שתף קטע נבחר

הולנד: נפתח בית הדין המיוחד לרצח אל-חרירי

בפרבר של האג נפתח בטקס רשמי בית הדין הבינלאומי לשפיטת האחראים לרצח ראש הממשלה הלבנוני לשעבר, רפיק אל-חרירי. לבנון תתבקש "בהקדם" להסגיר ארבעה גנרלים פרו-סוריים החשודים ברצח שבוצע לפני ארבע שנים

ארבע שנים אחרי רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, נפתח היום (א') בטקס רשמי בית הדין הבינלאומי שהוקם לשפיטת החשודים באחריות למעשה. בית הדין, השוכן בפרבר של האג בהולנד, עשוי לבחון במשך שנים את הראיות שאסף צוות החקירה שמינה האו"ם בנושא.

 

התובע בבית הדין, דניאל בלמאר מקנדה, אמר בראיון לערוץ "אל-ערביה" שהוא מצפה לבקש בתוך שבועות ספורים מלבנון להסגיר לידיו ארבעה גנרלים פרו-סוריים החשודים במעורבות ברצח שאירע בפיגוע התאבדות ב-14 בפברואר 2005. לצד אל-חרירי נהרגו 22 בני אדם.

 

"הבקשה תועבר בהקדם האפשרי", אמר בלמאר. "אין לי כל סיבה להאמין שהרשויות הלבנוניות לא יגיבו לבקשה בזמן המתאים", הוסיף. הגנרלים עמדו בראש המשטרה, שרות המודיעין ויחידת עלית של הצבא בזמן הרצח. הם היחידים שנעצרו בקשר לפרשה, ואולם טרם הואשמו רשמית.

 

לחשודים כבר הוכן אגף בבית הכלא בהאג, שבו כלואים המנהיג הבוסני-סרבי לשעבר רדובן קרדז'יץ', ונשיא ליבריה לשעבר, צ'רלס טיילור, הנאשמים בפשעי מלחמה. בלמאר אמר בראיון כי הוא עדיין לא מוכן להגיש כתבי אישום נגד הארבעה, למרות שהחקירה הסבוכה החלה לפני כארבע שנים.


הבניין שבו שוכן בית הדין המיוחד (צילום: רויטרס)

 

"אפעל בנושא כתבי האישום כשאהיה מוכן", אמר בלמאר. "למרבה הצער, איני יכול לומר או להעריך מתי זה יקרה, אך אני יכול להבטיח לכם שאפעל כמיטב יכולתי כדי להבטיח שהחקירה תתקדם במהירות האפשרית".

 

אל-חרירי, איש עסקים מצליח, כיהן שתי כהונות כראש ממשלת לבנון, בין 1992-1998, ו-2000-2004. הוא נחשב כמי ששיקם את מרכז ביירות אחרי מלחמת האזרחים ובניסיון להגביל את השפעתה של דמשק על ארצו. רבים בלבנון סבורים כי סוריה עומדת מאחורי ההתנקשות, ואולם דמשק הכחישה כל מעורבות מצידה. אחרי הרצח, הפגנות המוניות בלבנון ולחץ בינלאומי כבד אילץ את סוריה להסיג את כוחותיה משכנתה הקטנה, 29 שנים אחרי שהוכנסו לשם.

 

בית הדין, השוכן בעיירה ליידסחנדם, הוקם על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם ב-2007, ומורכב משופטים זרים ולבנונים. השופטים טרם הושבעו ושמותיהם של השופטים הלבנונים עדיין לא פורסמו מחשש לשלומם. הוא מצטרף לכמה בתי דין בינלאומיים אחרים הפועלים בהולנד: בית הדין הבינלאומי לצדק, בית הדין לפשעי מלחמה ובית הדין הפלילי הבינלאומי.  

 

מזכ"ל האו"ם, המסייר באפריקה, פרסם הבוקר הודעה שבה בירך על פתיחת בית הדין. לדבריו, "זו אבן דרך חשובה במאמץ של כל הלבנונים והקהילה הבינלאומית לחשוף את האמת, ולהביא את האחראים לרצח הזה ולפשעים הקשורים אליו לדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רפיק אל-חרירי. 1944-2005
צילום: איי אף פי
באן בירך: "אבן דרך חשובה"
צילום: רויטרס
מומלצים