שתף קטע נבחר

קניה: לא יוקם טריבונל מיוחד לבדיקת המהומות

מכה קשה לממשלת האחדות בקניה: הפרלמנט דחה את ההצעה להקים בימ"ש מיוחד לאחראים למהומות שאירעו בתחילת 2008 במדינה, בהן נהרגו יותר מ-1,500 בני אדם. קניה עשויה להעביר רשימת חשודים לביה"ד הבינלאומי בהאג

הפרלמנט הקנייתי החליט הערב (יום ה') שלא להקים בית משפט מיוחד למהומות האתניות שאירעו במדינה אחרי מערכת הבחירות בשלהי 2007 - כך דיווח ה-BBC. בעקבות כך וכצעד של ברירת מחדל, עשויה קניה להעביר רשימת חשודים בארגון המהומות לבית המשפט הבינלאומי בהאג.


נשיא קניה, מאווי קיבקי, וראש הממשלה, ריילה אודינגה, השתתפו בישיבה וניסו לעודד את חברי הפרלמנט להצביע בעד הקמת הטריבונל. אך מרבית המחוקקים סירבו לתמוך בהצעה ואמרו כי אין להם אמון במערכת המשפט הקניתית וכי על המעורבים באלימות להישפט על מעשיהם בהאג. בשלב זה לא ברור אם הממשלה תבקש לבצע ניסיון נוסף להקים את בית המשפט המיוחד.

 

ההצעה להקים את בית המשפט היתה המלצה של ועדת החקירה לבדיקת נסיבות פרוץ המהומות, בהן נהרגו יותר מ-1,500 בני אדם. הוועדה, שבראשה עמד השופט פיליפ וואקי, הוקמה במהלך משימת התיווך של מזכ"ל האו"ם לשעבר, קופי אנאן, במדינה. בעקבות החלטת הפרלמנט, צפויה רשימת החשודים שגיבש וואקי, לעבור מאנאן לידי בית המשפט הבינלאומי. 

 

אחד השרים, מוטולה קילונזו, אשר היה חלק ממשימת התיווך אשר הובילה להסכם חלוקת סמכויות השלטון בקניה, תקף את קיבקי ואודינגה בעקבות החלטת הפרלמנט ואמר כי איבדו את המנדט להנהיג את המדינה. "הנשיא וראש הממשלה איכזבו את העם - הם צריכים להתפטר ולאפשר בחירות". גם שרת המשפטים, מרתה קרואה, מתחה ביקורת על ההחלטה ואמרה כי ממשלת האחדות בקניה "נכשלה ביישום אחד הסעיפים המרכזיים שעל בסיסם קמה".

 

"זהו כישלון של כולנו. כשאנו אומרים שרשימת החשודים תועבר להאג, הכוונה לאלה הנושאים באחריות הגדולה ביותר למעשי האלימות. אך כשאנו מעבירים את הרשימה להאג אנו גם פוטרים מעונש חשודים אחרים", הוסיפה קרואה.

    

ביקורת על ממשלת קניה בנוגע להקמת בית המשפט המיוחד נשמעת גם מצד ספסלי האופוזיציה הפרלמנט, יו"ר אחת ממפלגות האופוזיציה האשים את השלטון באיומים, ניסיונות סחיטה ושוחד בניסיון להשיג רוב להקמת הטריבונל. הוא הוסיף כי לא ניתן לסמוך על מערכת המשפט הקניתית שתעניק משפט צדק לעומדים בראש המהומות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיבקי ואודינגה (ארכיון)
צילום: AP
המהומות בקניה (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים