שתף קטע נבחר

סין חוגגת יובל לכיבוש טיבט

הממשל הסיני מציין את יום ה-50 לדיכוי המרד הטיבטי וגירושו לגלות של הדלאי-למה. בטקס שנערך בלהסה נאמר כי "טיבט לא תחזור לימי הביניים". במקביל, ערכו הגולים הטיבטים צעדות מחאה בדהרמסלה, בהן זעקו: "די לשנות העינויים"

סין החלה היום (שבת) בחגיגות היובל לכיבוש טיבט, במסגרתן הכריזה על יום חג לאומי לציון מה שמגדיר הממשל בבייג'ינג כ"שחרור הצמיתים משלטון פיאודלי ברוטאלי". במהלך הטקס החגיגי שנערך מחוץ לארמון פוטאלה בלהסה, לציון תום תקופת שלטונו של הדלאי-למה, הוקראו עדויות על סבל האזרחים בטיבט הישנה.

 

ממשלת הגולים הטיבטים פרסמה באתר האינטרנט שלה כי החג החדש, שנקרא "יום שחרור הצמיתים", שופך אור על הבעיות באזור, ומהווה יום אבל לטיבטים מסביב לעולם. "הטיבטים רואים את האירוע כפוגעני ופרובוקטיבי", נכתב.

 

במקביל, מאות טיבטים החיים בדהרמסלה, עיר הגולים שבצפון הודו, ערכו הפגנות המוניות נגד השלטון הסיני, מניפים את דגלי טיבט וצועקים "די ל-50 שנות העינויים". כמה מהם אף לבשו בנדנות עליהן הודפס "טיבט חופשית".

 

ב-28 במרס 1959 הצליחה סין לדכא את ההתקוממות הטיבטית, לגרש את הדלאי-למה לגלות בהרי ההימלאיה ולספח את טיבט תחת השלטון הסיני. לפי הגרסה הסינית הרשמית לאירועים, טיבט של אמצע המאה הקודמת הייתה מדינה ימי-ביניימית מבודדת, שמרבית תושביה חיו בשעבוד לתיאוקרטיה הבודהיסטית ולאצולה. זאת, עד שהממשלה הקומוניסטית בסין החלה להתערב בנעשה.

 

"בדיוק כפי שאירופה לא יכולה לחזור לימי הביניים, וארצות הברית לא יכולה לחזור לימים שלפני מלחמת האזרחים, טיבט לא יכולה להשיב את ימי חברת הצמיתים", אמר האחראי האזורי מטעם המפלגה הקומוניסטית, ז'אנג קינגלי, בנאום חגיגי שנשא בפני 13 אלף בני אדם.

 

ז'אנג אף השתלח בנאומו בדלאי-למה, והבטיח להמשיך את המאבק בו ובתומכיו, שלטענת הממשלה פועלים לכינון מדינה עצמאית בטיבט. הממשל הסיני הגביר את הרדיפות המתנהלות אחר הגולים הטיבטיים לאחר שהדלאי-למה, מנהיגם הרוחני של הגולים, הגדיר מוקדם יותר החודש את החיים תחת הכיבוש הסיני כ"גיהינום עלי אדמות".

 

"טיבט שייכת לסין, לא לכמה בדלנים או לכוחות הבינלאומיים הלוחמים נגד סין", הבהיר ז'אנג. לדבריו, "כל מזימה שנועדה להפריד את טיבט מועדת לכישלון".

 

הטקס לווה במאמרי מערכת שפורסמו בכלי התקשורת הממשלתיים, ובסרטוני טלוויזיה המדגימים את הרפורמות הקומוניסטיות וההתפתחות הכלכלית במקום. הפרסומים הרבים השוו את סוף תקופת שלטון הדלאי-למה לשחרור העבדים על-ידי נשיא ארצות הברית לשעבר, אברהם לינקולן. "היום יש לנו דרכים, ישלנו טלוויזיה וטלפון, הילדים הולכים לבתי הספר ולנו יש חסכונות בבנק. את כל זה אפשרה המפלגה הקומוניסטית", אמר בטקס צונדרה בן ה-66, שנולד למשפחת צמיתים בלהסה.

 

מי הפנצ'ן-למה?

במשך השנים האחרונות החלה בייג'ינג לגייס את הפנצ'ן-למה שנבחר על-ידה – כהן בודהיסטי רם דרג – לקמפיין אותו היא מנהלת להשמצת הדלאי-למה. אתמול צוטט הפנצ'ן-למה כשהוא מותח ביקורת חריפה על הממשל הישן בטיבט, אך מבלי להזכיר את הדלאי-למה בשמו.

 

בכנס בודהיסטי בינלאומי שנערך במזרח סין הוא אף הילל את הממשלה הקומוניסטית, המגנה לדבריו על חופש הדת. הוא ציין כי בכוונת הממשלה להפכו לדוברה בעולם בכל הנוגע למדיניות בטיבט. "האירוע הזה מוכיח שסין של ימינו נהנית מהרמוניה חברתית, יציבות וחופש דת. הוא גם מוכיח שסין היא מדינה השומרת ומקדמת את השלום העולמי", אמר.

 

על-אף תמיכת בייג'ינג, הפנצ'ן-למה הסיני, שנולד בשם גיאלטסן נורבו, אינו זוכה להכרת הטיבטים. ילד אחר, גנדון צ'וקי נימה, הוכתר לתפקיד הפנצ'ן-למה על-ידי הדלאי-למה בשנת 1995. מאז נעלמו הילד ובני משפחתו ואיש לא שמע אודותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בגלות. הדלאי-למה
צילום: AP
תומך. הפנצ'ן-למה הסיני
צילום: רויטרס
מומלצים