שתף קטע נבחר

פרס למזכ"ל האו"ם: שגינו, אך לא רצינו להרוג

הנשיא נועד עם באן קי מון והדף את הטענות על פגיעה מכוונת במתקני אונר"א. מזכ"ל האו"ם אמר כי פעל לרכך את דו"ח הבדיקה של "עופרת יצוקה" ולאזן מסרים - ופרס השמיע שוב ביקורת על הזמנת אחמדי-נג'אד לוועידת "דרבן 2" ביום השואה

יממה לאחר פרסום דו"ח ועדת הבדיקה המיוחדת של האו"ם, שהאשים את צה"ל בירי מכוון לעבר מתקני אונר"א - נפגש היום (ד') נשיא המדינה, שמעון פרס, עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, והדף את ההאשמות: "אני מודה שעשינו כמה שגיאות, אבל אני לא מכיר מלחמות בלי שגיאות. לא רצינו להרוג אזרח אחד, אבל מלחמה היא איומה וגם חיילים שלנו נהרגו מאש כוחותינו. האם הרגנו חיילים שלנו בכוונה? כמובן שלא".

 

פרס הביע הערכה גדולה לתפקודו של מזכ"ל האו"ם, שמיתן את מסקנות ועדת החקירה. "יש לנו הערכה למזכ"ל", אמר לכתבים בצאתו מהפגישה במטה האו"ם בניו-יורק, "אנחנו לא מקבלים אפילו מילה אחת מהדו"ח. זה דו"ח לא הוגן". על המלחמה בעזה והרג אזרחים, הסביר נשיא המדינה: "הדרך הטובה ביותר היא להימנע ממלחמות".

 

מלשכת פרס נמסר כי מזכ"ל האו"ם השיב לנשיא, כי "ביקורך באו"ם מתקיים בתקופה רגישה מאוד בינינו לבין ישראל. אני רוצה לומר בגילוי לב שפעלתי נמרצות כדי לעדן ולרכך את המסרים שעלו מהדו"ח (...) ראית שפעלתי כדי לאזן את המסר אל מול הקהילה הבינלאומית - ריככתי ואף הוצאתי חלק גדול מהסעיפים הבעייתיים".


מזכ"ל האו"ם והנשיא בפגישתם (צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ)  

 

הנשיא, שהתבטא בחריפות בעת קיום ועידת "דרבן 2" ואמר כי "בושה שביום השואה נפתחה ועידה גזענית", לא חסך בביקורת גם בפגישה עם מזכ"ל האו"ם. "ישראל רואה בחומרה רבה את הזמנתו של אחמדי-נג'אד (...) בחרתם לתת במה לאדם כה נתעב שרוצה ליישם שואה שנייה", אמר פרס לבאן.

 

מלשכת הנשיא נמסר שמזכ"ל האו"ם השיב לו כי "לא תיארתי לעצמי שאחמדי-נג'אד יישא נאום של הכחשת שואה - זה לא מקובל עליי אבל במעמדי ובתפקידי לא יכולתי להחרים את הדיון ולצאת מן העולם. עשיתי ככל שביכולתי כדי למנוע ממנו לדבר באופן שבו נשא את דבריו ואני מצטער על מה שהיה".

 

המזכ"ל "מוטרד מאוד" מהמצב בעזה

במקביל, בהצהרה שהוקראה בוועידה בינלאומית לתמיכה בתהליך השלום במזרח התיכון שהתקיימה בקפריסין, כתב באן: "אני מאוד מוטרד מהמצב ברצועת עזה". מזכ"ל האו"ם אמר כי האיסור לייבא או ליצא מוצרים חיוניים מרצועת עזה, מעכב את השיקום הכלכלי של רצועת עזה. "דברים המגבירים את המצוקה והסבל הם בלתי מקובלים וצריך לעצור אותם מיד", הוא אמר.

 

מזכ"ל האו"ם פנה לישראל: "אני קורא לישראל לספק לרצועת עזה מספיק דלק, כסף מזומן וחומרים שבאמצעותם ישוקמו בתי-ספר, מרפאות ומקלטים".

  

בשבוע שעבר אמרו בסוכנות הגנת הסביבה של האו"ם כי המצור שמטילה ישראל על רצועת עזה מקשה על הטיפול במפגעים, ומחמיר את המצב. האו"ם צפוי לשגר לעזה החודש משלחת שתבחן את הנזק הסביבתי שגרמו תקיפות צה"ל לעזה. הם יבדקו את ההרס של תשתיות מים וביוב, את האופן שבו מפנים את הפסולת הרפואית מבתי החולים ברצועה ואת היקף הזיהום כתוצאה מערימות פסולת בניין שמכילות סיבי אזבסט ההמסוכנים לנשימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באן ופרס בניו-יורק. "ריככתי סעיפים בעייתיים"
צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ
מומלצים