שתף קטע נבחר

קו לעובד: זינוק בהיקף תלונות העובדים

פרסום ראשון: העמותה בדקה את הפניות שקיבלה מאז המשבר הכלכלי ומצאה כי מספר תלונות העובדים על פגיעה בזכויותיהם גדל ב-20%. בין הגזרות: שעות נוספות ללא תשלום, חופשות כפויות כדי להימנע מתשלום פיצויים וקיצוצים רחבים בשכר

בעקבות המשבר הכלכלי מטילים המעסיקים על העובדים יותר ויותר גזרות במקום עבודתם - הלנות שכר, הוספת שעות עבודה ללא תשלום וביטול תשלום דמי מחלה. לבקשת ynet, בדקו בעמותת "קו לעובד" את מספר ואופי התלונות מאז פרוץ המשבר הכלכלי והמסקנות, כצפוי, עגומות.

 

עידן הגזרות:

האבטלה במשך ממשיכה לגדול

השכר הממוצע צנח ב-3.5%

לעבודה ולמחלה: עובדים מגיעים לעבודה חולים

לא הכל שחור: העלאת שכר של 5%-16% בתנובה

 

הדו"ח שחיברה מנהלת העמותה, חנה זוהר, העלה כי לצד העלייה במספר התלונות צצו גם סוגים חדשים לגמרי של עבירות. זוהר מציינת כי בארבעת החודשים האחרונים חלה עלייה של 20% במספר הפניות לקו לעובד בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. "עלייה זו קשורה בין היתר למשבר הכלכלי" הסבירה זוהר וציינה כי נרשמה עלייה גם בקרב עובדים בדרגת שכר גבוהה שמשכורותיהם קוצצו ב-10% עד 40%.

 

עובדים שפנו לעמותה הרבו להתלונן על קיזוז זמני ההפסקות והוספת שעות עבודה. בנוסף, התלוננו רבים על ביטול תשלום מלא של דמי מחלה. "מקומות עבודה שנהגו לשלם לעובדים שכר מלא עבור כל יום מחלה החלו להשתמש בחוק דמי המחלה המתיר לא לשלם ביום הראשון, לשלם 37.5% ביום השני והשלישי ו-75% ביום הרביעי ואילך", נכתב בדו"ח.

 

בעיה נוספת שעלתה היא כי יותר מעסיקים מוציאים את עובדיהם לחופשה ללא תשלום במקום לפטרם. ב"קו לעובד" מסבירים כי בדרך זו המעסיקים מצליחים להימנע מלשלם פיצויי פיטורים וכך העובדים לא יכולים לקבל דמי אבטלה.

 

בין הפונים לעמותה היה גם נ' שסיפר: "מקום העבודה שלי נמצא בקשיים כלכליים ובחודשיים האחרונים החל לחלק את המשכורות לשני תשלומים, ב-10 וב-25 בחודש, ללא אישור או הודעה מראש". ד', שפנה אף הוא ל"קו לעובד", אמר הוא מועסק בשכר גלובלי וכי מעסיקיו כפו עליו לעבוד יותר - 220 שעות בחודש. משמע - הוא נדרש לעבוד יותר מבלי לקבל על כך כסף. "האם מותר למעסיק לא לשלם עבור שעות נוספות באמתלה כי הן מגולמות בשכר הגלובלי?" שאל ד'.

 

לא מהססים להפר את החוק

 עוד עולה מהדו"ח כי עובדים ששכרם קוצץ ובחרו להתפטר בשל הרעת תנאים גילו שתשלום הפיצויים מתעכב או שמשכורתם האחרונה קוצצה חרף העובדה שהם התנגדו לקיצוץ והעדיפו להתפטר. מתפטרים רבים עקב הרעת תנאי השכר התלוננו כי מעסיקיהם לשעבר מתחמים מתשלום פיצויים בטענה שהעובד התפטר מיוזמתו ולכן אינו זכאי לפיצויים - וזאת בניגוד לחוק.

 

ש', בן 67, סיפר בתלונתו ב"קו לעובד" כי הוא "מועסק זה שנתיים במפעל ליד ראש העין. בהתחלה עבדתי שישה ימים בשבוע ומשכורתי הגיעה ל-5,000 שקלים בחודש. בחודשים אחרונים הורידו לי את ימי העבודה לארבעה בשבוע, השכר ירד בהרבה וגם הייתי חולה כמה פעמים ולא שילמו לי דמי מחלה. בינואר הודיעו לי שהם יתקשרו אליי אם הם רוצים שאבוא לעבוד. עכשיו אני כבר שבועיים בבית ללא שכר, אבל הם לא מוכנים לפטר אותי כדי לא לשלם פיצויים. בלשכת התעסוקה אמרו שלא אהיה זכאי לדמי אבטלה בשל הגיל שלי. אני ואשתי חיים מהמשכורת הזאת ואין סיכוי שאקבל עבודה בגילי".

 

זוהר מדגישה כי המצב הכלכלי הקשה מוביל מעסיקים לקיצוצים הפוגעים בכל סוגי העובדים. "העובדה שהפונים בתקופה האחרונה הם בממוצע ברמה כלכלית גבוהה מהפונים בשגרה מצביעה על כך שתנאי ההעסקה צריכים להדאיג את כלל האוכלוסייה ישראל ולא נחלתם של עובדים חלשים בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר קו לעובד, חנה זוהר
צילום: צביקה טישלר
שעות נוספות בלא גבולות
באדיבות מתן חודרוב, גלי צה"ל
הרעה בתנאי העובדים (צילום אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים