שתף קטע נבחר

כך עושים הסיסים: הזדווגות בפחות משנייה אחת

הצלם אמיר בן דב הצליח ללכוד במצלמתו רגע נדיר ומהיר: צמד סיסים מזדווג בתעופה תוך שש עשיריות השנייה ובמהירות של כ-100 קמ"ש. "הם צדים כ-20 אלף חרקים ביום ואפילו ישנים באוויר, כך שזה רק טבעי ביותר שהם גם יזדווגו יחד בשמיים", אמר אמנון האן, ממייסדי עמותת "ידידי הסיסים"

מי אמר שלגמור מהר זה רע? צלם הטבע אמיר בן דב הצליח לתעד רגע מיוחד במינו: סיסים מזדווגים בעת מעופם. האירוע כולו - שאין צלמים רבים שהצליחו לתעד אותו בארץ ובעולם עד היום - התרחש במשך פחות משנייה.

 

סיסים הם בין הציפורים המהירות בעולם, שמסוגלים להגיע למהירות מעוף של כ-200 קמ"ש ומבלים את רוב חייהם באוויר. איך מזדווגים באוויר במהירות של יותר מ-100 קמ"ש ושורדים זאת כדי לספר לגוזלים? כדאי שתשאלו את הסיסים מבית הספר "כצנלסון" בגבעתיים. לאחר טקס חיזור ומשחק מקדים, צמד הסיסים הזדווג פעמיים. כל מחזור כזה - מעוף חיזור, משחק מקדים והזדווגות - ארך כ-2.5 שניות, כשההזדווגות עצמה נמשכה שש עשיריות השניה.


צילום: אמיר בן-דב

שניה לפני החיבור (צילום: אמיר בן דב)  


צילום: אמיר בן-דב

ההזדווגות בעיצומה. תיעוד עולמי נדיר (צילום: אמיר בן דב)

 

בשנים האחרונות סובלים הסיסים מירידה במספרם. במשך אלפי שנים הם נהגו לקנן בכוכים שבין הלבנים בבתי אבן, אולם במבנים מודרניים אין הם מוצאים עוד מקומות מסתור שכאלה. עמותת "ידידי הסיסים" פועלת לאפשר לסיסים לקנן בבטחה ומציבה עבורם תיבות קינון שהוכנו מארגזי פגזים ישנים.

 

לפני כשנתיים התקין אמנון האן, חובב טבע וממקימי העמותה, תיבות קינון שכאלה בבית הספר "כצנלסון" בגבעתיים. התיבות אירחו מאז נקבות סיסים שנהגו להטיל שם את ביציהן ולגדל את הגוזלים.

 

לפני ימים אחדים עלו האן והצלם בן דב לגג בית הספר בשעת בוקר מוקדמת, וצפו בעשרות סיסים שהיו עסוקים במרדפים אחר חרקים באוויר, ובמשחקים בין הזכרים והנקבות. "היו השתוללויות רבות של הסיסים בשמיים באותה שעה, וזו אחת הסיבות שהגעתי לכאן - כדי לתעד אותם מזדווגים באוויר", סיפר בן דב. "קשה מאוד ללכוד את הסיסים מזדווגים וצריך לתכנן זאת היטב".

 

צילום: אמיר בן-דב

 

 

הזדווגות במהירות האור

לאחר שעה של המתנה הגיע הרגע המיוחל. בן-דב התמקד במעופם של זכר ונקבה שהחלו לשחק זה עם זו. "אחד האתגרים הגדולים בצילום של השניים הוא לזהות מתי הם יתחילו 'לעשות את זה', והתעופה המסונכרת יחד מרמזת על כך", הוא גילה ולדבריו מדובר בתיעוד עולמי ראשון מסוגו. "הנקבה טסה במהירות בכנפיים פרושות לרווחה, והזכר הגיע מעליה, עלה עליה, ההזדווגות נמשכה שש עשיריות השנייה, הוא עזב אותה ולמעשה כל הרומן, מתחילת החיזור ועד לפרידה נמשך שתי שניות וחצי. זה היה מדהים".

 

בן דב הצליח לצלם 20 תמונות מרגע החיבור הזוגי המופלא. האן, חובב הסיסים המושבע, התרגש גם הוא. "הסיסים מבלים את מרבית מחייהם בתעופה. הם צדים מזון ואפילו ישנים באוויר, כך שזה רק טבעי ביותר שהם גם יזדווגו יחד בשמיים", אמר האן.

  

"לאחר מפגש ההיכרות בין הזכר לנקבה הם יזדווגו פעמים רבות, ואחת התיאוריות כיום גורסת שהם ימשיכו להזדווג עד שיש הטלת ביצה ראשונה, ואף עשויים להמשיך במעשיהם גם בקן. הם גם נאמנים מאוד ויבלו ביחד מספר שנים. הם לא רק טייסים מיומנים וזריזים, אלא גם צדים כל אחד כ-20 אלף חרקים ביום כדי לאכול ולהביא מזון לגוזלים בקן. הם אוצר אמיתי וצריך לשמור עליו", הוא הוסיף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר בן-דב
צילום: אמיר בן-דב
קרוב משפחה. סיס חיוור, חי באיזור מדבר יהודה ומקנן בנחלים
צילום: אמיר בן-דב
בישראל קיימת כנראה מושבת הקינון הגדולה בעולם של סיסים חיוורים
צילום: אמיר בן-דב
מומלצים