שתף קטע נבחר

לבני מתעקשת לחלום

האם היא באמת מצפה שנתניהו יבוא לקראת הפלסטינים מעבר להצעותיו של אולמרט? אפילו בשביל ספין זה נראה יותר מדי

אחרי שכמעט נעלמה תרועת הפסטיבלים של קדימה על "ניצחונה המזהיר", ונמוגו להן קריאותיה לליכוד "לחדול מגניבת הבחירות והשלטון" – דומה היה שהיו"ר לבני כבר נעורה מחלום הכתרתה לראש הממשלה הבאה של ישראל. אלא שנראה כי מהקולות "העם בחר קדימה" לא קל במיוחד להשתחרר, בייחוד לא כשבאי המפלגה סבורים שעל לבני ולא על נתניהו להרכיב ממשלה.

 

ואולם גם בחלוף כשבועיים מיום הבחירות, לפחות למראית עין נראה כי היושבת הראש עדיין אינה יכולה בלי תהליך שלום. "הבחירות האלה הן על השלום", חזרה לבני ושיננה ערב הבחירות. וכיאה למי שאמונה על פוליטיקה אחרת, ולא פחות על היותה נושאת את בשורת ההסדר, פן חלילה תיעלם היונה שעל אדן החלון, שבה יו"ר קדימה ומעלה את דרישות השלום כתנאי בל יעבור לכניסתה לקואליציה.

 

בין אם זו נשיאת שם השלום לשווא לתפארת המליצה והספין; בין אם אכן נחה על לבני ובר-און, כצאצאי המשפחה הלוחמת, רוח שלום בלתי מתפשרת – אפשרות השגתו דומה לסיכוייה של יו"ר קדימה להיהפך לראש ממשלה במהרה בימינו בקדנציה הנוכחית.

 

נכונות אולמרט לוותר כמעט על כל יו"ש, להשלים את החסר ל-100% באמצעות שטחים חלופיים, להוסיף לעסקה את המעבר הבטוח מחמאסטן העזתית ליו"ש, ולקנח עם הכנסה "סמלית" של פליטים לישראל – לא הביאו את אבו מאזן, בכיר מתוני הפלסטינים, ליותר מאמירה רפה כי אולמרט צועד בכיוון הנכון.

 

"מונולוג זה כשאדם אחד מדבר לעצמו, דיאלוג זה כששני אנשים מדברים לעצמם", פסק לפני שנים שייקה אופיר, ובמידה רבה חלק ניכר מהדו שיח בינינו לפלסטינים הוא שיח שלנו עם עצמנו, שבו אנחנו מיטיבים לנסח בעבור בן שיחנו את תנאי הסף שיביאו אותו לחתימה על ההסכם המיוחל.

 

ייתכן מאוד שאילו כך היו פני המציאות, ההסכם כבר היה מאחורינו. אלא שככל שנקפו השנים והמפגשים עם הפרטנר הפלסטיני, התחוור יותר ויותר ש"ההסדר-המצוי-כמטחווי-קשת" מזכיר עד מאוד את אילוזיית הנגיעה באופק, לו רק נושיט ידינו אליו בתחינה. ישראל, שהפליאה בוויתורים ובהתערטלויות טריטוריאליות, פגשה בכל פעם מחדש אופק חמקמק ו"מתרחק".

 

היונה של לבני

מאשליית הוצאתו של הפרטנר הפלסטיני עם מספיק תאוותו בידו אם רק ירוצה במרבית שטחי יש"ע, נגמלו רבים, גם אם לצורך כך נזקקו ליותר ממנת אכזבה אחת. מסע ההתפכחות – שהחל כהרף עין לאחר הסכם אוסלו ב-1993, עבר עם אהוד ברק בקמפ דייוויד וטאבה ב-2000-2001, עם עמי אילון במפקד הלאומי וביילין ביוזמת ז'נבה, והמשיך עם יציאת עזה ב-2005 – מסתיים לפי שעה ב"מכירת סוף עונה" בחצי חינם של אולמרט.

 

בשלל הפיתויים המתגברים הללו, ששבו והונחו לפתחם של ערפאת ואבו מאזן, ושכללו ויתור משמעותי בירושלים העתיקה ואף הכנסת פליטים לישראל (קמפ דייוויד, טאבה, יוזמת ז'נבה והצעות אולמרט), לא היה די כדי שפרטנר ייאות לחתום על המסמך הנכסף.

 

ועתה מגיע תור השלום של הגב' לבני – שכזכור ביקרה בחריפות את מעשי ברק בקמפ-דיוויד וטאבה, את יוזמת ז'נבה וגם את ויתורי אולמרט – אך מבקשת כעת להכניס את היונה פנימה במחיר מופחת בהרבה משנכונים היו לשלם קודמיה והעלו חרס בידם.

 

אלא שלבני לא רק רוצה, ייתכן אף שהיא משוכנעת שגם אם תעמוד על כלל תביעות ישראל, למשל על אי הכנסת ולו פליט אחד, היא בכל זאת תשכיל להשכין שלום עלינו. ולבני הרי גם לא רוותה נחת מניסיונו של אולמרט לרקוד ואלס עם בשאר, ויועציה חזרו ואמרו כי היא מתנגדת לוויתורים המפליגים שהוא מוכן לעשות במו''מ עם סוריה.

 

יו"ר קדימה אמנם חזקה באריתמטיקה, כפי שהשתמע מקביעתה ש-28 זה יותר מ-27, אך נקל לשער שאף היא אינה מצוידת באותה אבן החכמים, שאמורה לגרום לפלסטינים להסתפק בפחות ממה שקיבלו בעבר ובכל זאת לחתום על חוזה השלום. תנאי הכרחי להגדלת סיכוייו המזעריים של ההסדר המיוחל הוא להרחיק לכת בוויתורים עוד מעבר למה שהרחיק רה"מ היוצא; כפי שתנאי הכרחי להפחתת אותם סיכויים הוא להסתייג מוויתורי אולמרט ולהציע לפלסטינים עוד פחות משהוא נכון היה לתת להם.

 

לבני הרי אינה מתכוונת להתחקות אחרי מעשי שמיר בוועידת מדריד ב-1991, שנאלץ אמנם להגיע לוועידה אך כל כוונתו הייתה למסמס את התהליך באורח מושכל ומבלי לזעוק זאת מעל כל גג. אם כך, האם היא באמת מצפה שנתניהו יבוא לקראת הפלסטינים מעבר להצעותיו של אולמרט? אפילו בשביל ספין זה נראה יותר מדי.

 

ד"ר שאול רוזנפלד, מרצה לפילוסופיה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים