שתף קטע נבחר

כאן גורים בכיף: דב שחור אסייתי ואורנג-אוטן

לאור בקשות הגולשים, קבלו מהדורה שנייה של גורים נדירים שנולדו לאחרונה בגרעיני רבייה להצלת מינים בסכנת הכחדה בגני חיות ובמקלטים לשיקום חיות בר ברחבי העולם. בואו להכיר את שלישיית גורי טיגריס אמור, גורת אורנג-אוטן מבורניאו, דב שחור אסיאתי ושלושה גורי נמר שלג מצרפת

שלושה נמרי שלג דב שחור אסיאתי שלושה טיגריסי אמור אורנג-אוטן בורניאו 
  • פיספסתם את הגורים והגוזלים המתוקים במדור הקודם? הקליקו כאן

 

סייעה בהכנת ידיעה: רחל קדרס
שלושה נמרי שלג

בגן החיות "amneville" בצרפת חוגגים המלטה חשובה של שלושה גורי נמרי שלג. הגן הוא אחד מכ-150 גנים בעולם בהם פועלת תוכנית רבייה עולמית, שמטרתה להציל את נמרי השלג מסכנת הכחדה.

 

צמד ההורים אוגי (זכר) וטשמיר (נקבה) חוגגים שלושה גורים קטנים ושעירים שהגיחו לעולם לאחר הריון שנמשך 111 יום והסתיים בתחילת החודש. גאיה, נקבה ושני זכרים העונים לשמות דלאי ולאסה. למרות שמינם של הגורים ידוע למטפלים, הם מבלים את זמנם יחד עם הוריהם ורק בגיל חודשיים הם יישקלו ויעברו בדיקה וטרינרית מקיפה. 

 


(צילום: AFP) 


צילום: zoo-amneville


צילום: AFP

(צילומים: zoo-amneville)

 

נמר השלג נפוץ במדבריות מרכז אסיה ובמישורי היבשת, ונוהג לשהות באזורים הרריים שגובהם עולה על 5,500 מטר. לפי ההערכות, מספרם של נמרי השלג בטבע עומד על 3,500 עד 7,000 בלבד, והם נחשבים לבעלי-חיים הנתונים בסכנת הכחדה ממשית,

 

אחת הסיבות להיכחדות המין הוא סחר בעורות ובפרוות הנמרים שנמכרים בשוק השחור בעשרות אלפי דולרים. איום נוסף על עתידם הם רועי צאן ההורגים בהם לאחר שהם תוקפים את עדריהם.

 

חזור למעלה
דב שחור אסיאתי

במקלט להצלת ושיקום דובים שחורים אסיאתיים בוייטנאם מטפלים בעשרות דובים שנפצעו בטבע או הוחרמו מסוחרים לחיות בר במטרה להשיבם בחזרה לטבע. גם גורים מגיעים למרכז, שם הם עוברים תהליך שיקומי ממושך עד שהם יימצאו כשירים לשוב לטבע ולצוד מזון בכוחות עצמם. הגור בתמונה, בן מספר חודשים, יבלה עוד תקופה ארוכה במרכז עד שיוכל לשוב לסביבת המחייה הטבעית שלו במדינה.

 


צילום: רויטרס


צילום: רויטרס

(צילומים: רויטרס)

 

הדוב השחור האסיאתי נחשב ליעד מועדף בקרב ציידים וסוחרים בחיות בר. הטורף הגדול סובל בשנים האחרונות לא רק מפגיעה בשטחי המחייה שלו ביערות אסיה, אלא גם נחשב למטרה מועדפת בקרב ציידים בלתי חוקיים הסוחריו בפרוותו ואיבריו. במרבית מדינות אסיה קיימות חוות לרביית דובים אסיאתיים, אך מרביתן אינן למטרות שימור והצלת המין מהכחדה, אלא לסחר. דובים רבים נלכדים בטבע ומובאים לחוות הללו.

 

חזור למעלה
שלושה טיגריסי אמור

טאונדרה, נקבת טיגריס אמור המליטה בתחילת החודש שלושה גורים בגן החיות ""amneville" בצרפת. זכר ושתי נקבות שזכו לשמות אקטס, קוריה ואניה. אב המשפחה, אלכסי, זכר גדול במשקל של יותר מ-230 קילוגרם לא הופרד על ידי המטפלים מהאם והגורים, לאחר שהתגלה כאב מסור ודואג.

 


 

(צילום: AFP) 


צילום: zoo-amneville

(צילום: zoo-amneville)

 

בדרך כלל, בגני החיות נוהגים להפריד את האבות מהגורים החדשים מחשש שיתקוף אותם ואצל הטיגריסים מדובר בתופעה נדירה בגני חיות כשכל המשפחה נותרת מאוחדת. בעולם נותרו רק חמישה תתי-מינים של טיגריסים, לאחר ששלושה תתי-מינים הוכחדו לחלוטין מהטבע. 

 

כיום נותרו בין  431 ל- 529 טיגריסי אמור החיים הטבע באזור רוסיה, צפון סין וצפון קוריאה. בשנים האחרונות ישנה אוכלוסייה גדולה יותר של טיגריסי אמור בשבי מאשר בטבע. הגורים יועברו ככל הנראה בעוד מספר שנים לגרעיני רבייה בגני חיות אחרים ברחבי אירופה על מנת לשפר את המגוון הגנטי של הטיגריס בשבי. 

 

חזור למעלה
אורנג-אוטן בורניאו

בגן החיות בסלובקיה חוגגים המלטה של גורת אורנג-אוטן בורניאו שעירה ומתוקה. לדברי המטפלים, האם מטפלת בה בהצלחה ואין צורך לגדלה באופן ידני.

 

האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של קופי אורנג-אוטן בטבע מצויה כיום באי בורניאו שבאינדונזיה ומונה בין 40 ל-55 אלף קופים בלבד, המפוזרים בעשרות אזורים מבודדים.  אך מנגד, ריפיון של השלטונות במדינה מאפשר לחברות מסחריות להשתלט על שטחי יערות גשם, לברא אותם ולשתול במקומם דקלים מהם מפיקים שמן.

 

השמן משמש לתעשיית המזון וגם להפקת ביו-דלק, שאינו מזהם את האוויר. מומחי שימור מעריכים כי מגמת הגידול בשתילת מטעי דקלים תעמיד תוך שלוש שנים את אוכלוסיית קופי האורנג-אוטן בפני סכנת הכחדה.

 


צילום: רויטרס

 


צילום: רויטרס

(צילומים: רויטרס)

 

המרכז להגנת האורנג-אוטן מדווח כי נותרו כ-20 אלף פרטים בלבד ביערות העד בקלימנטאן, לעומת 31,300 בשנת 2004. מאז אותה שנה נהרגו, על פי הערכות כ-5,000 פרטים כתוצאה מאובדן של שטחי מחייה.

 

עם המשך הגידול באוכלוסייה אנושית, התרחבות שטחי חקלאות, ציד בלתי חוקי של קופים למטרות מזון וסחר בחיות בר, ימשיכו להוות איום גדול על הקופים הנדירים ולגרעיני הרבייה של האורנג-אוטן בגני חיות יש תפקיד חשוב בשמירה על אוכלוסיה גדולה ומגוונת, במידה והמין ייכחד בטבע.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיגריס אמור בצרפת
צילום: zoo-amneville
אורנג-אוטן בסלובקיה
צילום: רויטרס
מצויים בסכנת הכחדה בבורניאו
צילום: רויטרס
גורי נמר שלג בצרפת
צילום: zoo-amneville
מומלצים