שתף קטע נבחר

בכיר מדיני: קלינטון תבין מנתניהו שאנאפוליס מת

מזכירת המדינה האמריקנית תיפגש עם פרס, לבני, ברק ואולמרט, ועם ראש הממשלה המיועד נתניהו. אנשיו של יו"ר הליכוד אומרים כי בידיו מסרים חיוביים על המשך המו"מ עם הפלסטינים, אך בכירים שעוזבים את תפקידם מזהירים: הוא יגרום נזק

פעם ראשונה בישראל, כשרת חוץ: מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, נחתה אמש (יום ב') בישראל, לאחר שהשתתפה בוועידת גיוס התרומות לשיקום רצועת עזה שנערכה בשארם א-שייח, מצרים. בישראל היא צפויה להיפגש עם הצמרת המדינית היוצאת, וגם עם ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו.

 

אנשיו של יו"ר הליכוד אומרים שיעביר לקלינטון מסרים חיוביים, ובין היתר יאמר לה שהוא מתכוון להמשיך בדיאלוג עם הפלסטינים, ובסיוע כלכלי למתונים. עם זאת, גורם מדיני בכיר בירושלים, שעתיד לסיים את תפקידו עם חילופי השלטון, הביע פסימיות לגבי תוצאות השיחה ואמר ל-ynet כי "אין ספק שהעמדה המדינית של נתניהו, וממשלת הימין הצרה שהוא עומד להקים, תגרום נזק ליחסים של ישראל עם ארה"ב ועם הקהילה הבינלאומית כולה".

 

בכירים במערכת המדינית בירושלים הוסיפו: "אם קלינטון לא ידעה לפני ביקורה במזרח התיכון שתהליך אנאפוליס מת, הרי שתלמד זאת בפגישותיה כאן עם הצמרת המדינית ועם נתניהו.

גם אם אנחנו נשמור על ממלכתיות ולא נוציא דיבת ממשל ביבי רעה, הרי שהיא תלמד זאת מאבו-מאזן ברמאללה יום אחרי.

 

"ביבי ואנשיו עוד חיים בעידן האוטונומיה הפלסטינית. קלינטון לא צריכה את ראש הממשלה אולמרט או את שרת החוץ לבני כדי לדעת שביבי שולל את נוסחת שתי המדינות לשני העמים".

 

לפי הצהרות קלינטון, ולדברי בכירים במחלקת המדינה, מטרת הביקור הנוכחי בישראל וברשות הפלסטינית היא ללמוד את הלכי הרוח, אך בכירים בממשלת אולמרט אומרים כי "אין זה אומר בהכרח שלחץ אמריקני כבד לא יופעל בהמשך".


קלינטון, אתמול בוועידה בשארם א-שייח (צילום: רויטרס)

 

בדברים שאמרה אתמול קלינטון בוועידה בשארם א-שייח, שם נאספו עבור שיקום עזה כ-4.5 מיליארד דולר, היא התייחסה למצב הביטחוני, ואמרה: "אני מוטרדת מהירי המתמשך מרצועת עזה. ישראל אינה יכולה לשבת בחיבוק ידיים ולספוג את הרקטות שמטילות פחד ואימה על אזרחיה".

  

מזכירת המדינה הבהירה כי ממשל אובמה מתכוון לנקוט גישה אקטיבית יותר באזור, מאשר זו שננקטה על-ידי בוש. "זה הזמן להסתכל קדימה", אמרה. "ארצות הברית תפעל להשיג שלום כולל ומקיף בין ישראל ובין שכנותיה הערביות, והיא תלחץ לכך מכיוונים שונים".

 

שומרים את הדברים הקשים לוושינגטון

על פי כל הסימנים, בעיקר על רקע פגישתו של נתניהו עם השליח המיוחד של ממשל אובמה לאזור, ג'ורג' מיטשל, הרי שקלינטון לא מתכוונת בינתיים ללחוץ על יו"ר הליכוד. ראשית, מכיוון שנתניהו עדיין לא הקים ממשלה, שנית, מאחר שהיא מייעדת את הביקור להתרשמות, ושלישית, מכיוון שנתניהו עתיד לבקר בוושינגטון מעט אחרי שיקים את ממשלתו, ותמיד עדיף לומר את הדברים הקשים שם.

 

נתניהו עצמו משדר אופטימיות לגבי האפשרות להגיע להבנות עם הממשל האמריקני הדמוקרטי, על רקע שתי פגישות עם אובמה בעבר. לדברי בכיר בלשכת נתניהו, "בהסדר קבע יהיו לפלסטינים את כל הסמכויות, למעט היכולת לפגוע בישראל. ראש הממשלה הבא יבהיר לקלינטון שהוא יתנגד לכל סוג של ברית עם איראן, יתנגד להקמת צבא פלסטיני, לשליטה אווירית ולשליטה ימית שלהם. הוא יבהיר שהוא לא בעד קיפאון מדיני, להפך. הערוץ הפלסטיני יזכה אצלו לקדימות. הוא לא מתכוון להתחייב על המשך תהליך אנאפוליס ועל עקרון שתי המדינות לשני העמים. אנו מצפים לפגישה טובה ואפילו טובה מאוד. לחץ אמריקני לא יהיה בה", אמר.

 

יומה של קלינטון צפוי להיות עמוס: בבוקר תיפגש עם הנשיא שמעון פרס; בצהריים עם שרת החוץ, ציפי לבני, איתה גם תערוך מסיבת עיתונאים. אחרי הפגישה עם נתניהו, תיוועד עם שר הביטחון אהוד ברק; ובערב תסעד אצל ראש הממשלה אהוד אולמרט במעונו. 


פורסם לראשונה 02/03/2009 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. באה להבין הלך רוח
צילום: AP
נתניהו. אין לחץ, בינתיים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים