שתף קטע נבחר

מחקר: 75 אלף ילדים מתחת לגיל 15 עובדים

מחקר של התמ"ת חושף: 12% מהילדים בגיל 11-15 עובדים, רובם כדי לממן לעצמם בילויים. מנהל מינהל מחקר וכלכלה בתמ"ת: "גם הילדים שלי עבדו. החוק האוסר על עבודת ילדים הוא מיושן. העבודה מקנה להם עצמאות ומלמדת להתמודד"

75 אלף ילדים ובני נוער בגילאי 11-15 עבדו בשנת 2008. כך עולה ממחקר שערך מינהל מחקר וכלכלה של משרד התמ"ת בנושא. מדובר בכ-12% מאוכלוסיית הילדים בגילאים הללו, שמספרם עמד על יותר מ-600 אלף. במרבית המקרים מדובר, לכאורה, בעבירה על החוק, המתיר עבודה של ילדים מגיל 14 בלבד, וגם זאת במגבלות נוקשות.  

 

עוד עולה מהמחקר כי שיעור הילדים היהודים העובדים בקרב הילדים היהודים בגלאי 11-15 עמד על 13.4%, לעומת 7.2% מהילדים הערבים.

 

43.3% מהילדים העובדים הועסקו בעבודות שמרטפות; 12.6% עבדו במלצרות; 6.5% עבדו בהדרכה ובמתן שיעורים פרטיים לילדים קטנים יותר 5.2% עבדו בשליחויות; וכ-14% עבדו בעבודות בלתי מקצועיות בתעשיה, בחקלאות ובבניה.

 

38.3% מהילדים עבדו רק בחופש הגדול, 32.2% עבדו גם בחופש הגדול וגם במהלך שנת הלימודים ו-29.1% עבדו רק במהלך השנה.

 

בחודשי החופש הגדול עמד השכר הממוצע לילד על כ-510 שקלים לחודש. בחודשים אחרים עומד השכר לילדים על כ-380 שקלים לחודש. 

 

שיעור הילדים העובדים עולה ככל שעולה גיל הילדים: 3.1% מהילדים בגיל 11 עובדים, לעומת 26.4% בקרב בני 15.

 

61.3% מהילדים דיווח כי הם משתמשים בשכר עבודתם למימון יציאה עם חברים לבילוי; 49.3% מימנו בעבודתם קניית ממתקים ומזון מהיר; 38.3% קנו אוכל ושתייה לביה"ס; ו-37.4% רכשו בגדי מותגים. 55.6% מהילדים העובדים חוסכים חלק משכרם, אך 44.4% משתמשים במלוא השכר שהשתכרו לרכישת הפריטים שהוזכרו לעיל. 

 

37.7% מהילדים העובדים ויתרו על צפיה בטלוויזיה ומשחקי מחשב כדי להקדיש זמן לעבודתם; 13% הקדישו פחות זמן ללימודים ולקריאה עקב היציאה לעבודה; ו- 21.9% מבלים פחות עם חברים מחוץ לבית בשל עבודתם.

 

80% מההורים לילדים העובדים דיווחו כי עודדו את העבודה. 85.9% מההורים סבורים שילדיהם התחילו לעבוד בעיקר כדי לממן לעצמם בילויים; 13.1% מהילדים יצאו לעבוד כדי להרוויח כסף לעצמם אך גם כדי לסייע בפרנסת המשפחה, בהם2.7% שעובדים בעיקר כדי לסייע למשפחתם. 51.8% מההורים מסכימים שחשוב שילד יעבוד חלקית כבר מגיל צעיר כדי שייפתח עצמאות ואחריות; 28.4% משיבים שכל בני המשפחה, גם ילדים שיכולים, צריכים לתרום משהו לפרנסת המשפחה.

 

"החוק מיושן, עבודת הילדים טובה להם"

למרות שמדובר לכאורה בעבירה המונית על החוק, מנהל מינהל מחקר וכלכלה של התמ"ת, בני פפרמן, סבור שהמציאות הזאת טובה לבני הנוער. "אני סבור שהחוק האוסר על העבודה בגילאים הללו הוא מיושן וצריך לבחון אותו מחדש", הוא אומר ל-ynet, אף שהוא מדגיש כי מדובר בעמדתו האישית בלבד, ולא בעמדה של משרד התמ"ת, "מדובר בחוק שנוצר במציאות כלכלית אחרת ואינו מתאים להיום. הילדים שלי עבדו גם הם בגיל 13, והיום הם מצליחים בחיים ואני גאה בהם".

 

מדוע זה טוב לילדים לעבוד?

   

"ילדים בגילאים הללו רוצים להשיג לעצמם עצמאות, ולדעתי מדובר בהתנסות חשובה שתורמת הרבה לעצמאותם ולהתפתחותם. הילדים נחשפים לג'יפה של החיים ולומדים מכך הרבה. הם לומדים בגיל מוקדם להתדיין עם המעסיק על תנאי ההעסקה שלהם ולהתעקש על המגיע להם. הם לומדים לעבוד בקבוצה ולעבוד. הם מתנסים בחיים האמיתיים. אני לא בטוח שחלק מהבעיות של שוק העבודה הפרוע והקשה שאנחנו חיים בו, אינן נובעות דווקא מהעובדה שדור המבוגרים הנוכחי לא נחשף למציאות בגיל מוקדם ולא למד להתמודד עם הבעיות הללו".

 

אתה לא חושש שהעבודה תפגע בלימודים שלהם?

 

"שאלנו את ההורים ואת הילדים על חשבון איזו פעילות נעשית העבודה, והם אמרו שזה על חשבון דברים אחרים, כמו צפייה בטלוויזיה, ולא על חשבון לימודים".

 

ומה לגבי החשש מניצול הילדים?

 

"ברור שצריך לפקח על עבודת הילדים, כמו על שוק העבודה כולו. העובדה שכל כך הרבה ילדים עובדים כשזה מנוגד לחוק מצביעה על בעיה בפיקוח ועל הצורך להדק את הפיקוח, אבל הילדים ימשיכו לעבוד בכל מקרה. לדעתי, עדיף להסדיר את התופעה ולהכניס אותה לפיקוח וכך למנוע ניצול ופגיעה בילדים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
בני נוער עובדים: חינוך לעצמאות
צילום: צביקה טישלר
בני פפרמן, משרד התמ"ת: גם הילדים שלי עבדו
מומלצים