שתף קטע נבחר

זירת הקניות

זהירות: נקיונות הפסח

בכל שנה נפגעים מהרעלה כ-10,000 ילדים - בעיקר מחומרי ניקוי. לפני פסח מדווחים לרוב על עליה במספר הפגיעות הבינוניות והקשות. החשופים ביותר הם ילדים ופעוטות. ממה להיזהר, איך להימנע מפגיעה ואיך לנקות בלי לזהם את הסביבה. מדריך נקי

פסח עוד רגע כאן וזה הזמן לאוורר, להתחדש ולנקות את הבית. זו גם העונה שמנסים לפתות אותנו בכלי התקשורת לרכוש שלל חומרי ניקוי בריחות מפתים ובאריזות צבעוניות, המבטיחות למגר את הלכלוך בכמה ריסוסים וניגוב קל, להעלים את כתמי השומן ולהשמיד את החיידקים.

 

רק בפינה מוצנעת של האריזה מופיעה, באותיות קטנות, רשימה ארוכה של אזהרות לצד גולגולת ואיקסים שחורים המתריעים מפני מגע עם העור, העיניים או שימוש במקומות סגורים - והמלצה לגשת לטיפול רפואי דחוף במקרה הצורך.

 

מהיר ועצבני

חומרי הניקוי מותאמים לאדם ה"מודרני", הדורש מקסימום תוצאות במינימום מאמץ וזמן. בעולם הזה איכות חומרי הניקוי נמדדת ביכולתם לסלק את סוגים רבים ושונים של לכלוך מהר, בקלות ובזול. בגלל הגישה הזו פותחו חומרי ניקוי מכימיקלים אגרסיביים, רעילים ומרוכזים מדי, בעלי ניחוח סינטטי כאילו "טבעי", שעלולים לפגוע בבריאות ובסביבה.

 

מחקרים בארה"ב מצאו שרמת הזיהום הממוצעת של חלק מהחומרים הכימיים הנפלטים גבוהה פי 2 עד 5 בתוך הבית מאשר מחוצה לו. במהלך או מספר שעות לאחר פעילות הניקוי, יכולה רמת הזיהום בתוך הבית להגיע עד פי אלף מרמת הזיהום מחוץ לבית.

 

מי שחשופים הכי הרבה לחומרים הללו הם המנקים עצמם, שבאים במגע ישיר עם החומר - חשיפה לעור, לרקמות או שאיפה של אדים או רסס. גם שאר השוהים בבית בזמן הניקיון נחשפים לחומרים הרעילים. הם נושמים אותם ויכולים להגיב באופן מיידי על ידי צריבות בעיניים, בגרון, שיעול, התקף אלרגיה או כאב ראש.

 

האוכלוסיה הרגישה ביותר היא תינוקות ופעוטות, שזוחלים על הרצפה, מתחכחים בריפודים ומכניסים כל דבר לפה. הם עלולים לספוג כמויות גדולות של שאריות חומרי ניקוי, חיטוי והדברה ביחס למשקל גופם.

 

בכל שנה נפגעים מהרעלה כ-10,000 ילדים בעיקר מחומרי ניקוי. בשבוע שלפני פסח ניכר גידול של 130 אחוז במספר הפגיעות הבינוניות עד קשות.

 

 

גם שעות לאחר הניקוי והחיטוי, עלולים חומרים רעילים או תוצרי פירוקם להמשיך ולחדור לגופנו במשך ימים רבים דרך כלי אוכל, הריפודים, סיבי הבגדים, הרצפה או המשטחים השונים. הם עלולים לגרום לתגובות אלרגיות, יובש וגירויים שונים בעור וכאבי ראש. בטווח הארוך - כשחומרים אלה מצטברים בגוף - עלולים להתפתח סחרחורות, אבדן ריכוז או זיכרון, אבדן קואורדינציה, בחילות, פגיעה בכבד ובכליות, פגיעה במערכות העצבים והנשימה, וברקמות ריריות - עיניים, פה, אף וכ"ד. בחשיפה לאורך שנים עלולים חלק מהמרכיבים הכימיים להגדיל את הסיכויים לחלות בסרטן.

 

איך נזהרים?

 

זהירות מונעת: חשוב לנקוט באמצעי הזהירות המצויינים על המכלים והתויות. חשוב עוד יותר לעשות זאת בשימוש בבית ובסביבת ילדים (גני ילדים, בתי ספר). אל תערבבו ותרקחו חומרים לבדכם - זה עלול להיות מסוכן ממש.

 

חפשו את האותיות הקטנות: יש להימנע משימוש בחומרים כימיים אגרסיביים, רעילים ו/או מסרטנים ממקור פטרוכימי או כימי (אקונומיקה, אמוניה, חומצות).

 

ניקוי מלא: ודאו שטיפה מלאה של חומרי הניקוי בכדי למנוע הישארות של חומרי ניקוי על משטחים. זה אולי מפיץ ריח נעים אך חושף אתכם למזהמים כימיים.

 

פתחו חלון והתגוננו: נקו במקום מאוורר. הגנו על הידיים באמצעות כפפות, על העיניים עם משקפי מגן. אם צריך - גם מסיכת פנים (או סתם חולצה על הפה והאף).

 

למרות מבצעי הפסח - רכשו חכם: לא צריך לצבור בבית מחסן כימיקלים. קניתם בכל זאת: אחסנו חומרי ניקוי, צבעים, דלקים וממיסים בארון סגור הרחק מהישג ידם של ילדים, הרחק מהמטבח ומאזור המגורים, במקום מאוורר, קריר ויבש.

 

היו ידידים לסביבה: רכשו חומרים ידידותיים יותר לאדם ולסביבה. מוצרים אלה, עולים אולי קצת יותר מהחומרים הסינטטיים אבל עולים פחות מתרופות ופגיעה בבריאות ובשימוש נכון הם גם חסכוניים - פשוט הקפידו על הכמויות והתאימו אותן לרמת הליכלוך (לרוב הוראות היצרן ממליצות להשתמש בכמות כפולה מהכמות הנחוצה באמת).

 

לחשוב לפני שזורקים: אל תשליכו שאריות של חומרי ניקוי וחומרים כימיים אחרים אל הביוב כדי לא לפגוע בצנרת הביוב ובתהליך טיהור השפכים. שאריות בכמויות קטנות (מיליליטרים בודדים) ומיכלים משומשים יש להשליך לפח האשפה בתוך כלי סגור.

 

ומה עושים אם נפגעים? הנה המלצות מד"א:

 

בשום פנים ואופן אין לתת חומר "נוגד" - אין להשקות לא בחלב ולא במיץ לימון. גרימת הקאה גם היא מסוכנת ביותר. הכי טוב לקבל סיוע רפואי מקצועי.

 

יש לשים לב לדרכי האוויר ולקצב הנשימה. אם החומר פוגע ישירות בגרון, תתפתח במהרה תגובה דלקתית והגרון יתנפח עד מאוד ואף ייחסם כליל.

 

במקרה שהעין נפגעת מחומר ניקוי, יופיע כאב עז וקושי לפקוח את העפעפיים, יש לשטוף את העיניים עם הרבה מים. במהלך השטיפה על הנפגע להפנות את עיניו לארבעת כיווני המבט.

 

  • הכתבה באדיבות אתר הסביבה . שמעון צוק הוא מומחה לאיכות סביבה, קיימות, מים וקרקע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזהמים את הבית ברעלים. חומרי ניקוי
צילום: גיא רחום
צילום: צביקה טישלר
ילדים ותינוקות חשופים יותר. אילסטרציה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים