שתף קטע נבחר

לא רק חול וחול

שמורת הטבע חולות ניצנים מהווה את בית הגידול החולי הגדול בישראל. לכבוד חניכתה השבוע, נצא לטיול מאתר קרב ניצנים בתש"ח, דרך דיונות החול ועד לחוף הים הכחול

שמורת טבע חולות ניצנים הינה שמורת החולות מהגדולות בארץ. כ-20 אלף דונם משתרעים בין אשדוד בצפון ואשקלון בדרום, ובין כביש 4 במזרח והים התיכון במערב. חשיבותה הגדולה של השמורה הינה בכך שהיא משמרת את בית הגידול החולי והחופי על כל הצומח והחי שבו, חלקם ייחודי לאזור זה. השבוע נחנכה השמורה שתיפתח לביקור ובה ייערכו הדרכות.


שמורת החולות מהגדולות בארץ (צילום: חנן שפיר)

 

תעודת זהות

דרגת קושי: קל.

 

סוג הטיול: הולכי רגל, משפחות.

 

אורך המסלול: 4-3 שעות הליכה קלה ונוחה.

 

עונה מומלצת: כל השנה. בקיץ מומלץ השכם בבוקר או אחה"צ. שעות פתיחה של השמורה: 17:00-8:00 (בחורף 16:00). הלילה הוא הזמן של בעלי החיים במקום.

 

שטח השמורה: כ-7,700 דונם. חלקם מוגדרים גם כשטחי אש של צה"ל.

 

גבולות השמורה: נחיל אבטח בצפון, מחצבות בדרום, חוף הים התיכון במערב וגבול השטחים החקלאיים במזרח.

 

ציוד מומלץ: כובע, נעליים נוחות, הרבה מים ובגד ים, במקרה שרוצים להתרחץ בים (שירותי ההצלה רק בחוף ניצנים).

 

מה בשמורה: אתר ניצנים הישנה - מורשת קרב והתיישבות, עצי שקמה - חקלאות עתיקה, שרידי בוסתנים בקרבת חוף הים, נופי החולות, עקבות בעלי חיים (ואולי מפגש מקרי עם כמה מהם), בריזה קלילה והרבה שקט, וכמובן - ים כחול וחול צהוב.

 

חשוב: להיצמד לשבילים המורשים ולא לנסוע בשטח השמורה, לא לקטוף צמחים ופרחים ובקיצור - לשמור על הטבע. לא להתקרב לשטח המחצבות הנטושות בשל סכנת נפילה.

 

אתרים נוספים בסביבה: גן לאומי תל אשקלון - שרידי עיר קדומה וחוף ים; גשר עד הלום (בקרבת הכניסה הדרומית לאשדוד) - אתר הנצחה לקרבות תש"ח; הדיונה הגדולה - דיונה מרשימה סמוך לתחנת הרכבת בדרום אשדוד; גבעה 69 - אחד מהמשלטים הסמוכים לניצנים, וחורשת איקליפטוסים נטועה.


בית הגידול החולי והחופי (צילום: רונן שביט)

 

יוצאים לדרך

תחילת המסלול היא במגרש החנייה של בית ספר שדה שקמים שנמצא במבנה "הארמון" - בית ערבי דו-קומתי שנרכש בידי קק"ל ומהווה את השריד העיקרי מקיבוץ ניצנים הישן. המקום מהווה כיום גם אתר הנצחה המתעד את סיפור ניצנים הישנה, ובו ניתן לצפות בחיזיון אור-קולי שהכניסה אליו בתשלום. במתחם נמצאת גם אנדרטת האישה הלוחמת שהוקמה כאן בשל חלקן החשוב של נשים בלחימה בניצנים.

 

נשאיר את הרכב במגרש החנייה. מכאן מסתעפת דרך עפר מערבה, בסימון כחול. הדרך עוברת תחילה בגבול שדות, ולאחר כמה מאות מטרים מגיעה לחורשת איקליפטוסים. בחורשה יש שולחנות פיקניק ושירותים. ניתן להגיע לכאן גם ברכב שטח ישירות מכביש הגישה לחוף ניצנים. נחצה את החורשה, ולפי הסימון נמשיך מערבה עד גבול החולות עצמם. השביל המסומן עובר לצד עץ שקמה עתיק, חלק מריכוז גדול של שקמים הנטועים בגבול החולות - "שדרת השקמים". הסימון ממשיך מעט צפונה בקרבת גבול החולות, ומגיע לצומת שבילים עם שביל בסימון שחור. אחרי צומת השבילים, פונה השביל לכיוון מערב וחוצה אזור דיונות יפות - "ים החולות" המפורסם של ניצנים.

 

אזור זה הוא בית גידול ייחודי העשיר בחי ובצומח, וגם עצי שקמה שניטעו בארץ בתקופות קדומות, שיחי רותם המדבר ולענה חד-זרעית, צבאים, מגוון מכרסמים ומיני זוחלים כמו צב יבשה, נחש חולות וכוח אפור - הלטאה הגדולה בארץ. עקב הבינוי והפיתוח, נפגעו קשות חולות החוף שפינו את מקומם לערים כמו תל אביב, בת-ים, אשדוד ואשקלון. שטחים נוספים נפגעו כתוצאה מכריית חולות, תנועה נרחבת ובלתי מבוקרת של רכבי שטח, וכן כתוצאה מניסיונות לייצוב החולות על-ידי שתילתם של צמחים מאזורים אחרים בעולם, שהפכו בארץ למינים פולשים המשנים את סביבתם ודוחקים צומח ובעלי חיים מקומיים.


צמחים מאזורים שונים בעולם (צילום: חנן שפיר)

 

דוגמה בולטת למין פולש כזה היא שיטה כחלחלה, עץ אוסטרלי בעל פריחה צהובה כדורית, שמתפשט כיום בשטחים נרחבים בארץ. כיום נשקלות דרכים שונות לשימור תהליכי נדידת החולות, על מנת להגן על המגוון הביולוגי הייחודי למרחב. חשיבותם של החולות אינה רק במגוון הביולוגי שבהם. מי הגשם היורדים על שטח זה נבלעים בתת-הקרקע ומעשירים את מי התהום, ואחד מאקוות המים החשובות בארצנו – אקוות החוף – נמצאת בעיקר מתחת לשטחי החולות.

 

לאחר חציית ים החולות, נגיע לאזור רכס כורכר המכוסה בחולות. הכורכר נוצל בחלקו לצרכי בנייה, וכך נוצר גוש מחצבות ברכס. בשל גובה מפלס מי התהום, הוצפו חלק מהמחצבות במי תהום ונוצרו בריכות המים. באזור זה התפשטו עצי שיטה כחלחלה. בהמשך דרכנו, נחצה דרך עפר ראשית בציר צפון-דרום, ונעבור דרך ריכוז עצי שיטה כחלחלה לכיוון מערב.

 

בצומת שבילים, נראה שילוט לתצפית, כ-100 מטר דרומה משם לכיוון הים. בצפון אפשר לראות את המגדלים של העיר אשדוד, שהתפשטותה לשטחי החולות נבלמה בשנות ה-90', לאחר מאבקים קשים של הגופים הירוקים. בדרום, נראים שטחי הכרייה והעיר אשקלון. אין לגשת מנקודה זו לשטחי הכרייה עקב סכנת מפולות והעדר שביל מוסדר.

 

לאחר נקודת התצפית, השביל מתעקל דרומה וחולף לצד מספר שקעים בחולות, בהם נותרו שרידי חקלאות – בין היתר עצי תמר, גפנים וכדומה. חקלאות זו התבססה על מפלס גבוה של מי התהום בקרבת החוף, ואינה מתוחזקת מאז 1948. חקלאות מי תהום דומה שרדה עד היום בדרום חבל עזה (שטחי ה"מוואסי"). סימון השביל באזור זה אינו ברור, במידה ואיבדנו את הסימון, נמשיך בדרכי העפר עד חוף הים ונפנה דרומה (שמאלה) לכיוון חוף הרחצה בניצנים. בקרבת החוף, נפגוש בין אמצע אוגוסט לאמצע ספטמבר בפריחה שופעת של חבצלות החוף. החנייה בחוף בתשלום. ניתן להשאיר את הרכב השני לפני הקופות, במרחק כקילומטר מחוף הים.


חוף הים (צילום: רונן שביט)

 

איך מגיעים

תחילת המסלול היא במגרש החנייה של בית ספר שדה שקמים, הממוקם בחלקו המערבי של היישוב ניצן, בין אשדוד ואשקלון. בצומת אשכולות בכביש החוף, נפנה מערבה לכביש מס' 3631 - לכיוון היישוב ניצן וחוף הים, וניסע כ-5 קילומטרים.

 

מייד אחרי הצומת נעבור את מסילת הרכבת, נמשיך בכביש ובפנייה השנייה ימינה נפנה לכיוון ניצן ובית ספר שדה שקמים (במקום יש שלט הכוונה חום). לפני הכניסה ליישוב ניצן, נפנה שמאלה בדרך עפר העוקפת את היישוב (דתי, אין כניסה ברכב בשבתות ובחגים) מדרום, ונגיע למגרש החנייה.

 

כדי לחזור לנקודת הסיום נוסעים בכביש מס' 3631 ובהמשך מערבה עוד מספר קילומטרים. ניתן לחנות בחוף הים (הכניסה בתשלום) או לפני הקופות של האתר (במרחק כק"מ הליכה מהים).

 

  • השמורה מנוהלת ומתוחזקת על ידי אנשי רשות הטבע והגנים אך הכניסה היא ללא תשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עקבות בחולות
צילום: חנן שפיר
מומלצים