שתף קטע נבחר

כלכלת ארה"ב צפויה להתאושש בהמשך השנה

כלכלנים עדיין צופים כי הצריכה הפרטית וההשקעות בדיור יחזרו לטריטוריה חיובית במחצית השנייה של 2009, והתמ"ג יחזור לצמיחה ברבעון השלישי. מנכ"ל סיטיגרופ מדווח על התאוששות כבר בחודשיים הראשונים של השנה, וטוען במזכר לעובדים כי הבנק הרוויח 19 מיליארד דולר בתקופה זו, רווח ראשון מאז הרבעון השלישי של 2007

למרות שכלכלת ארה"ב חלשה היום מההערכות שניתנו רק לפני חודש, כלכלנים עדיין צופים כי תירשם התאוששות בהמשך השנה הנוכחית. כך לפי סקר של 51 כלכלנים שפורסם בעיתון "בלו צ'יפ אקונומיק אינדיקטורס".

 

 

לפי הסקר, הצריכה הפרטית וההשקעות בדיור צפויים לחזור לטריטוריה חיובית בהמשך השנה, ולהשפיע על צמיחת התמ"ג כבר ברבעון השלישי של 2009. הכלכלנים צופים כי התמ"ג האמריקני יתכווץ בשיעור של 5.3% ברבעון הראשון ושל 2% ברבעון השני. הכלכלנים צופים כי הכלכלה האמריקנית תצמח ב-0.5% ברבעון השלישי, וב-1.8% ברבעון הרביעי.

 

עבור השנה כולה צופים הכלכלנים צמיחה שלילית של 2.6%, ההתכווצות השנתית הגדולה ביותר מאז השפל הגדול של שנות השלושים. לפני חודש, צפו הכלכלנים המשתתפים בסקר צמיחה שלילית של 1.9% ב-2009. לדבריהם, קצב הצמיחה ירשום האצה ל-3.1% ב-2010.


במחצית השנייה צפויה התאוששות בצריכה (צילום: AFP )

 

לפי הכלכלנים, במחצית השנייה הצריכה הפרטית צפויה להתאושש, על רקע צניחה חדה במחירי האנרגיה, קיצוצי המסים שמכילה חבילת התמריצים שעברה לאחרונה בבתי המחוקקים, והקלה בתנאי האשראי.

 

עם זאת, ההתאוששות תהיה מתונה בגלל המשך ירידה במחירי הבתים, התכווצות החסכונות לפנסיה ורמות גבוהות של אבטלה. הכלכלנים צופים כי שיעור האבטלה בארה"ב יגיע ל-8.6% השנה ול-9.1% ב-2010.

 

סיטיגרופ: התאוששות בינואר-פברואר

התאוששות מסויימת בתנאי האשראי עולה ממזכר פנימי ששלח המנכ"ל ויקראם פנדיט אתמול לעובדי החברה, שפורסם היום ב"פיננשל טיימס". פנדיט אמר לעובדים כי ענקית הבנקאות המתקשה רשמה את ביצועי הרווח הטובים ביותר שלה זה משנה, בחודשיים הראשונים של 2009.

 

לדברי פנדיט, אחרי חמישה רבעונים רצופים של הפסדי עתק, עמדו רווחי החברה על 19 מיליארד דולר בינואר-פברואר. ברבעון השלישי של 2007 הרוויחה סיטיגרופ 2.2 מיליארד דולר, ומאז הפסידה 37.5 מיליארד דולר.

 

מאז אוקטובר קיבל הבנק שני מענקים ממשלתיים בהיקף של 45 מיליארד דולר במסגרת התוכנית לחילוץ נכסים בעייתיים (TARP). הכספים שקיבל הבנק בחודש שעבר הופכים את הממשלה לבעלת המניות הגדולה ביותר בסיטיגרופ, עם אחזקות פוטנציאליות של 36%.

 

פנדיט ייחס את הרווחים ל"הפשרה חלקית של שוקי האשראי", ושיבח את עובדי הבנק על "עבודה מרשימה מאוד בהנעת הכנסות וצמצום עלויות". עוד אמר פנדיט כי הוא מאוכזב ממחיר מניית סיטיגרופ, שירד לאחרונה לפחות מדולר למנייה, ומה"תפיסות השגויות והנרחבות" לגבי מצבו של הבנק.

 

יו"ר הפד קורא לרפורמה ברגולציה

יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי קרא היום בנאום שנשא בפני המועצה ליחסי חוץ לרפורמה במערכת הרגולציה על המגזר הפיננסי בארה"ב. לדבריו, יש לחזק את הפיקוח על בנקים, קרנות נאמנות ומוסדות פיננסיים גדולים שקריסתם עלולה לסכן את הכלכלה כולה.

 

לדברי ברננקי, "חייבת להיות לנו אסטרטגיה שמפקחת על המערכת הפיננסית כולה, בדרך הוליסטית, לא רק על הרכיבים הפרטניים בה".

 

ברננקי פירט מספר מרכיבי מפתח שצריכים להנחות את הרפורמה ברגולציה. הראשון, לדבריו, הוא להפעיל חקיקה שתאפשר טיפול מסודר בקריסה של מוסד פיננסי גדול, כדי לצמצם את הנזק למערכת הפיננסית כולה. מוסדות "גדולים מכדי לקרוס" צריכים להיות נתונים לפיקוח חמור, שימנע מהם לקחת על עצמם סיכונים מוגזמים.

 

בנוסף, אמר ברננקי כי יש לחזק את ה"צנרת הפיננסית" של המדינה - התשתית והמדיניות לפיה מנוהלות העסקאות הפיננסית. מרכיב שלישי קורא לבחינה של מדיניות רגולטוריות וחוקי חשבונאות, והרביעי קורא לממשלה ליצור רשות שאחראית על מעקב אחר סיכונים פיננסיים והגנה על המדינה ממשברים כמו המשבר הנוכחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
האבטלה תמשיך לגדול
צילום: דוד הכהן
ברננקי: צריך רפורמה
צילום: AFP
מומלצים