שתף קטע נבחר

עמק יזרעאל: מי הרעיל את עשרות העגורים?

חשד להרעלה המונית של עשרות עגורים בעמק יזרעאל. כ-40 פגרים נמצאו אתמול בשדות חקלאיים ונאספו על ידי פקחי רשות הטבע והגנים. עגור אחד חולץ במצב קשה והובא לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן

מי הרעיל את עגורי העמק? ברשות הטבע והגנים קיבלו אתמול (א') בצהריים דיווחים על פגרי עגורים הפזורים ברחבי שטחי החקלאות בעמק יזרעאל באזור התענ"כים.

 

"פועלים וחקלאים שעבדו בשדות יצרו עמנו קשר והודיעו על כך שהם רואים פגרים רבים של עגורים המוטלים בשדות, כשחלקם עדיין חיים אך במצב קשה", אומר ל-ynet עמי דורפמן, מנהל מרחב גליל תחתון עמקים. "הרעלת עגורים היא נדירה ביותר וזהו דבר שאינו צריך לקרות, אין לו הצדקה ומדובר ברשלנות פושעת ומוות מיותר".

 

דורפמן מציין כי למקום הגיע צוות של כ-12 איש כדי להעריך את מימדי ההרעלה ולאסוף את הציפורים שנפגעו. "בזירת ההרעלה מצאנו עגורים רבים מתים המפוזרים בשדה, 25 פגרים נמצאו בשדה של חומוס ואחרים פזורים בשטח. בסך הכל, איתרנו  כ-40 עגורים מתים", הוא מגלה.

 


פגרי העגורים בשדות (צילום: איל דרור, רשות הטבע והגנים)

 

חשש להרעלות משנה בחיות בר שטרפו את הפגרים

"המטרה שלנו אחרי גילוי הרעלה של חיות בר, היא לנסות ולצמצם את הרעלות המשנה שלה. החשש העיקרי מהרעלה ישירה היא שבעלי חיים יגיעו לאכול מהפגרים ויורעלו אף הם.

 

הבחנו במספר עגורים שנטרפו, לא ידוע לנו האם דורסים או חיות בר אחרות ניזונו מהם, אך נצפו באזור דורסים רבים, ביניהם דיות שחורות".

 

במהלך סריקות שהתבצעו אתמול והיום (ב') בבוקר, לא אותרו פגרים של עגורים או חיות בר אחרות שיתכן ונפגעו מהרעל.

 

"אם דורסים הגיעו לאכול מהפגרים, בהרעלות משנה רוב הסיכויים שנמצא אותם מתים באזורי הקינון או הלינה שלהם, ולא בהכרח במקום ההרעלה", מוסיף דורפמן, שציין כי נפתחה חקירה בנושא. הפגרים שנאספו בשטח נשלחו לנתיחה לאחר המוות במטרה לזהות את גורם המוות.

 


מבין עשרות העגורים שהורעלו, רק אחד שרד (צילום ארכיון: אפי שריר)

 

עגור אחד שרד וצפוי לשוב לטבע בקרוב

למרות התמותה הגבוהה בקרב העגורים, הצליחו הפקחים לאתר עגור אחד שעדיין גילה סימני חיים והובהל לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. אתמול בשעות הערב המאוחרות, הביא פקח הרשות, רועי ארד את העגור היחיד ששרד את ההרעלה. "העגור הגיע אלינו עם סימנים קליניים שאופיינים להרעלה, הוא היה חלש מאוד, אדיש לסביבתו, אך עדיין הצליח לעמוד בכוחות עצמו", אומר שמוליק לנדאו מצוות המטפלים בבית החולים בשלוחת אפק.

 

לדבריו, לאחר בדיקות וטיפול ראשוני, התברר כי העגור אכן סובל מהרעלה וקיבל נוזלים, אטרופין וחימום. "למרבה השמחה, במהלך הלילה הוא הגיב היטב לטיפול הרפואי ועבר ממצב של אדישות לתוקפנות ועירנות, כיאה לחיית בר והוא מגיב היטב לסביבה", מסכם לנדאו. "העגור ישאר למעקב בימים הקרובים ובמידה ויחול שיפור במצבו, נוכל לשחררו בקרוב בחזרה לטבע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגרי העגורים שנמצאו אתמול
צילום: איל דרור, רשות הטבע והגנים.
עגור אחד שרד את ההרעלה הנדירה
צילום: שמוליק לנדאו רשות הטבע והגנים
מומלצים