שתף קטע נבחר

החזרי ההוצאות בבריטניה: יו"ר הפרלמנט התפטר

יושב ראש הבית התחתון של הפרלמנט הכריז אחר הצהריים על התפטרותו בעקבות "חגיגת" החזרי ההוצאות של נבחרי ציבור במדינה. ההתפטרות תיכנס לתוקפה ב-21 ביוני

לראשונה זה יותר מ-300 שנה, יושב ראש הבית התחתון של הפרלמנט בבריטניה נדרש לפנות את מקומו. אחר הצהריים (יום ג') הודיע יושב ראש הפרלמנט הבריטי, מייקל מרטין, כי הוא מתפטר מתפקידו - בעקבות הלחץ הרב שהופעל עליו לפרוש בעקבות החשיפה כי נבחרי ציבור במדינה גבו החזרי הוצאות שערורייתיים מקופת המדינה.

 

עוד אתמול הבהיר מרטין כי אין בכוונתו להתפטר - אך התנצל בשם כל המחוקקים על הפרשה, שהטילה כתם במערכת הפוליטית כולה בממלכה המאוחדת. חרף ההתנצלות, הגישו מחוקקים ממפלגת האופוזיציה השמרנית הצעה להצביע נגדו אי אמון. זו היתה הפעם הראשונה מאז 1695 שהצעה שכזו הועלתה נגד יושב ראש בית הנבחרים בבריטניה. לאור הלחץ, ולאחר שנפגש הבוקר עם ראש הממשלה גורדון בראון, הודיע מרטין - חבר מפלגת הלייבור - על החלטתו להתפטר.

 

בהודעה קצרה שמסר אחר הצהריים לבית הנבחרים הבריטי הכריז מרטין כי יפרוש מתפקידו ב-21 ביוני. בהמשך הערב, צפוי מרטין לקיים פגישה עם מנהיגי המפלגות הפוליטיות העיקריות כדי לדון בשינוי שיטת החזרי ההוצאות. בשבועות האחרונים חשף העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" כי שרים ומחוקקים ניצלו את השיטה, שיפצו בתים, רכשו מוצרים ושכרו שירותי אבטחה - וקיבלו על-כך החזרי עתק מהמדינה. למרות שנגד מרטין עצמו לא הועלו האשמות על גביית החזרי הוצאות בניגוד לחוק - הוא הואשם כי יצר אווירה שאיפשרה למעשים הבלתי-כשרים להתבצע.


עננת שחיתות מעיבה על בניין הפרלמנט הבריטי בלונדון (צילום: רויטרס)

 

לאחר הודעת הפרישה, הפך מרטין לנבחר הציבור השני שמאבד את משרתו בגלל הפרשה; ביום שישי התפוטר שר המשפטים הבריטי שהיד מאליק, לאחר שהתגלה כי היה אחד הנהנים המרכזיים בחגיגת הבזבוזים. מקורביו של מרטין טענו כי הוא הפך לשעיר לעזאזל בפרשה.

 

הביקורת נגד מרטין התעוררה בשל ניסיונותיו למנוע את פרסום המידע המביש על החזרי ההוצאות - והתעלמותו מהטענות שהשיטה בעייתית וטעונה תיקון. במאמר מערכת שהתפרסם אתמול בצהובון הבריטי "סאן", תחת הכותרת "תנו לבריטניה בחירות עכשיו", השתלח העיתון ביושב ראש הפרלמנט וטען כי הוא הפך את בית הנבחרים הבריטי למעוז של פוליטיקאים מושחתים. "למצביעים נמאס מהממשלה הזאת, ונמאס מחברי הפרלמנט החמדנים", נכתב במאמר.

 

בתוך כך הודיע הוועד המנהל של מפלגת הלייבור על כוונתו להתכנס ולדון בדרכים שבהן ניתן להעניש את חברי הפרלמנט הסוררים שגבו החזרי הוצאות בניגוד לחוק. ראש ממשלת בריטניה בראון אמר כי בין העונשים שנשקלים - מניעה ממחוקקים שהפרו את הנהלים להתמודד בבחירות הבאות.


פורסם לראשונה 19/05/2009 13:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרישה - בסוף יוני. מרטין
צילום: רויטרס
מומלצים