שתף קטע נבחר

יהודים בשבדיה: המחאה היתה קטנה מהצפוי

שעות לאחר הפגנת האלפים ליד משחק הטניס בין נבחרות ישראל ושבדיה, אמר שגריר ישראל: "אני לא חושב שיש אירגון שמגיע ופועל בצורה שיטתית" תושבת יהודיה, שהורשתה לצפות במשחק: "אני מרגישה 100% בטוחה"

"כבר חודשיים-שלושה מתכוננים לזה ובסוף היה מעט בלגאן. המשטרה השבדית התכוננה לאלימות גדולה יותר" - כך סיפרו אמש (שבת) יהודים המתגוררים בשבדיה בעקבות ההפגנות שהתקיימו מחוץ לאולם הטניס בעיר מאלמו, שם התקיים בשעות אחר הצהריים משחק גביע דיוויס בין ישראל לשבדיה. הזוג הישראלי הפסיד במשחק - וההתמודדות תימשך גם היום.

 

עשרות מפגינים התעמתו עם משטרה וניסו לפרוץ לאולם במחאה על מדיניות ישראל ומבצע "עופרת יצוקה". הם השליכו ביצים, אבנים ונפצים לעבר ניידות וניסו לפרוץ את המחסומים שהוקמו במקום. כאלף שוטרים הדפו את המפגינים תוך שימוש באלות. לא דווח על נפגעים אך לפחות שישה בני אדם נעצרו.

 

שגריר ישראל בשבדיה, בני דגן, ציין בשיחה עם ynet כי הארועים הם חלק מגל התקפות שמתרחש באירופה. "יש עליה בתקריות אנטישמיות זה קרה גם כאן בשבדיה". לדבריו, מדובר בגורמים שמגיעים משני הצדדים, אירגוני שמאל קיצוניים ונאו-נאצים וגורמים איסלמיסטים. "במהלך המבצע בעזה הגיעה קבוצה של 10 אלפים איש שמחתה מול השגרירות. לפעמים זו קואליציה אד הוק. אני לא חושב שיש אירגון שמגיע ופועל בצורה שיטתית", אמר.

 

אלעד מאיר, נציג "בני עקיבא" והסוכנות היהודית בסקנדינביה, סיפר ל-ynet כי מבחינת מארגני ההפגנה היתה אכזבה. "היו כמה ארגונים נאו-נאצים שאמרו שהם יעשו הכל כדי להפסיק את המשחקים, אך בסוף הגיע קומץ של 1,500 איש. התקשורת המקומית דיווחה כי כוחות הביטחון ערוכים להפגנות של כ-20 אלף בני אדם".

 

תושבת יהודיה: "מרגישה 100% בטוחה"

"אני אישית מרגישה 100% בטוחה. יש לי כאן שלושה ילדים והם הולכים עם שרשרת מגן דוד לבית הספר ואף אחד לא אמר להם מילה אף פעם", סיפרה סופיה לונדרקוויסט, תושבת מאלמו. סופיה הייתה בקומץ האוהדים של נבחרת ישראל שהורשו לצפות במשחקים, הנערכים ללא קהל מטעמי ביטחון. 

 

"היינו קהל ישראלי לא קטן של 100 איש בערך. עשינו הרבה רעש באווירה טובה. כשנכנסנו לאולם, המפגינים היו בצד האחר - כך שלא הרגשנו כלום. היו כאלף שוטרים וההפתעה הייתה שהיה מעט בלגאן. כבר חודשיים-שלושה מתכוננים לזה", היא סיפרה. 

  

אך "האש הנמוכה" של ההפגנה, אינה מעידה כי "הכל ורוד" ביחס לישראל במאלמו, עיר בה חיה קהילה מוסלמית גדולה. "יש אווירה אחרת בעיר מאז המלחמה בעזה, הכל כל-כך חד-צדדי. זה לגיטימי להגיד שמה שישראל עשתה הוא נורא, אך לא בודקים לעומק וכך כל שבדי רגיל שלא כל-כך מכיר ולא מעניין אותו חושב: 'אה, ישראל, הם עשו משהו נורא בעזה'. אני מנסה לחנך את השבדים שאני מכירה שיקבלו תמונה אחרת. גם אם אני לא מסכימה עם מה שישראל עושה - אני מעבירה להם יותר מידע. מצד שני, כשאני מדברת עם ישראלים הם לא מבינים את הצד האירופי. כך שאני באמצע".  


"אווירה אחרת מאז המלחמה בעזה". העימותים במאלמו (צילום: AP)

 

השגריר: הויכוח הציבורי החליש את ההפגנות

השגריר דגן מסביר: "אנחנו החלטנו לא להסתתר מאחורי חומות ומשרדים סגורים אלא להיות פעילים בכל מה שצריך - פרלמנט, תקשורת, אוניברסיטאות". לדבריו, משחקי הטניס עוררו שיח ציבורי בשבדיה שלא התקיים בארועים הקודמים. "היו הרבה מאוד מאמרים בעיתונים, כולל מאמרי מערכת שגינו את העירוב של הספורט בפוליטיקה ושמייחדים את ישראל לרעה ורק אותה מחפשים, מדוע כל הזמן למחות רק נגד ישראל בעוד שזו מדינה דמוקרטית ונגד מדינות טוטליטריות לא מפעילים כאלה אמצעים". דגן מעריך כי "יכול להיות שהויכוח הער יצר אולי תחושה שזה לא הדבר הנכון לעשות וזה הרתיע אנשים שהם לא קיצונים וחשבו לבוא".

 

הקהילה היהודית במאלמו מונה כמה מאות יהודים ועיר נמצאת גם נציגות חב"ד

בראשותו של הרב שניאור קסלמן. לדבריו, המחאה הנוכחית נגד ישראל לא הייתה מ"תוצרת מקומית" ומדובר בהתארגנויות של קבוצות קיצוניות ברחבי שבדיה ודנמרק השכנה - שהגיעו לעיר במיוחד. 

 

"יש פה המון מהגרים פלסטינים ולבנונים שמכנים את עצמם פלסטינים. הם פשוט כמות גדולה וזה השפיע על ההחלטה של הממשל המקומי לאסור את המשחק מפני הקהל". הוסיף קסלמן וציין כי בתקופה האחרונה התקיימו בעיר גם שתי הפגנות בעד ישראל. בשנה הבאה צפויות בחירות מקומיות במאלמו, ולדברי היהודים - הפוליטיקאים נוקטים במשנה זהירות בגלל גודלה של קהילת המהגרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עימותים במאלמו
צילום: רויטרס
מחאה על "עופרת יצוקה"
צילום: רויטרס
מומלצים