שתף קטע נבחר

נזקקים בפסח: "קשה לקבל נדבה, אך אין ברירה"

המשבר הכלכלי נותן אותותיו גם בגזרת הצדקה: מספר הפניות לקבלת מזון עלה, אך היקף התרומות מחו"ל ירד. מקבלי החבילות מסכימים שהיו מוותרים עליהן בשמחה תמורת הגדלת הקצבה

כמו בכל חג, גם בפסח 2009 חוזרות התמונות של ערמות ארגזי מזון, שמכינות עמותות צדקה עבור חלוקה נזקקים שאין באפשרותם לערוך שולחנות חג בכוחות עצמם. בשיחה עם ynet, מודים כמה מאותם נזקקים כי היו מעדיפים לקבל קצבה גבוהה יותר מהמדינה מאשר נדבות - "אבל אין ברירה".

 

תמר וקנין מחולון הגיעה לקבל חבילת סיוע. בשיחה עם ynet היא מספרת כי התגרשה בצעירותה וכעת היא מגדלת את ילדיה ונכדיה לבד. היא עבדה

 כספרית ובמשק בית, אך מצבה הבריאותי הידרדר ולאחרונה הפסיקה לעבוד. "המדינה נותנת לי קצבה, אבל היא לא מספיקה", היא אומרת. "לכן כל החיים אני נעזרת ברווחה. אבל אני לא מתביישת - לקבל מזון זו לא בושה. זה לא שבאתי לגנוב".

 

טוביה, גם הוא מחולון ואב לחמישה, חי מקצבת נכות. גם אשתו, שילדה לאחרונה, אינה עובדת. "אני לא מסוגל לעבוד והייתי מעדיף לקבל קצבת נכות יותר גדולה", הוא אומר. "קשה לחיות מ-3,000 שקל, קשה לשלם לבית הספר של הילדים ולהסתדר בכלל. התרגלתי כבר לקבל מזון לפני החגים. קשה לי עם זה, אבל אין ברירה. כל סיוע עוזר, למרות שהייתי מעדיף לקנות בעצמי. המצב מאוד קשה, בגלל זה אני מגיע".

 

"מקווים בחג הבא לתת פחות"

בעלה של מרים חולה בסרטן. הוא אסיר לשעבר שהשתקם ומצא עבודה, ועד לפני חמש שנים עבד ופירנס את משפחתו. גם מרים עבדה במשק בית, אבל כאשר בעלה חלה, היא נאלצה להישאר בבית כדי לסעוד אותו. "יש מצבים שאני ממש לא יכולה לעזוב אותו, ובגלל זה הפסקתי לעבוד", היא מסבירה. "יש לנו שלושה ילדים להאכיל, וזה מאוד קשה לעשות מקצבת הנכות של בעלי".

 

לדברי מנדי בלוי, מנהל אגף הרווחה בחב"ד, השנה חילק הארגון לקראת חג הפסח, בשיתוף עם הקרן לידידות, 15 אלף סלי מזון ב-60 רשויות ברחבי הארץ. "בכל חג אנחנו מקווים שבחג הבא ניתן פחות - לא בגלל שלא יהיה, אלא כי מספר הנזקקים יירד", הוא אומר. "אבל לצערנו המצב הפוך: השנה, בגלל שהרבה תרומות מחו"ל פסקו, הרבה עמותות נעלמו ויש הרבה יותר לחץ עלינו. מספר התרומות פוחת ומספר הפניות לקבלת מזון עולה".

 

הקרן לידידות בראשות הרב יחיאל אקשטיין דווקא הגדילה השנה את הסכום שהיא מעבירה לקראת חג הפסח, והעבירה סכום נוסף של 2.6 מיליון שקל דרך הארגונים אשל וחב"ד למימון חלוקת סלי מזון לנזקקים. הקריטריונים לחלוקת סלי מזון נקבעים בשיתוף עם העמותות מול לשכות הרווחה ברחבי הארץ. "המשבר הכלכלי שפוקד את ישראל מחייב אותנו לפעולה מהירה ויעילה", אומר הרב אקשטיין. "הנהלת הקרן החליטה לסייע השנה בהזנה ברמה הלאומית, ולהקצות לשם כך תקציב משמעותי לאורך השנה - וגם בחגים".

פורסם לראשונה 01/04/2009 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חג שמח-עצוב
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים