שתף קטע נבחר

 

עתירה: להעניק שירות רפואי גם לילדי פליטים

בארגון רופאים לזכויות אדם דורשים שיוענקו שירותים רפואיים גם לאלפי ילדי פליטים ולילדים שאחד מהוריהם פלסטיני. בעתירה לבג"ץ הובאו דוגמאות של ילדים שלא מקבלים טיפול רפואי

בישראל אלפי ילדים שאינם זכאים לשירותי בריאות, משום שמעמדם או מעמד הוריהם בארץ אינו מוסדר - כך עולה מעתירה שהגיש היום (ה') ארגון רופאים לזכויות אדם לבג"ץ. 

 

העתירה מספרת את סיפורם של ילדים לפליטים ומבקשי מקלט, ילדים שאחד מהוריהם פלסטיני או בילדים שלהוריהם אין כסף לשלם עבור הסדר ביטוחי. בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד יוהנה לרמן, מתבקש משרד הבריאות להשיב מדוע לא יאפשר לכל ילד לקבל שירותים רפואיים בסיסיים.

 

מאז שנת 2001 מאפשרת המדינה בהסדר מיוחד, שיועד לילדי עובדים זרים, לרכוש בתשלום חודשי פוליסת ביטוח בקופת חולים מאוחדת עבור ילדים. התשלום מקנה לילד זכאות לשירותי הבריאות הכלולים בסל הבריאות הממלכתי. מדובר בתשלום של 185 שקלים לחודש לילד או 370 שקלים לשני ילדים ומעלה.

 

עם זאת, בעתירה מוצגים ליקויים רבים בהסדר זה, שמותירים ילדים רבים ללא טיפול רפואי. כך למשל, בהסדר יש דרישה לתקופת המתנה בת חצי שנה עד שהילד זכאי לקבלת הטיפול, גם כאשר מדובר בתינוקות בני יומם. בנוסף, ההסדר אינו מזכה את המבוטח לקבל טיפולים הקשורים למצב רפואי שקדם לרכישת הביטוח. אי עמידה של הורי המבוטחים בעלויות של הפרמיות, גורם להפסקת הביטוח בשל העדר רציפות בתשלום. בנוסף, ההסדר מסייג הצטרפות של ילדים רבים, כאשר אחד ההורים הוא פלסטיני.

 

בעתירה לבג"ץ נכתב: "בפועל ההסדר מגביל נגישות של ילדים רבים שהם חסרי מעמד אזרחי מוסדר". העותרים מציינים כי מאז נכנס ההסדר לתוקף טופלו במרפאת הארגון 800 ילדים, שלא עמדו בתנאי הסדר או שהוריהם לא יכלו לעוד בתשלומי הביטוח. עוד נכתב בעתירה כי יישום ההסדר "מונע משיקולים כלכליים של רווח ותועלת ולא מהכרה בזכויותיהם של ילדים לקבל טיפול רפואי".

 

אין כסף - אין טיפול לתינוק

בעתירה מובא מקרה של בני זוג מבקשי מקלט מדיני, שהפסיקו לשלם את תשלומי הביטוח ולכן נותר בנם בן החמישה חודשים ללא מעקב התפתחות וגדילה ובתם בת החמש, הלוקה בתסמונת דאון, נותרה ללא מעקב רופא לו היא זקוקה.

 

פעוט אחר, בן שלוש וחצי, בן להורים מניגריה סובל מזה כשנתיים מעיוות בראשו בשל נפילה וזקוק לאבחון וטיפול. הוריו הצליחו לגייס את הכסף לצורך ביטוחו, אך לפי התקנות, הביטוח אינו מכסה מצב רפואי קודם, כך שהטיפול בבעייתו של הילד לא תכוסה.

 

בשנתיים האחרונות פנה ארגון רופאים לזכויות אדם מספר רב של פעמים למשרד הבריאות בבקשה לבחון את החלת החוק על כלל התינוקות והילדים. בעתירה הובאה תשובה, שנתן משרד הבריאות, לפיה נושא החלת חוק ביטוח בריאות ממלכתי על ילדים חסרי מעמד בישראל נדון בוועדת שרים לחקיקה ונדחה לאור ההסדר הקיים עם קופת חולים מאוחדת.

 

במשרד הבריאות ענו עוד כי הם בוחנים אפשרות לקצר את תקופת ההמתנה בת חצי שנה ש"איננה מותאמת לבעייתם של פליטים".

 

רן כהן, מנהל מחלקת חסרי מעמד ברופאים לזכויות אדם, אמר: "הילדים לא אשמים ביכולת הכלכלית של ההורים - והמדינה לא צריכה להעמיד תנאים דרקוניים למתן שירותי בריאות. ישראל חייבת להעניק תושבות חברתית לילדים החיים כאן, ללא קשר למעמד הוריהם".

 

עו"ד יוהנה לרמן הוסיפה: "הזכות לחיים היא זכות חוקתית בסיסית הנתונה לכל אדם וכך הזכות לקבל טיפול רפואי. ההסדר הקיים כיום מונע מילדים ותינוקות טיפול רפואי ועל מדינת ישראל, שחתומה גם על האמנה לזכויות הילד, החובה להפסיק להפקיר אותם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרפאה לפליטים בת"א. ארכיון
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים