שתף קטע נבחר

זירת הקניות

גולשים על גלי הביוב

מהחודש שעבר ישנה דליפת ביוב שמזהמת את "חוף הנכים" בהרצליה. העירייה זומנה לשימוע במשרד להגנת הסביבה אך לא טרחה להופיע. אלא הרצליה היא רק דוגמא: 107 ימים חלפו מתחילת השנה; במשך 82 מהם היו חופים בחמש רשויות סגורים בשל זיהום - ועונת הרחצה מתחילה בעוד שבועיים

בעוד כשבועיים תיפתח באופן רשמי עונת הרחצה, אולם לא מעט חופים עדיין סופגים אליהם לעיתים מזומנות ביוב, שמסכן את המתרחצים. כך קרה בחודשיים האחרונים בחופי תל אביב בגלל התקלה במערכת הביוב של אור יהודה - שתוקנה בינתיים - וכך קורה ממש עכשיו בחופי הרצליה.

 

נכון לכתיבת שורות אלה, "חוף הנכים" של הרצליה מזוהם בביוב. מאז החודש שעבר יש במקום דליפת נקז שמזרימה לים ביוב וגורמת לזיהום חמור במים. המצב אגב, לא הפריע אתמול (ה') לכמה גולשים שהמשיכו "לתפוס גלים" במים המזוהמים; ייתכן שהם כלל לא יודעים על הזיהום והאיסור ברחצה. למרות החריגות הגדולות מאוד בריכוזי החיידקים הצואתיים במים, וחרף פניותיהם הרבות של אנשי משרד הבריאות, לא טרחו בעירייה להציב במקום שילוט מתאים.

 

לא נעים להריח חוף סגור 

במהלך החורף האחרון נסגר "חוף הנכים" ושאר החופים בהרצליה בשל זיהום למשך כ-35 ימים במצטבר. מתחילת השנה - רק לפני ארבעה חודשים - נסגרו חופי רחצה בחמש רשויות מקומיות למשך תקופה מצטברת של 82 ימים, רובם ככולם בשל תקלות במכוני טיהור שפכים ובתשתיות הביוב.


צילום ארכיון: ביוב זורם אל חוף נתניה (צילום: עמותת "צלול") 

 

על פי נתוני עמותת "צלול", במהלך שנת 2008 התרחשו כ-19 אירועי זיהום ים, אשר גרמו לסגירת חופי רחצה ברחבי הארץ. רוב מקרי הזיהום אירעו במהלך עונת הרחצה הרשמית, וחלק מהחופים נסגרו לפרקי זמן ארוכים. חופי עכו לא נפתחו אלא לאחר שלושה חודשים מתחילת העונה, וחוף הצוק בתל-אביב נסגר לארבעה חודשים.

 

בעמותה אומרים כי מבט על נתוני השנים האחרונות מלמד כי ניכרת מגמת שיפור מסויימת: (19 אירועי זיהום אשתקד לעומת 63 בשנת 2007), אך המים והחופים הם עדיין בגדר "חצר אחורית מזוהמת" בעיני גורמים רבים, ואיש אינו לוקח אחריות עליהם. יתרה מזאת: נתוני "צלול" מתייחסים רק לחופי הרחצה המוכרזים (כולל באילת, בים המלח ובכנרת) - 143 חופים בסך הכל, המשתרעים על פני כ-18 ק"מ, שהם פחות מ-10 אחוזים מכלל חופי ישראל.

 

"כעיקרון, על הרשות האחראית מוטלת החובה לשמור על ניקיון החוף שבתחומה, אך בפועל רוב הרשויות מתקשות לעמוד בחובה זו בשל העלויות הכרוכות בה", אומרים ב"צלול", שארגנו סיור עיתונאים בנושא בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. "אף על פי שלגופים רבים עניין ניכר בשמירה על החופים, לאף אחד מהגורמים אין אחריות מובהקת על נקיונם".

 

"חצר אחורית מזוהמת"

הגוף שאמון על מניעת הזיהום והליכלוך בחופי ישראל הוא אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה. אלא שהאגף מונה רק 27 אנשים, שעובדים סביב השעון בפרישה ארצית, וממילא יכולת האכיפה וההרתעה של המשרד דלות למדי. 

 

במסמך שהגישו אנשי האגף למנכ"ל המשרד היוצא, שי אביטל, העריך ראש האגף רני עמיר כי הוא זקוק לכוח אדם כפול על מנת להתמודד עם אתגרי הזיהום בים. "זוהי סוגיה כואבת", הוא אומר בשיחה עם ynet. "אין ספק שאין לנו מספיק אנשים כדי לטפל בכל דליפת ביוב לים". במהלך החג, למשל, הוקפצו אנשיו לחוף הים בבת ים - שם הוכרז זיהום עקב תקלת ביוב שגרתית. 

 

סיפור חוף הנכים בהרצליה הוא בקליפת אגוז גם סיפורם של שאר חופי הרחצה בישראל. דגימת מים שביצע משרד הבריאות בחוף לאחרונה חשפה חריגה של לא פחות מ-2,000 אחוז בריכוז החיידקים הצואתיים המותרים על-פי התקן. לא מזמן גם התגלה כי מתקני השירותים הציבוריים הפזורים לאורך חופי הרצליה אינם מחוברים כלל למערכת הביוב העירונית, אלא מוחזקים בבורות ספיגה - שיטה מיושנת הנחשבת למזהמת במיוחד.

 

מצב חופי הרצליה דרש את התערבותם המיידית של אנשי אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה, שמיהרו להתריע בפני העירייה על המצב החמור. זמן לא רב לאחר מכן אף זומנה ראש העיר יעל גרמן לשימוע במחוז מרכז במשרד.

 

אלא שבעירייה דוחים את טענות המשרד על זיהום בחוף. לראשונה בתולדות השימועים שמבצע המשרד, איש מהגורמים שהתבקשו להשיב לטענות לא טרח להגיע, ותחת זאת נשלח לשימוע פרקליט מטעם העירייה, שהקשה על נציגי המשרד בשאלות ביורוקרטיות.

 

אך אולי לא הכל גרוע. לסיור העיתונאים אתמול נלוו, לראשונה, גם אנשי משרד מבקר המדינה. "מבקר המדינה הנוכחי הוא 'ירוק', ונושאי הסביבה קרובים לליבו", אמרו הנציגים מהחטיבה לביקורת רשויות מקומיות. "בעבר הצלחנו באמצעות הביקורת להביא לשיפור בנושאי סביבה, ולכן הוחלט שנתחיל לטפל גם בנושא מפגעי החופים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל שנה אותו סיפור. זיהום ים
באדיבות עמותת "צלול"
מומלצים