שתף קטע נבחר

תכירו את אידה: האמא הקדומה שלכם

מאובן בן 47 מיליון שנה, שנתגלה בגרמניה, מציג שלד של נקבה ממין לא מוכר, שהייתה מצוידת בבהונות מופרדות, עיניים הפונות לחזית ועוד מאפיינים המעידים עליה, שהייתה מסדרת הפרימטים, אליה משתייכים גם בני האדם והקופים

מדענים נורבגים חשפו היום (ג') את גילויו של שלד בן 47 מיליון שנה בגרמניה. השלד, של יצור קטן עם זנב וארבע רגליים, עשוי לשפוך אור על התפתחותה האבולוציונית של סדרת הפרימטים, הכוללת גם את הקופים ובני האדם.

 

הממצאים מגרמניה הוצגו במסיבת עיתונאים בניו יורק, וכבר מעוררים סערה בעולם המדע. השלד, שזכה כבר לכינוי "אידה", על שם בתו בת השש של ראש צוות המחקר, הוא שלם להפליא ומציג מין שלא היה מוכר עד כה למדענים ומהווה אב משותף של הקופים ובני האדם. ראש צוות החוקרים יורן הורום, ממוזיאון המדע בנורבגיה, סיפר לעיתונאים כי היצור החזיק בכמה מאפיינים שאינם מתאימים לקו ההתפתחות האבלוציוני של בני האדם, אך הוא ללא ספק החזיק בכמה מאפיינים שכן מתאימים לקו התפתחות זה. "מדובר בחוליה ראשונה בשרשרת שממנה התפתחו כל בני האדם", אמר הורום.

 

המאובנים ששימרו את מבנה השלד של אידה, ששמה המדעי הוא דרוויניוס מסילאה (Darwinius masillae), מראים כי מדובר בנקבה שמתה בגיל צעיר. גודלה היה כגודלו של חתול קטן והיא הלכה על ארבע רגליים. זוג עיניים הפונות לפנים ומאפשרות ראיית עומק ואומדן מרחק, בוהן מופרדת, ציפורניים בקצות האצבעות, ועצם טלוס במפרק הקרסול - כולם מאשרים שמבחינה טקסונומית מדובר במין השייך לסדרת הפרימטים במחלקת היונקים.

 

גלגוליו של מאובן

הרבה תלאות עברה אידה לפני שנחתה במוזיאון המדע של אוסלו. המאובן התגלה ב-1983 במחצבה ליד הכפר מזל (Messel), הממוקם 35 קילומטרים דרומית מזרחית לפרנקפורט שעל המוין. המחצבה במזל היא אתר המוכר ברחבי העולם כמאגר עשיר של מאובנים. אידה התגלתה במקום על ידי שני אספנים פרטיים וכאשר פורקה השותפות בין האספנים חולקה גם אידה לשני חלקים.

 

החלק הקטן נמכר למוזיאון בוייאומינג, ארה"ב, כשלד שלם, לאחר שהאספן הוסיף לו חלקים שנתגלו לאחר מכן כמזויפים. החלק האותנטי והשלם יותר נמכר למוזיאון באוסלו. המחקר הנוכחי מתבסס על חקר שני החלקים גם יחד ולרגל מסיבת העיתונאים חיברו המוזיאונים את אידה מחדש לצורך הצילומים.

 

ממה מתה אידה?

המחצבה הנטושה שליד הכפר מזל הפכה זה מכבר לאתר שימור המוכר על ידי ארגון אונסק"ו. בעידן האיאוקן, שבו חיה אידה, הייתה המחצבה הזו אגם גדול, בלב הג'ונגל הענקי שכיסה את כל יבשת אירופה. צוות החוקרים מאוסלו סבור שככל הנראה טבעה אידה במימי האגם הגדול הזה, כשבאה אל חופיו כדי להרוות את צימאונה.

 

היום, כמעט 50 מיליון שנה לאחר מותה הטרגי בטרם עת, זוכה אידה בתהילת עולם. העתק של שלדה יוצג בקרוב במוזיאונים בכל הערים הגדולות בעולם, עוד נמסר כי מתוכנן סרט של ערוץ ההיסטוריה על התגלית וכי בשנים הקרובות מתכוונים החוקרים לפרסם ספר אודות היצור הקדום הזה, שהיה כה שונה מאיתנו ועם זאת כה דומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים