שתף קטע נבחר

מיטשל: פיתוח כלכלי בשטחים - רק לצד משא ומתן

השליח המיוחד של אובמה שוחח עם מנהיגים יהודים בארה"ב, שפירשו את דבריו כרמז לתוכניתו של נתניהו ל"שלום כלכלי". הוא הדגיש: כרגע אנו בוחנים מחדש את המדיניות שלנו

השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, הבהיר הערב (יום ה') כי "לפיתוח כלכלי בגדה המערבית יש עדיפות", אולם הדבר חייב להעשות בשילוב עם מגעים מדיניים. "צריכה להיות גישה מקבילה, לא עוקבת. אי אפשר שיהיה פיתוח כלכלי כשאתה סוגר את הדלת לפעילות דיפלומטית. אי אפשר לשכוח מהמו"מ ומהסדרי הקבע ולהתמקד רק במישור הכלכלי", אמר מיטשל בשיחת ועידה שקיים עם מנהיגי הארגונים היהודים בארצות הברית.

 

במהלך השיחה הבהיר מיטשל כי אין בכוונתו להשיב לשאלות הקשורות לתהליך הפוליטי הפנימי בישראל, כל עוד הנשיא פרס לא בחר את המועמד עליו יטיל את הרכבת הממשלה. למרות ששמו של המועמד המוביל, בנימין נתניהו, לא הועלה, תשובתו של מיטשל פורשה על ידי המשתפים בשיחה כרמז להצהרות קודמות של נתניהו על כוונתו לקדם פיתוח כלכלי של הפלסטינים.

 

מיטשל הבהיר כי אין בכוונתו "לקבוע מראש בנושא ההתנחלויות", אולם ציין שזהו הנושא ש"הפלסטינים והמנהיגים הערבים מעלים בכל שיחה. זהו נושא חשוב, אבל לא הנושא היחידי".

 

עניין ההתנחלויות קרוב במיוחד ללבו של מיטשל: הדו"ח שחיבר השליח המיוחד בשנת 2002 היה זה שהניח את היסודות למפת הדרכים, בה נדרשת ישראל בשלב הראשון להקפיא את הבניה בהתנחלויות, ומנגד מתבקשים הפלסטינים להפסיק את האלימות ולפרק את תשתיות הטרור.

 

לדבריו, הנושא הישראלי-פלסטיני כולו, לרבות נושא ההתנחלויות, נמצא עכשיו בבחינה מחדש. מיטשל הסביר כי בכוונתו "לבחון כל נושא, כשהמטרה היא לקראת מציאת פתרון שיקרב לפתרון שכולנו רוצים בו. ממשלת ארה"ב מצויה בעמדה מיוחדת להביא לפתרון של שתי מדינות שיחיו זו לצד זו בשלום וביציבות", אמר.

 

"הסכמתי לקבל את התפקיד כי אני חושב שניתן לבצע אותו. פרשתי כבר שלוש פעמים ולא הייתי חוזר אילו חשבתי שזה בלתי אפשרי", הבהיר מיטשל, ששב והדגיש את מחויבותה של ארצות הברית לבטחונה של ישראל: "לארה"ב יש מחויבות בלתי מעורערת לבטחון ישראל ולשמירה על יתרונה האיכותי. הפתרון של שתי מדינות עולה בקנה אחד עם זה".

 

בתשובה לשאלת נציג האיחוד האורתודוקסי נתן דיאמונט, לדיווח לפיו ממשל אובמה לוחץ על הקמת ממשלת אחדות, אמר מיטשל שהנשיא וצוותו אינם מנסים בכל צורה שהיא להשפיע על הרכב הממשלה הבאה בישראל.

 

בניגוד להתנהלותו של ממשל בוש, ממשל אובמה משתף בתדרוכים שהוא עורך גם נציגים מטעם ארגונים יהודים תומכי ישראל מהשמאל. דובר "אמריקאים

למען שלום עכשיו", אורי ניר, שנציגה מטעם ארגונו השתתפה בשיחה, ציין בסיפוק את הפתיחות שמגלה ממשל אובמה כלפי כל מרכיבי הקהילה הפרו-ישראלית בארצות הברית.

 

"יש לברך על הגישה החיובית וחדורת התקוה של מיטשל, שחזר והדגיש בדבריו כמה פעמים כי פתרון של שתי מדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא בר-השגה", אמר ניר. לדבריו, "ממשל אובמה מצפה שממשלת ישראל הנכנסת תניח לסיסמאות הבחירות ותפשיל שרוולים כדי לפעול ברצינות במישור הכלכלי ובמישור המדיני כאחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטשל. 2 מסלולים מקבילים
צילום: רויטרס
מומלצים