שתף קטע נבחר

דיווח: ספרד מנסה לרסן השופטים החוקרים

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי הקונגרס הספרדי וממשלת ספרד מנסים להעביר יוזמת חקיקה שתמנע מהשופטים החוקרים לטפל במקרים שאינן נוגעים במישרין לספרד. לא ברור עדיין אם ההחלטה תחול על חקירות שהחלו, כגון זו הנוגעת להפצצת בניין המגורים בעזה שבה חוסל בכיר חמאס שחאדה ב-2002

הקץ לתביעות נגד ישראל, ארצות הברית וסין בספרד? העיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" דיווח היום (ד') כי השלטונות בספרד פועלים לרסן את השופטים החוקרים ולמנוע מהם להגיש כתבי אישום על פשעים נגד האנושות שהתבצעו במקומות שונים בעולם. בין היתר, דווח כי השופטים החוקרים מכינים תביעה נגד בכירים ישראלים על התקיפה בעזה שבה נהרג בכיר חמאס סאלח שחאדה, ונגד בכירים בממשלו של ג'ורג' בוש בגין הפרות זכויות האדם שהתבצעו במחנה הכליאה במפרץ גואנטנמו.

 

העיתון דווח כי בעקבות לחץ שהפעילו ממשלות זרות על מדריד, קיבל הקונגרס הספרדי החלטה המגבילה את תחום שיפוטם של השופטים הספרדים למקרים הקשורים במישרין לספרד. ששת השופטים החוקרים בבית המשפט הלאומי של ספרד, בשם עקרון הצדק האוניברסלי, מנהלים עתה 13 תיקים הקשורים להפרות זכויות אדם שהתבצעו במדינות זרות - החל ברואנדה וכלה בעיראק.

 

אחד השופטים, בלתזר גרסון, חוקר את ההאשמות שסוכנים אמריקנים עינו עצירים במתקן הכליאה בגואנטנמו. שופט אחר, פרננדו אנדריאו, בוחן אם ישראל ביצעה פשע מלחמה כאשר הטילה פצצה במשקל טונה על בית המגורים בעזה ביולי 2002, הפצצה שבה חוסל בכיר חמאס סלאח שחאדה ו-14 אזרחים, בהם נשים, ילדים ותינוקות. כמאה נפצעו.

 

בתביעה נגד ישראל מוזכרים שמותיהם של ששה אנשי צבא ישראלים לשעבר, שנשאו בעת התקיפה בתפקידים בכירים: הרמטכ"ל דאז, משה (בוגי) יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון. כן מוזכר בה שר הביטחון לשעבר, בנימין בן-אליעזר.

 

ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי על פי ההחלטה שהתקבלה בקונגרס, השופטים יוכלו לדון בתביעות רק אם הם קשורות לאזרח ספרדי - או אם הנאשמים נמצאים על קרקע ספרדית. ממשלת ספרד צפויה להגיש יוזמת חקיקה, שבה התחייבו כל המפלגות בקונגרס לתמוך.

 

עם זאת, עדיין לא ברור אם ההחלטה תשפיע על התביעות שכבר נמצאות בהכנה - או רק לתביעות עתידיות. כך או כך, דיווח העיתון כי ארגוני זכויות אדם הביעו דאגה מההחלטה. "הדבר יפטור רבים מעונש", אמר אוגו רלבה, יועצו המשפטי

של ארגון זכויות האדם הבינלאומי אמנסטי.

 

העיתון דיווח כי התביעות שניהלו השופטים החוקרים הפכו לכאב ראש של ממש בעבור מדריד - במיוחד לאחר שממשלות זרות הביעו מחאה ואיימו בפגיעה בקשרים הדו-צדדיים. משרד החוץ בירושלים כינה את התביעה "מהלך ציני", ושר הביטחון, אהוד ברק, הודיע כי יפנה לראשי הממשל בספרד כדי "להעביר את רוע הגזירה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ר"מ ספרד. תחת לחץ בינלאומי?
צילום: רויטרס
בן אליעזר. שר הביטחון דאז
צילום: AFP
צילום: אלכס קולומויסקי
חלוץ. מפקד חיל האוויר דאז
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים