שתף קטע נבחר

סוף עידן תוכניות הבישול בטלוויזיה?

אחרי 12 שנה יורדת מהמסכים במפתיע "טעמים" של צחי בוקששתר, תוכנית הבישול הוותיקה והמצליחה ביותר בטבלאות הרייטינג. המפיקים זועמים ומאשימים את הטלוויזיה החינוכית בהפסדים של מאות אלפי שקלים. גם "שום, פלפל ושמן זית" של השף חיים כהן תיפרד בקרוב מצופיה

בימים שבהם כיכב הסרט הערבי בלוח המשדרים של ימי שישי בערוץ הראשון, לפני 12 שנה, החליט ערוץ 2 להציב מולו ברצועת השידורים של הטלוויזיה החינוכית תוכנית חדשנית, בפורמט כמעט חתרני לאותם ימים: משדר טלוויזיה העוסק בבישול. "טעמים" קראו לתוכנית הזאת - שהפכה לחלוצת תוכניות הבישול בטלוויזיה הישראלית. בשנה הראשונה הגישה אותה הילה אלפרט. אחריה, כבר 11 שנים, מככב בה השף צחי בוקששתר.

 

השבוע, כמעט במקרה, גילו בוקששתר ויוג'ין וולף, עורך התוכנית ובעל חברת ההפקה, ש"טעמים" ירדה מלוח השידורים. לטענתם איש מחינוכית 2 לא בישר להם על כך באופן רשמי, וגם לא סיפק הסברים.

 

"כל עסק הכי קפיטליסטי ודורסני היה נותן להפקה לפחות חודשיים של התראה, וגם היה רומז להם לא להשקיע יותר כספים‭,"‬ אומר בוקששתר. "בחצי השנה האחרונה ההפקה השקיעה מאות אלפי שקלים בתוכנית, ואף אחד לא נתן להם להבין שההשקעה הזאת יורדת לטמיון. ככה זה כשמדובר ברשות ממשלתית. יושבים בסבבה ולא לוקחים בחשבון את האלמנטים האלה בסיפור‭."‬

 

גם וולף לא מסתיר את אכזבתו. "זה מאוד מוזר בעיניי‭,"‬ הוא אומר. "איך אחרי כל השנים האלה אף אחד לא דיבר איתנו? מישהו סיפר לנו שאנחנו לא משובצים יותר בלוח השידורים. הרמתי טלפון לשאול מה פשר העניין, ואמרו לנו: 'נכון, הורדנו אתכם ושמנו במקומכם את 'משפחה וחצי', שזו סדרת דרמה לנוער. הייתי בשוק. "אני לא רוצה לירוק לבאר ששתיתי ממנה 12 שנים. שידרנו כמעט 500 תוכניות של 'טעמים‭.'‬ החינוכית הייתה ממש בית בשבילנו, לכן זה כל כך מאכזב ומשאיר טעם מר בפה‭."‬

 

חוזה העבודה בין שני הצדדים הסתיים לאחר העונה האחרונה, ולפי מקורבים למשא ומתן הסיבה העיקרית להורדת התוכנית הייתה חילוקי דעות כספיים. "הייתי מוכן להתגמש‭,"‬ דוחה וולף את הטענות לגבי העלות הגבוהה של "טעמים‭"."‬כל תוכנית שלנו מסתכמת בעשרת אלפים דולר. זה אולי נשמע הרבה, אבל אם לוקחים בחשבון שאנחנו מצלמים בחו"ל זה סכום ממש מינימלי‭."‬

 

בחינוכית העדיפו שלא להיכנס לפרטים ומסרו תגובה לקונית: "הטלוויזיה החינוכית שוקדת בימים אלה על פיתוח פורמט חדש לתוכנית. כשנסיים את הפיתוח ונתחיל בהפקות תשולב התוכנית במתכונתה החדשה, באותה משבצת שידור‭."‬

 

כפר ביוון, ג'אז בצ'כיה

במשך יותר מעשור 'טעמים' כמעט לא שינתה פניה. הפורמט היה קבוע: שילוב בין כתבות קולינריה שצולמו במדינות שונות ברחבי אירופה לצילומי אולפן של בוקששתר, שבישל, הדגים והסביר, תוך שהוא מארח במטבחו שפים, קונדיטורים, עיתונאים ושחקנים. בוקששתר העדיף לא לצאת לצילומים בחו"ל, אבל נהג לקריין על רקע הכתבות שהביא משם צוות ההפקה. כך יכולתם לראות קשישה מכפר נידח ברומניה מכינה מנה טיפוסית לאזור במטבחה הביתי, ולשמוע את בוקששתר מפרשן לכם מה היא עושה ולמה על רקע מוזיקה מקומית. כיוון שהתוכנית הייתה כשרה, לא הראו את הקשישה משרה חזיר בשמנת, אלא השתדלו להביא מתכונים עם חומרי גלם זמינים לצופה הישראלי.

 

התוכנית נחשבת לבעלת הרייטינג הגבוה ביותר מבין כל תוכניות הבישול. היא שודרה בימי שישי בשש בערב וגרפה בין שבעה לשמונה אחוזי רייטינג - נתון מכובד מאוד ביחס לשעת השידור. גם השידורים החוזרים בשישי בבוקר השיגו נתונים נאים: כשלושה עד ארבעה אחוזי רייטינג.

 

אולי בחינוכית פשוט חושבים ש'טעמים' זקוקה לרענון?

 

וולף: "רענון? בבקשה, הכנו להם תוכנית התרעננות. בחודשים האחרונים הרגשנו את הצורך הזה בעצמנו, לכן פנינו לדרך מעודכנת יותר וצילמנו שישה פרקים של 'טעמים, הסדרה הירוקה‭,'‬ תוכנית בישול עם נטיות אורגניות, שזונחת את האוכל האתני ומקדמת דווקא אוכל קל יותר, בריא, פחות משמין, שמתאים לחיים האורבניים ומשלב גם דאגה לגוף. אוכל בריא הוא טרנד עולמי, והנושא הזה לא בא לידי ביטוי בכלל בתוכניות הבישול שרואים היום בישראל. הסדרה הירוקה הייתה אמורה להיות משודרת פעם בחודש, עם תפאורה שעשינו על חשבוננו, תכנים מתקדמים וארבעה שפים קבועים‭."‬ ארבעה פרקים ממנה כבר שודרו, שניים נוספים כנראה כבר לא ישודרו לעולם.


ההשקעה ירדה לטמיון. בוקששתר (משמאל) ווולף (צילום: צביקה טישלר)

 

וולף, יחד עם זוגתו גבריאלה ויינגרטן, מפיקת התוכנית, מרגישים ש"טעמים" לא הייתה סתם תוכנית אוכל. במשך 12 שנה היא הייתה הבייבי שלהם, מפעל חייהם, והם ניסו ליצוק בה תכנים שמעבר לסירים. "האוכל אמנם היה בסיס להכל, אבל פתחנו לצופים צוהר לעולם תרבותי רחב יותר‭,"‬ אומרת ויינגרטן. "לצד אנשים שמבשלים ניסינו להרחיב את היריעה. פעם היינו בכפר נידח ביוון, פעם בתיאטרון בובות ובמופע ג'אז בצ'כיה, ובתוכנית אחרת צילמנו את רחובות הקניות שמתחת למדרגות הספרדיות ברומא. צילמנו את המסגד הכחול בטורקיה ואת דרך היין בבורגון. הגענו לבשלניות ביתיות בקרואטיה, בקטלוניה וברומניה. פיסות תרבות מעשירות, שמטרתן הייתה לגרום לצופה הישראלי חשק לקום ולנסוע, ובו בזמן לא לפחד מהאוכל המקומי‭."‬

 

נגד התוכנית הושמעו טענות שהיא אינה עומדת בקנה אחד עם המנדט החינוכי שהערוץ אמור לקדם.

 

וולף: ‭12"‬ שנה הן כן עמדו בקנה אחד ועכשיו לא? משונה מאוד. בעיניי זאת תוכנית העשרה לכל דבר‭."‬

 

בוקששתר: "להיות שף זה מראש לא להיות בפוזיציה של מי שמוצא תרופה לסרטן. אבל בתחום שלי, גם אני הרגשתי שאני מצליח לקדם ערכים חשובים. הבאנו איתנו ערכים של בישול טרי, בלי ירקות קפואים, אוכל מעובד, אבקות מרק ושאר מזיקים‭."‬

 

מינואר האחרון שודרו רק תוכניות חוזרות של "טעמים‭."‬ וולף מסביר זאת בטענה שחברת ההפקה חיכתה שיחדשו איתה את החוזה. "כדי שלא ירגישו שאין תוכניות, נתנו להם שידורים חוזרים ללא תמורה. לפני כשבועיים אמרה לנו יפה ויגודסקי, מנכ"ל הטלוויזיה החינוכית, שצריך לעשות שינויים בתוכנית ושאנחנו צריכים לדבר על זה. הסכמנו. בדיוק ביום שבו נודע לנו שהורידו את התוכנית היינו אמורים לשבת עם צחי ולראות איזה שינויים אנחנו יכולים לעשות. במשך השנים קיבלנו המון הצעות להעביר את התוכנית לערוצים אחרים. לפני ארבע שנים, בתקופת המכרז הקודם, אפילו ניהלנו מו"מ מתקדם עם רשת, שהציעו לנו סכום גבוה בחמישים אחוזים ממה שאנחנו מקבלים בחינוכית. אבל הרגשתי מחויב להישאר אחרי שבחינוכית ביקשו שלא נעזוב‭."‬

 

סביב התוכנית נוצרה קהילה גדולה של חובבי בישול. מאה אלף צופים קיבלו את המתכונים של "טעמים" בדיוור ישיר בסיומה של כל תוכנית. "יש אפילו ילד בן שמונה שמתכתב איתנו כל הזמן ושואל שאלות‭,"‬ אומרת ויינגרטן.

 

בוקששתר נזכר בהמון סיפורים מרגשים שקרו לו בעקבות התוכנית. כמו למשל טלפון שקיבל מחבורת מילואימניקים, שסיפרו לו שיש להם חבר ששוכב בבית לוינשטיין ומגיב רק לתוכנית שלו. כשהוא התחיל סופסוף לדבר, ביקש שיביאו לו לראות תוכנית ספציפית מהסדרה. "איתרתי בארכיון את התוכנית שהוא ביקש ושלחנו לו‭,"‬ מספר בוקששתר.

 

או הילד האוטיסט, שנהג לצפות ב"טעמים" בצורה אובססיבית, ובשלב מסוים אפילו התחיל לבשל בעצמו. "הוא היה מחקה אותי מצוין‭,"‬ צוחק בוקששתר. "בבר מצווה שלו עשיתי איתו יום בישול אצלי בבית. העברתי לו סדנה פרטית‭."‬

 

והייתה גם משפחה שסיפרה לו שבנם בן העשר מבשל ארוחות בהשראת התוכנית, אבל תוך כדי בישול דורש שיביאו לו יין, ממש כמו השף שמרבה לשתות מול המצלמות. "הם ביקשו ממני להיפגש איתו ולומר לו שמה שאני שותה בתוכנית זה לא יין אמיתי אלא פטל. לא הסכמתי לשקר לו‭."‬

 

מה באמת הקטע שלך עם היין בתוכנית, זה חינוכי?

 

"שטויות, אף פעם לא גמרתי יותר משני בקבוקי יין בתוכנית אחת. אבל עזבי אותי, את יודעת כמה פעמים היו תפאורנים שלא הצליחו ללכת ישר והשתטחו עליי באמצע הצילומים‭"?‬

 

כמו בחיי נישואים

אם לא די בסבלם של צופיה האדוקים של "טעמים‭,"‬ גם למעריציו של השף חיים כהן מחכה בשורה הורסת תיאבון: התוכנית "שום, פלפל ושמן זית" תרד בעוד כשלושה חודשים מלוח השידורים. כהן, מתברר, כבר לא עובד יותר ברשות השידור. העונה המשודרת בימים אלה צולמה למעשה בשנה שעברה ומאז לא צולמו תוכניות חדשות.

 

כהן: "זו העונה האחרונה של 'שום, פלפל ושמן זית' במתכונתה הנוכחית. היה רעיון לצלם תוכניות בחו"ל שיעסקו באוכל של היהודים בגולה. לצערי זה לא יצא לפועל‭."‬

 

אולי הורדתן של "טעמים" ושל "שום, פלפל" היא תוצאה של עייפות מתוכניות הבישול?

 

"אני לא חושב שכדאי להספיד את התוכניות האלה. לדעתי, במקרה של 'טעמים‭,'‬ פשוט רצו לרענן את התוכנית. ידעתי שיש כוונה כזאת. לפעמים, אגב, העייפות היא דווקא של צוות העושים במלאכה, לא של הצופים, ואז מתחילים לחשוב איך אפשר כל הזמן לחדש, לגוון ולהפתיע. אבל אני חושב שזאת טעות. זה כמו בנישואים: הרבה יותר קשה לשמור על מה שיש מאשר להביא חידוש כל יומיים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום שמואל יערי
בשורה הורסת תיאבון. חיים כהן
צילום שמואל יערי
מומלצים