שתף קטע נבחר

כוח של נשים, אנרגיה של מלכה

יש משהו באנרגיות, בעוצמה של נשים החוזרות ממסע "מלכת המדבר" - משהו אותו הן מתארות בשתי מילים: "כשתחזרי - תביני". את המשהו הזה הן רוצות לשמור גם אחרי המסע - גם בשביל עצמן וגם כדי לעשות משהו טוב בעולם

ג', נערה בת חמש עשרה, עומדת בראשו של קיר טיפוס וצועקת "אני לא מאמינה! עשיתי את זה!" למטה, מתחת לקיר שג' טיפסה עליו עכשיו, צוהלת חבורה של נשים ונערות שמוחאות לה כפיים וקוראות לעברה קריאות עידוד ותמיכה: "את רואה?" קוראת אליה מישהי, "את פשוט יכולה!"

 

אחר כך, בתחנה אחרת וקצת יותר שקטה, ג' תספר על שנים בהן היא באמת "טיפסה על הקירות" – קירות של יאוש, עצב וניכור. היום, היא יודעת, היא יכולה לאסוף את הכוחות שלה, להאמין בעצמה ולקוות שרק קירות טיפוס "ספורטיבים" יהיו חלק מחייה.

 

מלכות ונסיכות

כל זה מתרחש ביום "מלכות ונסיכות", שמתקיים מדי שנה על ידי "מועדון מלכת המדבר". הנערות מגיעות ליום הזה מטעם "עמותת עלם", המטפלת בנוער בסיכון. מלכות המדבר מצידן, מארגנות את הפעילויות ומביאות איתן המון אהבה, אכפתיות וגם כמה דברים שלמדו בעצמן על התמודדות עם אתגרים.

 

המקום, יער בן שמן, קושט ולבש חג, ועשרות הנערות הנרגשות מתרוצצות בין תחנות אתגריות שנפרשו בשטח, בין הליכה מפחידה על חבל מתוח, לטיול ג'יפים והמון המון אוכל, הולכות ונופלות המחיצות בין ה"מלכות" וה"נסיכות" וסוף היום כבר מוצא אותן מחוברות בבונדינג נשי חזק, בלי הבדלי גיל ורקע.

 

"מועדון מלכת המדבר הוא הביטוי הפרקטי של ה'משהו הזה', שהופך את מלכת המדבר למסע שהוא מעבר למסלול ומעבר לנהיגת השטח. המשהו הזה אליו אנחנו מתכוונות כשאנחנו אומרות 'כשתחזרי - תביני'", אומרת מיה זריהן, העומדת בראש המועדון יחד עם שותפתה לניהול ציפי דוידסון, שתיהן בוגרות ותיקות של מסעות "מלכת המדבר". "המועדון שומר על הגחלת שהוצתה במסע, ומהווה פלטפורמה לפעילות חברתית וקהילתית של המלכות. הוא חי וצומח מתוך המסע, וכמעט כל הפעילויות בו נולדות מתוך יוזמה של המלכות".

 


הליכה על חבל. צילום: גלי הנדל

 

השמיים הם הגבול

הקמת המועדון, לפני ארבע שנים, היתה חלק מהצמיחה של פרויקט "מלכת המדבר" והתחושה שנוצרה הן בקרב המארגנים של הפרויקט והן בקרב המשתתפות היתה שלחוויה שנקראת "מסע מלכת המדבר" חייב להיות המשך. "כשלוקחים את האנרגיות ואת העוצמה של הנשים המשתתפות במסע – ומכוונים אותם לפעילויות נוספות – השמיים הם הגבול", מוסיפה מיה.

 

וציפי דוידסון מסבירה: "הפעילות שמארגן המועדון מגוונת מאוד וכוללת פרוייקטים רחבי היקף. בשנה שעברה למשל, ארגנו שיירות הזדהות עם משפחות החטופים שיצאו מכל רחבי הארץ, ובחודש שעבר אירגן המועדון ערב תמיכה של נשים ואמהות למען החזרתו ארצה של גלעד שליט". דוידסון מספרת על שבועות ארוכים של הכנה שקדמו לערב הגדול – הכל על טהרת התנדבותן של מלכות המדבר ש"פשוט מרגש לראות איך הן מתגייסות לעניין ותורמות לא רק זמן, אלא גם המון רצון טוב ורוח נתינה".

 


 מסיבה במדבר. צילום: יעל מלל

 

למען הקהילה - וגם למען עצמן

על פעילות אחרת של המועדון מספרת מיה זריהן: "זו השנה השלישית שאנו מקיימות בחנוכה מסע ג'יפים משותף של מלכות המדבר עם "דרך האתגר" – מרכז חינוך וספורט אתגרי שפועל בנתניה ומיועד לנערים מקבוצות סיכון. המלכות מגיעות עם הג'יפים שלהן, הנערים מצטרפים ואנחנו יוצאים יחד לשטח כשכל סלע קטן או חריץ בדרך משלהבים את האווירה. בהמשך עושים הפסקה להכנת אוכל כמיטב המסורת של מלכות המדבר: פיתות, סאג'ים וחגיגה שלמה. החוויה של הנערים הנרגשים מכל המכלול הזה של יום טיול בשטח ובעיקר – המון תשומת לב - לא ניתנת לתיאור במילים".

 

אבל לא רק למען הקהילה מתגייסות המלכות. הן עושות את זה גם למען עצמן. כך למשל, בסוף הקיץ הן ארגנו "מסיבת סוף הקיץ" במדבר, שציינה את סוף שנת הפעילות. כבר מרחוק אפשר היה לראות מאות כלי רכב נוהרים דרומה למסיבה בה השתתפו למעלה מחמש מאות מלכות המדבר לדורותיהן.

 

מיכל גלס, אחת המלכות שהשתתפה במסיבה, אומרת: "עמדתי שם דוממת, נושאת עיניים תמהות ושואלות, צוחקת ובוכה לחליפין עם חברותי משכבר הימים, מסתכלת כלא מאמינה ושואלת: "מה יש בה במלכת המדבר? מה לעזאזל יש בדבר הזה שמביא חמש מאות נשים או יותר להיות במקום הזה, להתרגש שוב יחד, לרצות להגיע לכאן, להביא את כל הבית ואישתו, לבכות שוב, לצחוק מחדש, לרצות להיות ביחד. מה יש בקונספט הזה? לעזאזל, אני לא מבינה".

 


 מסיבת קיץ. צילום: יעל מלל

 

לתרום ולהיתרם

למועדון יש אתר אינטרנט פעיל, עם דגש מיוחד על קידום עסקי–נשי של מלכות המדבר ויצירת מאגר משותף של ידע, יכולות וכישורים של מלכות. כך, הולכת ומתהווה רשת של נשים בעלות מקצועות שונים, שמזמינות את כל המלכות ליהנות משירותיהן המקצועיים.

 

"במקום ללכת לגוגל או לדפי זהב – אנחנו רוצות שהמלכות יחפשו קודם כל את האפשרויות הקיימות מבין מלכות אחרות שהצטרפו למסע", מסבירה חמדה גלעד, עורכת האתר ומלכת המדבר בעצמה. "כי קידום נשים מגיע גם מההיבט העסקי".

 

אז לא, אין להן "כרטיס מועדון" מפלסטיק ביד והחברות לא עולה כסף. התנאי היחיד להשתתפות בפעילות המועדון הוא שיצאת והשתתפת באחד ממסעות מלכת המדבר.

 

המועדון הוא משהו שמוּנָע ונושם על ידי המלכות והפעילויות בו יוצרות קשרים שלפעמים ממשיכים גם אחר כך בקבוצות קטנות. זה לא חוג שבאים אליו ומישהי מפעילה אותו ואומרת מה לעשות - הכל חי וצומח מתוך המלכות עצמן, מתוך האנרגיה שהביאו איתן מהמסע, ומתוך הרצון לשמר ולהעצים אותה. או, כמו שמסכמת חמדה גלעד: "פעם מלכה, תמיד מלכה. מי שנכנסת להרפתקה המדהימה הזאת – כבר לא יכולה לעזוב. היא שם לנצח. המועדון מספק לה את ההזדמנויות להמשיך ולהישאר מחוברת, לתרום ולהיתרם, לתדלק כל פעם מחדש את רוח האחווה וההעצמה האישית, שהיא מנת חלקן של כל המלכות".

 

  • הירשמי כאן ל"מלכת המדבר 2009".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי הנדל
יום "מלכות ונסיכות", בשיתוף עמותת עלם
צילום: גלי הנדל
מומלצים