שתף קטע נבחר
צילום: לע"מ, ארכיון מונוסון

להיות שם

תיעוד מחנה אושוויץ זמן קצר לאחר שיחרורו בידי כוחות הצבא האדום. פרק נוסף בסדרה "אני הייתי שם בצבע"

ב-27 בינואר 1945 שחררה יחידת הסיור ה-107 מהארמיה ה-60 של הצבא האדום את מחנה אושוויץ, על 7,650 היהודים ששרדו בו. מספר חודשים לאחר מכן הגיע לעיירה אושוויינצ'ים הנדבן היהודי-אמריקאי פרד מונוסון, במסגרת פעילותו למען היהודים במחנות העקורים באירופה. כהרגלו הביא עימו מונוסון מצלמת 16 מ"מ באמצעותה תיעד את הריסות המחנה ואת העדויות לזוועה שהתרחשה. 

 

את הסרטונים אותם צילם במהלך שהותו באירופה שלאחר המלחמה, הקרין מונוסון לאחר מכן מול ציבור התורמים היהודים בארה"ב בנסיון להמחיש להם את גודל האסון שעבר על אחיהם היהודים בזמן השואה. עשרות שנים לאחר מכן, רגע לפני השמדתם, התגלו סרטי הצילום הישנים במרתף משפחת מונוסון בבוסטון וכעת (באדיבות ארכיון מונוסון) הם נחשפים לראשונה. 

 

 

הזווית האנציקלופדית - אושוויץ

מחנה אושוויץ, מחנה הריכוז וההשמדה הנאצי הגדול ביותר. הוקם ב-27 באפריל 1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים שבשלזיה עילית. ב-14 ביוני 1940 הובא לאושוויץ משלוח ראשון של אסירים פוליטיים פולנים; הם שוכנו בקסרקטין ששימש את חיל הפרשים הפולני, וקודם לכן את חיילי הצבא האוסטרו-הונגרי, והפך להיות מחנה-האם (שנקרא לאחר מכן "אושוויץ 1"). באוקטובר 1941 נוסף למחנה-האם מחנה נוסף - גדול הרבה יותר - בירקנאו (מאוחר יותר נקרא: "אושוויץ 2").

 

האנשים שנשלחו לתאי הגז באושוויץ - יהודים כלא יהודים - לא נרשמו ברשומות המחנה, דבר המקשה על חישוב מדויק של מספר הנרצחים באושוויץ-בירקנאו. יחד עם זאת, ניתן להגיע לאומדן ריאלי של מספר הנרצחים במחנה: מספר היהודים שנרצחו נע סביב 1,300,000, ולנתון זה צריך להוסיף למעלה מ-100,000 אסירים פולניים, כ-17,000 שבויי מלחמה סובייטיים וכ-23,000 בני רומה (צוענים). סך כל הנרצחים במחנה אושוויץ-בירקנאו מגיע לפיכך לכמיליון וחצי בני אדם. לערך המלא "אושוויץ"

 

מי אתה פרד מונוסון?

בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין) שיוקרן בקרוב בערוץ הראשון. מידע נוסף אודות הסרט.

 


 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                         לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 


פורסם לראשונה 07/05/2009 11:16

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הכניסה למחנה
צילום: איי פי
גרדום בשטח המחנה
צילום: אופיר הכהן
צילום: איי פי
משרפות במחנה אושוויץ
צילום: איי פי
פרד מונוסון
באדיבות ארכיון מונוסון
מומלצים