שתף קטע נבחר

ארה"ב לדמשק: שתפו פעולה עם סוכנות הגרעין

בכינוס ועד הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמר שגריר ארה"ב כי בידי הסוכנות הצטברו ראיות לכך שבסוריה מתנהלת פעילות גרעינית חשאית - ודרש מדמשק שיתוף פעולה מלא עם פקחי הגרעין

ארצות הברית טענה היום (ד') כי בידי פקחי הגרעין של האו"ם הוכחות רבות לכך שבמתקן הסורי שהופצץ בספטמבר 2007 התנהלה פעילות גרעינית חשאית - ודרשה מסוריה לשתף פעולה בשקיפות מלאה עם סוכנות הגרעין של האו"ם.

 

 

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בוחנת את דיווחי המודיעין האמריקניים, לפיהם לפני הפצצת המתקן בדיר א-זור, היתה סוריה קרובה להשלמתו של כור גרעיני מתוצרת צפון-קוריאה, שנועד לייצור פלוטוניום ברמה גבוהה. את המתקן הפציצו מטוסי קרב ישראליים בספטמבר 2007.

 

בחודש שעבר, טענה הסוכנות כי פקחיה גילו מספיק שרידי אורניום בדגימות האדמה שנאספו באתר התקיפה. במקביל, גילו תצלומי לוויין שצולמו לפני התקיפה הישראלית כי במקום נבנה מתקן הדומה בצורתו לכור. בדו"ח שפרסמה הסוכנות נטען כי סוריה התעלמה מבקשותיה של הסוכנות לאפשר לפקחיה גישה למתקן וגם לא סיפקה מסמכים התומכים בטענתה של דמשק כאילו האתר שהופצץ בידי ישראל היה פשוט מתקן צבאי קונבנציונלי.

 

"הדו"ח מתווסף לראיות המעידות כי בסוריה מתנהלת פעילות גרעינית חשאית", אמר גרגורי שולטה, שגריר ארה"ב בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, במהלך דיון שנערך היום בווינה, במסגרת כינוס ועד הנגידים של הסוכנות.

 

"אנחנו חייבים להבין כיצד ייתכן שאורניום - חומר שלא הוצהר בפני הסוכנות - קיים בסוריה. דבר זה יתאפשר רק אם סוריה תעניק לנו שיתוף פעולה מלא", אמר שולטה. הוא ציין כי סוריה חייבת לאפשר לפקחים לבחון את ההריסות שהוצאו מהמתקן שהופצץ והועברו למקום לא ידוע מיד לאחר התקיפה הישראלית. הוא ציין כי הדבר נכון גם לגבי שלושה מתקנים צבאיים אחרים שדמשק פירקה ופינתה את תכולתם זמן קצר לאחר שהסוכנות ביקשה לערוך בהם ביקורת.

 

סוריה טענה בשבוע שעבר ששרידי האורניום שהתגלו "אינם משמעותיים" - וטענה כי מקורם בטילים ששיגרה ישראל על המתקן. דמשק גם טענה כי הניתוח של הסוכנות מוטעה - ושהתצלומים האוויריים שוושינגטון סיפקה לסוכנות הגרעין מזוייפים.

 

בחירות למחליפו של בראדעי - בסוף החודש

בכינוס ועד הנגידים החליטו היום 35 נציגי המדינות החברות בסוכנות כי ב-26 במרס ייערכו בחירות שבהן ייבחר המנהל הבא של הסוכנות, במקום הד"ר מוחמד אל-בראדעי,

המסיים את תפקידו בנובמבר אחרי 12 שנים ושלוש כהונות.

 

שני המועמדים המובילים לתפקיד הם שגריר יפן לסוכנות, יוקייה אמנו, ושליח דרום אפריקה, עבד אל-סמאד מינטי. לשניהם ידע נרחב בתחומי אי הפצת נשק גרעיני ופירוק מנשק. אמנו נחשב למועמד בעל הסיכויים הרבים ביותר, אף כי עדיין לא מחזיק ברוב של שני שלישים מקרב חברי הוועד. הסוכנות חייבת לבחור מחליף עד חודש יוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן הסורי לפני שהופצץ
צילום: AP
בראדעי. מסיים תפקידו בנובמבר
צילום: איי פי
מומלצים