שתף קטע נבחר

 

הנוער העובד והפוקד

המשק הפסיד מאות מיליוני שקלים מיום השבתון, אבל יש מי שהרוויח. בני הנוער ניצלו את יום הבחירות כדי להשתכר כמה מאות שקלים מחלוקת פליירים ושכנוע מצביעים. שליחי הבית היהודי נחלו אכזבה בתל-אביב: "כולם פה שמאלנים"

רוב המשק נהנה היום (ג') מיום השבתון שהוכרז בבחירות, אבל יש מי שדווקא הרוויח יום עבודה נאה. בני הנוער הרבים שהועסקו על-יד המפלגות, והוצבו בקרבת הקלפיות כדי לחלק חומרי הסברה בניסיון לשכנע את המצביעים לשלשל את "הפתק הנכון".

 

אלון טובי וסתיו פדלון, עבדו עבור מפלגת "הבית היהודי", וניסו להפיץ את הפליירים שברשותם בין המצביעים בקלפי ברחוב אדם הכהן בתל-אביב. אלא שעד מהרה התברר לנערים החרוצים שהם "מדברים לקירות". המפד"ל המתחדשת, כך מתברר, היא לא כוס התה של רבים מהבאים לקלפי ששם. "אנשים לא לוקחים את חומר ההסברה שלנו", אומר טובי. "בימים האחרונים עבדתי ברמת גן והיתה שם היענות יפה. פה זה תל-אביב, כולם שמאלנים".

 

 

נועה מרקוביץ', בת 15 וחצי בלבד, התגייסה לעבוד עבור קדימה. "אני מחלקת פליירים ומעודדת אנשים להצביע למפלגה", היא אומרת. "האידיאולוגיה של קדימה היא לא האידיאולוגיה שלי, עבורי זו עבודה נטו. במשך שמונה השעות שעבדתי לא קיבלנו אוכל, והמשכורת היא בסך הכל 150 שקל".

 

גם עוז עמר, בן 18 שעובד עבור ש"ס, אינו תומך במעסיקיו. "אני משמש כמשקיף בתוך הקלפי ובודק שלא חסרים פתקי הצבעה של ש"ס", הוא מספר על התפקיד שהוענק לו. "גם במהלך הספירה אני צריך לוודא שהפתקים נספרים במדויק. הבאתי אוכל מהבית כי יש פה רק סנדביץ' ליום שלם, ולמשמרת של שש שעות מקבלים 300 שקל".

 

אלמוג ימין, בן 17 וחצי, דווקא מצא מפלגה שמתיישבת עם דעותיו האידיאולוגיות - הליכוד. "יכולתי לעבוד בקדימה, אבל  החלטתי שבגלל שזה לא מתיישב עם הדעות שלי, אני אעבור למפלגה שאני מאמין בה במאה אחוז. אנחנו מחלקים פליירים כל היום, ומדברים עם אנשים גם כשיורד גשם. אם זה ממש בלתי נסבל, אנחנו נכנסים פנימה לכמה דקות ויוצאים שוב. עבור קרוב לעשר שעות עבודה, המשכורת היא 360 שקל ואפילו קיבלנו שלוש ארוחות - סנדביצ'ים".

 

שלא יעבדו עליכם

הגופים האמונים על שמירת זכויותיהם של בני הנוער כבר דאגו להתריע מבעוד מועד על מנת למנוע פגיעה בזכויותיהם של הצעירים. מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן: "פנינו למפלגות עוד לפני הבחירות מאחר שהבעיות חוזרות על עצמן מדי שנה. חלק מהמפלגות בוחרות להעסיק ילדים מתחת לגיל העבודה החוקי, שהוא 15, ולאחר מכן משתמשות בתירוצים שונים. בעיה אחרת היא שמבטיחים לילדים תשלום, אבל אחרי הבחירות הכסף נעלם ומתחילות הצרות. חשוב שהילדים יהיו ערניים וידרשו תשלום, כי אחרת הם לא יקבלו אותו". 

 

ממועצת התלמידים והנוער הארצית נמסר: "יחד עם תנועת הנוער העובד והלומד, נגן על בני הנוער כי זו החובה שלנו. לא נשכח אותם ונשמור על זכויותיהם. אנחנו מצפים מהמפלגות ששואפות לקחת אחריות למדינה שלמה בידיים, שייקחו גם אחריות על אותם בני נוער שעובדים אצלם, ומנסים לקדם את הרעיונות שלהם בקלפי".

 

רווח כפול

בבית הספר היסודי גרץ בתל אביב שמחו במיוחד מאחוזי ההצבעה גבוהים - לא רק למען הדמוקרטיה. התלמידים ערכו יריד ט"ו בשבט באזור הקלפי ונהנו מהצלחה יוצאת דופן. מאות האנשים שהגיעו לא נותרו אדישים למראה התלמידים הצעירים שהציעו שתילים במחירים אטרקטיביים. ההכנסות - לטובת פרויקט פורים.


מוכרים עציצים בבית הספר (צילום: דנה קופל)

 

אורנה, אחת האמהות החברה בהנהגת בית הספר: "כמיטב המסורת שלנו, בכל ט"ו בשבט אנחנו מוכרים את העציצים שאנו קונים ממשתלה, לטובת פרויקט לילדים.

 הפעם יצא לנו טוב - יש פה כמות גדולה של אנשים, ורבים מאלו שבאים להצביע - מציצים בדוכן, מתעניינים וקונים".

 

מיכאלה כהן, תלמידת בית הספר היסודי, עבדה משעות הבוקר ברציפות, למעט הפסקה קטנה שלקחה נוכח העומס הרב. "הרבה אנשים באו להצביע והם קונים הרבה אוכל וצמחים", היא אומרת. "כולם באים ושואלים על המחירים וזה טוב, כי הכסף הולך לבית הספר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוכרים עציצים בגרץ
צילום: דנה קופל
מומלצים