שתף קטע נבחר

הפנים האחרות של נפרטיטי

חוקרים בגרמניה ערכו סריקות CT לפסלה של נפרטיטי, מלכת מצרים המפורסמת. מסתבר שמתחת לפסל, המציג את אידיאל היופי המצרי, מסתתר פסל נוסף - של אישה קצת פחות מושכת

אחד מאוצרות הארכיאולוגיה המפורסמים ביותר של מצרים העתיקה, הוא פסלה של המלכה נפרטיטי. הפסל כה מפורסם שהוא הפך עבור רבים לסמלה של מצרים, והוא מעטר כרזות פרסומת המעודדות תיירים לבקר במדינה. עתה חושפים מדענים בגרמניה את הדו-פרצופיות של הפסל.

 

סריקות CT שערך צוותו של ד"ר אלכסנדר הופרץ, רופא וחוקר ברלינאי, הראו שמתחת למעטה הטיח החיצוני והמוכר של הפסל, מסתתר בסיס אבן ובו מפוסלות פניה של אישה אחרת. ככל הנראה, מדובר גם כן בפניה של המלכה נפרטיטי, רק בגרסה מעט שונה.

 

תווי הפנים של הפסל הפנימי דומים לאלה של הפסל החיצוני, רק פחות אסתטיים. קמטים בזוויות הפה ובליטה קטנה על אפה של האישה העלו בקרב החוקרים מגרמניה את הסברה ששכבת הטיח החיצונית הוספה מאוחר יותר בהוראת השלטונות, על מנת להאדיר את יופיה של המלכה.


מימן למעלה נגד כיוון השעון, נפרטיטי חושפת את פניה האמיתיים, שלב אחר שלב (צילום: AFP) 

 

החוקרים חלוקים בדעתם בנוגע למניעים שמאחורי הוספת שכבת הטיח החיצונית. ג'ון ה. טיילור, אוצר התערוכות של מצרים העתיקה במוזיאון הבריטי שבלונדון, סבור שאסור לקפוץ למסקנות נמהרות. "אפשר להסיק מהשינויים שנעשו, שהשכבה החיצונית הציגה את המלכה באור מצודד יותר, אך אנחנו צריכים להיות זהירים בבואנו לייחס לבני התקופה מניעים כאלה או אחרים".

 

נפרטיטי חיה במאה ה-14 לפנה"ס והייתה אשתו של פרעה אחנתון (אמנחותפ ה-4), אחד ממלכיה החשובים והמוכרים של מצרים הקדומה, שנודע בעיקר בזכות הרפורמה הדתית החשובה שהנהיג בממלכה.

 

פסלה נתגלה ב-1912 בידי האגיפטולוג הגרמני לודוויג בורקהרדט. כיום הוא נחשב לאחד הפריטים היקרים והמפורסמים המוצגים ב"מוזיאון הישן" שבאי המוזיאונים של ברלין. לאחרונה דחו מנהלי המוזיאון דרישה של שלטונות מצרים, להביא לארצם את הפסל על מנת שיוצג בפני תיירים, בטענה שהוא שביר מכדי לעמוד בתלאות הנסיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד הסמלים המובהקים של מצרים - פסל נפרטיטי
צילום: AFP
מומלצים