שתף קטע נבחר

המרדף אחר היונק הארסי בעולם

סולנודון היספאניולן, אחד היונקים הנדירים והמסתוריים ביותר בתבל נלכד לראשונה בטבע באי היספניולה ברפובליקה הדומיניקנית. "זהו אוכל חרקים חמקמק וגדול, המסוגל להרוג את הטרף שלו באמצעות הזרקת ארס", אומרים החוקרים ל-ynet. "עכשיו המשימה שלנו היא להצילו מהכחדה"

בקיץ שעבר נחתה באי היספניולה, ברפובליקה הדומיניקנית משלחת חוקרים נמרצת וסקרנית מבריטניה, במטרה לאתר סולנודון היספאניולן, אחד היונקים הנדירים והמסתוריים בעולם.
 
לחוקרים שהגיעו מ"קרן השימור של דארל", על שמו של חוקר הטבע והסופר הנודע ג'רלד דארל, היה ברור כי מדובר במשימה קשה במיוחד. התצפיות המאושרות של החיה בטבע הן בודדות ועד כה לא הצליחו ללכוד סולנודון (Solenodon paradoxus), כך שהמידע על אורח חייו עדיין מועט ביותר.
 
"הסולנודון הוא אוכל חרקים חמקמק ושעיר, דמוי חדף ענק שפעיל בעיקר בלילה", מספר בראיון טלפוני מיוחד ל-ynet ד"ר ריצ'ארד יאנג, ביולוג בעל התמחות לשימור טבע בקרן דארל, המוביל את הפרויקט השאפתני להצלת החיה הנדירה.  
 
 
"מדובר בסוג של יונק עתיק יומין, שנותן לנו תזכורת חיה לקרוביו הרחוקים שחיו בסמוך לסיומו של עידן הדינוזאורים לפני מליוני שנה. כיום הוא מצוי בסכנת הכחדה ולכן הגענו לאי ברפובליקה הדומיניקנית, כדי לנסות ולהגן עליו לפני שיעלם מהעולם".
 
היונק המוזר בעל החוטם הארוך, ניחן בחוש ריח מפותח וטופרים חדים במיוחד המאפשרים לו לחפור את מזונו באדמה, בתוך גזעי עלים ועצים רקובים. המידע עליו כיום הוא מועט ביותר ורק בשנה האחרונה הצליחו המדענים ללכוד פרט אחד חי בטבע.
 

מסוגל להרוג את טרפו בעזרת ארס המופרש משיניו

מה שמרתק את המדענים היא העובדה שמדובר ביונק ארסי. "הסולנודון הוא מהיונקים המעטים בעולם שמסוגלים להפיק ארס כדי לצוד את טרפם. ככל הידוע לנו, הוא אוכל בעיקר פרוקי רגליים, חיות קטנות ואף ניזון מפגרים של בעלי חיים", הוא מסביר. "הוא מסוגל להזריק ארס באמצעות שיניו, דבר שיכול להרוג את הטרף שלו או לגרום לו לשיתוק. אבל למרות היתרון הרעיל שלו, הוא נתון בסכנה מפני אויבים אחרים".
 
הסולנודון נמצא במיקום טוב למדי בראש שרשרת המזון, אך כשהגיעו במרוצת השנים יונקים זרים כתוצאה מהכיבוש האירופאי, החלו להופיע באי חולדות, נמיות, כלבים וחתולים. "בני האדם השתלטו על אזורים טבעיים, כורתים עצים לטובת בנייה, פחם או חקלאות. האינטרקציה שלו עם היונקים הפולשים גורמת לו להתחרות איתם על מזון ומקומות מחייה", מציין יאנג.  
 


(צילום: Durrell Wildlife Conservation Trust)

 

למרות שהסולונדון מוגן בחוק ברפובליקה הדומיניקנית ובשנת 1992 אף הוכנה תוכנית לאישוש המין, אך היא אינה מיושמת במלואה. לדבריו נותרו כיום בעולם רק שני מיני סולנודון ושניהם מצויים בסכנת הכחדה. השלישי ככל הנראה נכחד לחלוטין מהטבע.

 

הסולנודון ההיספוניאלי נמצא באזור הרפובליקה הדומיניקנית והאיטי, ואילו המין השני, מצוי בקובה (Solenodon cubanus). בקרן דארל מאמינים כי הם בעלי החיים המעטים שהצליחו לשרוד מתוך מתוך קבוצה שמנתה 100 יונקים שנכחדה לחלוטין באזור איי הודו המערבית, מאז הגעתם של בני האדם למקום.

 

משלחת החוקרים הצליחה ללכוד פרט אחד בחיים

למשלחת החוקרים שהגיעה לאי מספר פעמים במהלך השנה האחרונה, היה חשוב לנסות טכניקות שונות כדי לעקוב אחרי הסולנודון, כדי שיוכלו להעריך את גודל האוכלוסיה הקיימת במקום ולפתח דרכים לשמור עליה בצורה הטובה ביותר. במהלך השנה החולפת הצליחו החוקרים להבחין בקבוצות גדולות שמנו בין שבעה לשמונה פרטים ביחד.

 

לטענת החוקרים, הקהילות המקומיות באיים רואות ביונק המוזר סוג של מזיק, אחרות מתייחסות אליו כיצור בעל ערך.

 

"הוא לא נצפה רבות על ידי אנשים מאחר שהוא פעיל בשעות החשיכה, אבל קיבלנו דיווחים שפרטים מסויימים נאכלו על ידי התושבים, אך הם לא אושרו לחלוטין", מספר יאנג.

 

"ידוע לנו שכלבים הקרובים למקומות מאוכלסים תוקפים אותו, גם חקלאים לא מחבבים אותו במיוחד כשהוא מגיע לשדות שלהם. חשוב לנו להגביר את המודעות של התושבים לקיומו".

 

"בכל לילה הצבנו מלכודות חיות בתחומי המחפורות שלו, נעזרנו גם במלכודות צילום המופעלות על ידי תנועה, אבל כל מה שהצלחנו לתפוס בעדשות היה חתול בר. כבר היו רגעים שהתייאשנו לחלוטין", הוא מוסיף. "אבל לאחר חודש של ציפייה, הצלחנו לתפוס סולנודון בוגר".

 


(צילום: Durrell Wildlife Conservation Trust)

 

מירוץ נגד הזמן 

זו הפעם הראשונה שהצליחו ללכוד ולתעד את החיה. "אנחנו לא יודעים כיצד הם מתפקדים בשבי וברור לנו שהוא היה בעקה (סטרס) לא קלה, לכן השתדלנו לפעול במהירות, למדוד ולשקול אותו, לקחת ממנו דגימת DNA ולשחרר אותו בחזרה לטבע", הוא מציין. "היה חשוב להשתמש בכפפות מיגון, כדי שלא ישרוט או יצליח לנשוך".

 

בממשלה הבריטית הכירו בחשיבות השימור של המין הנדיר והעניקו לפני מספר שבועות מימון לחוקרים לתקופה שתספיק להם לשלוש שנים כדי לפתח תוכנית שימור מקומית, בסיוע ארגונים ללא מטרות רווח ובשיתוף עם הרשויות המקומיות.

 

המחקר שנעשה בשיתוף האגודה הזואולוגית בלונדון, הפארק הזואולוגי הלאומי ברפובליקה הדומיניקנית וגופי מחקר נוספים, נועד להקים אזורים מוגנים כדי לשמור על היונקים הייחודים הנמצאים באי, ביניהם גם היונק הארסי. יאנג מקווה כי בשנים הקרובות יצליחו לחשוף שכבות נוספות בעולמה של החיה הנדירה. "אנחנו רק בתחילת הדרך ועוד צפויות לנו הפתעות רבות", הוא מסכם. "אסור לנו לאפשר לו להיעלם מהעולם". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעיר, ארסי וחמקמק
צילום: Durrell Wildlife Conservation Trust
החוקרים מודדים את הפרט היחיד בעולם שנלכד עד כה
צילום: Durrell Wildlife Conservation Trust
שוקל כקילוגרם וניזון מחרקים
צילום: Durrell Wildlife Conservation Trust
מומלצים