שתף קטע נבחר

 

מותר להשתתף ביום הולדת בשנת האבל?

שאלה:

 

האם מותר ללכת לימי הולדת בשנת אבל? (משה, מרכז)

 

תשובה:

  

סדר האבלות ביהדות בא לתת מענה כפול; מצד אחד לאפשר לאבלים לחזור לחיים אחרי הזעזוע בעקבות הפטירה של קרוב המשפחה, ומצד שני – לזכור בכָבוד את הנפטר.

 

אבלות של הבנים על ההורים היא במשך י"ב חודשים. פרטי ההתנהגות בזמן האבל נקבעו על ידי חכמים.

 

כך נזכר בגמרא לעניין אבלות (מועד קטן כב ב): "על כל המתים כולן - נכנס לבית השמחה לאחר שלושים יום, על אביו ועל אמו - לאחר שנים-עשר חודש". נראה מכאן שבאבלות על אב ואם אסור להיכנס לכל שמחה במשך י"ב חודש, שהוא זמן האבלות, וכך נפסק להלכה (יורה דעה שצא ב).

 

אולם, הרמ"א מוסיף, שאם זו סעודת מצווה שאין בה שמחה, כגון פדיון הבן או סעודת ברית מילה, מותר לאבל להשתתף בה. למעשה הוא מסיק, שהמנהג הוא "שלא לאכול בשום סעודה כל י"ב חודש, אם הוא חוץ לביתו, ובתוך הבית מקילין שאוכל בביתו בסעודת ברית מילה, וכל שכן בשאר סעודות שאין בהם שמחה. אבל בסעודת נישואין יש להחמיר".

 

מהו הדין כאשר השמחה מתקיימת בשבת? השאלה מתעוררת משום שעל פי הדין אסור להתאבל בשבת בפרהסיה, והספק הוא, האם היעדרות מהשמחה יש בה משום אבלות בפרהסיה.

 

אחד הפוסקים (שו"ת שאילת יעבץ ב קפ) כותב, שאין הבדל בין שבת לחול. אמנם הוא מסייג זאת; באם האבל הוא קרוב משפחה לחתן או לכלה יש מקום להקל, משום שהיעדרותו נראית כאבלות בפרהסיה. לכן, בסעודה שאין בה כל כך שמחה, כמו בסעודת "שלום זכר" או אפילו בסעודת ברית מילה המתקיימת בשבת, אפשר להקל. מסיבת יום הולדת אינה נחשבת כסעודת מצווה, ולכן אסור לאבל להשתתף בה, ובפרט אם יש שם מוסיקה. כל טוב. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים