שתף קטע נבחר

סין ציינה שנה לרעש באבל וכעס על מחדלי הבנייה

בשעה 14:28, השעה שבה רעדה האדמה וקברה תחתיה עשרות אלפי בני אדם, ציינה סין בדקת דומיה את רעש האדמה העז שפגע לפני שנה במערב המדינה. הנשיא קרא לאזרחים להישאר מאוחדים, אך רבים מהניצולים - בהם הורים שכולים שאיבדו את ילדיהם בקריסת בתי ספר - חשים תסכול על התנהלות הממשלה

פקידי ממשל הניחו זרי פרחים וניצולים הגישו מנחות לעילוי נשמתם של הנספים בטקסים שנערכו היום (ג') בסין במלאת שנה לרעש האדמה החזק שפקד את מחוז סצ'ואן במזרח המדינה. רעידת האדמה הקשה גבתה את חייהם של קרוב ל-90 אלף בני אדם, והפכה יותר מחמישה מיליון תושבים לחסרי בית.

 

בנאום שנשא מול הריסות בית ספר בעיירה יינשו שבסצ'ואן, התחייב נשיא סין הו ז'ינטאו להשקיע משאבים רבים בשיקום המבנים, במטרה למנוע את האסון הבא, וליצור "מערכת יחסים הרמונית יותר בין האדם לטבע".

 

"המשימה הנכבדת של שיקום האזור שנפגע ברעידת האדם מזכירה לנו שוב שכוחנו באחדותנו, וכי ניתן להשיג ניצחון רק באמצעות מאבק", אמר הו, בניסיון לעודד את רוחם של התושבים העגומים. אחר כך, הוביל הנשיא משלחת של בכירים מהמערכת הצבאית והאזרחית, דיפלומטים, תלמידים ועובדי חילוץ והצלה, שהניחו זרים על אנדרטה לזכר הנספים באסון.

 

בתום הטקס ששודר גם בטלוויזיה, בשעה 14:28 (שעון מקומי), ציינה סין כולה דקת דומייה - בדיוק בשעה שבה היכה הרעש, שעוצמתו נאמדה ב-7.9 דרגות בסולם ריכטר. הרעש, שהיה הקטלני ביותר בסין זה כמה עשורים, מוטט כפרים שלמים על יושביהם, והפך עיירות לעיי חורבות. גשרים ניתקו, כבישים התבקעו, ואזורים שלמים בסצ'ואן ובשני מחוזות סמוכים הפכו מבודדים.


הורים שכולים בטקס זיכרון בבייצ'ואן, היום (צילום: AP) 

 

אבל מהול בתסכול

בעיירה בייצ'ואן, שנחרבה כמעט כליל ברעש, התאספו בני משפחה אבלים מסביב להריסות חטיבת הביניים בעיירה, שם נספו קרוב לאלף תלמידים ומורים לאחר שהמבנה קרס עליהם כמו מגדל של קלפים. משתתפי הטקס הדליקו נרות, הניחו פרחים והבעירו קטורת לזכרם של הנספים. רבים הביאו עימם תצלומים של ילדיהם שנהרגו בקריסת בית הספר, והטמינו פתקים בגדר הברזל המקיפה את הריסותיו. על אחד מהם נכתב "הביאו מנוחה למתים, ועוצמה לחיים".

 

ג'ין דלן ובעלה צ'ן גואנגהי, שאיבדו באסון את בנם בן ה-17, סיפרו כי אבלם הכבד מהול בתסכול על האופן שבו התנהלה הממשלה מול ההורים השכולים. "אני מנסה לדבר איתו ולשאול אותו מדוע אינו מבקר אותי בחלומותי", סיפרה ג'ין על בנה המת. "אני רוצה לדעת שהוא בסדר".

 

צ'ן, כמו הורים רבים אחרים לילדים שנספו בקריסת בתי הספר, אמר כי הוא עדיין ממתין לתגובה הולמת להאשמות שהעלו ההורים, שטענו כי בתי הספר היו מבנים מסוכנים מאחר שנבנו בצורה רשלנית, עקב התנהלות מושחתת של השלטונות. "ברור שאני כועס. בית הספר היה בנוי בצורה לקויה. אף מבנה זולתו לא קרס באזור", אמר צ'ן.

 

ההרס הרב שלו גרמה רעידת האדמה הביאה להתפרצות של צער בסין - ומאמצי החילוץ והשיקום שבהם נטלו חלק מתנדבים רבים איחדו את המדינה. ואולם, למרות שהממשלה ממשיכה לממן את השיקום, המשבר הכלכלי העולמי החמור שפגע בסין עורר ספקות שהאזור יוכל אי פעם להשתקם בצורה מלאה.

 

סוגיה נפיצה

הסוגיה הבעייתית ביותר בהקשר הזה נותרה סוגיית בטיחות בתי הספר - בעקבות ההאשמות כי התנהלות מושחתת של השלטונות גרמה לליקויי בנייה שיצרו מבנים מסוכנים. הורים שאיבדו את ילדיהם ניסו לתבוע את השלטונות או לגייס תמיכה ציבורית למאבק משותף אך בתגובה איימו עליהם השלטונות במעצרים, ועיתונאים ופעילי ארגונים שניסו לטפל

בנושא הוטרדו וספגו איומים על חייהם.

 

בשבוע שעבר, פרסמה הממשלה הסינית נתונים רשמיים על מספר התלמידים שנספו ברעש - בעקבות הדרישה הציבורית. על פי הנתונים, נהרגו 5,335 תלמידים ברעש, למרות שלטענת הורים ופעילי ארגונים, המספר האמיתי של הנספים גבוה בהרבה. עד כה איש לא הועמד לדין או נענש על קריסת בתי הספר, לאחר שפקידי ממשל טענו כי לא גילו כל ראיות לכך שהמבנים היו לא בטוחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלט לזכרם של הנספים בבייצ'ואן, היום
צילום: AP
המונים מתאספים לטקס בבייצ'ואן החרבה
צילום: AFP
מומלצים