שתף קטע נבחר

מומחים עונים: למה הקול נשמע שונה בהקלטה?

מה ההבדל בין לשמוע לבין לשמוע את עצמנו, ולמה אנשים מסוימים יכולים להיבהל מקול נשימתם להם. וגם, איך עובדים תאים סולאריים. תשובות מדעיות לשאלות נפוצות

מדוע הקול שלי נשמע שונה כשהוא מושמע מהקלטה?

טימותי ה' הולר, אונטולוג ופרופסור בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, משיב:

 

צלילים יכולים להגיע לאוזן הפנימית בשני נתיבים נפרדים, וכל אחד מהם משפיע בתורו על התפישה שלנו. צליל שנישא באוויר מועבר מן הסביבה דרך תעלת השמע החיצונית, עור התוף והאוזן התיכונה לתוך שבלול האוזן, שהוא מבנה לולייני, מלא בנוזלים, המצוי באוזן הפנימית. צליל שמועבר דרך העצמות מגיע אל השבלול באופן ישיר דרך רקמות הראש.

 

כשאנו מדברים, מתפשטת אנרגיית הקול שלנו באוויר שסביבנו ומגיעה לשבלול שלנו דרך האוזן החיצונית בדרך של הולכה אווירית. במקביל, עובר הצליל גם ממיתרי הקול וממבנים אחרים בגוף היישר אל השבלול. הקול שאנו שומעים כשאנחנו מדברים הוא שילוב הצלילים המועברים בשני האופנים.

 

כשאנו מאזינים להקלטה של עצמנו מדברים, נעלם רכיב הקול שאנו מכירים כחלק מן הקול ה"רגיל" שלנו ומועבר דרך העצמות, ואנו שומעים אפוא רק את הרכיב הנישא באוויר, מבודד באופן שאיננו מכירים. אתם יכולים לחוות את האפקט ההפוך אם תשתמשו בפקקי אוזניים. כך תשמעו רק את הרעידות המועברות דרך העצמות.

 

לאנשים מסוימים יש שיבושים באוזן הפנימית, שמגבירים את רגישותה לרעידות עד כדי כך, שקול הנשימה שלהם הופך לרעשני מאוד עבורם, והם עשויים לשמוע אפילו את העיניים שלהם נעות בארובותיהן.

 

וגם: איך פועלים תאים סולריים?

א' פול אליוויסאטוס, סגן מנהל המעבדה הלאומית האמריקנית על שם לורנס ברקלי וראש פרויקט המחקר "הליוס" לחקר אנרגית השמש במעבדה זו, מאיר את הנושא:

 

כשהשמש מאירה לוח סולרי, משחררת אנרגיית האור אלקטרונים בתאים הסולריים ומפיקה זרם חשמלי, שאפשר לנצלו להפעלת מחשבונים, מכשירי חשמל בבתי מגורים ואפילו תחנות מדעיות על מאדים.

 

בתא מסורתי הפועל באמצעות גביש צורן (סיליקון), קשורים האטומים שבגבישי הצורן זה לזה באלקטרונים משותפים. כשהתא בולע אור, הוא מעורר את מקצת האלקטרונים שבקשרים האלה לרמת אנרגיה גבוהה יותר. ברמה זו, יכולים האלקטרונים לנוע בגביש ביתר חופשיות ולזרום כזרם חשמלי.

 

דמיינו מדף תלוי על קיר ואתם זורקים אליו כדור. הפעולה הזאת מקבילה ל"הקפצה" של אלקטרון לרמת אנרגיה גבוהה יותר. פוטון, מנה של אנרגיית אור שאי אפשר לחלקה למנות קטנות יותר, נכנס לגביש הצורן ומקפיץ את האלקטרון אל המדף (לרמת האנרגיה הגבוהה), שם הוא יישאר עד שנבוא ונאסוף את האנרגיה בצורתה החשמלית.

 

החוקרים מחפשים ללא הרף דרכים חדשות להגדיל את נצילות התהליך הזה, ואופנים לשפר את הדרכים הקיימות. נצילות ההספק של תא גביש צורן היא בין 22% ל-23%, כלומר התאים הופכים שיעור זה מאור השמש הנופל עליהם לחשמל. התאים שתוכלו להרשות לעצמכם להתקין על גג הבית יעילים עוד פחות, אי שם בתחום שבין 15% ל-18%. התאים הסולריים בעלי הביצועים הטובים ביותר, כגון אלה שנעשה בהם שימוש בלוויינים, מתקרבים לנצילות של 50%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקשיבים לעצמנו דרך הגוף
צילום: index open
תאים סולריים
מומלצים