שתף קטע נבחר

זירת הקניות

השר לנדאו: "אפעל לצמצום סמכויות רשות המים"

שר התשתיות הלאומיות ממשיך במסלול העימות הישיר עם רשות המים - שתחת אחריותו. אחרי שלא הסכים לייבש דשאים הוא קורא לצמצם את סמכויות הרשות ולהעבירן לממשלה. "מעמדה מאפשר לה להתעלם מהנחיותיו של השר בנושאי מדיניות", אמר בוועדת החקירה לנושא המים. "אין לי סמכות אמיתית. נפגשים לפגישה מביאים לי כוס קפה, וזהו"

פחות מחודשיים מאז שנכנס לתפקידו במשרד לתשתיות לאומיות, והשר עוזי לנדאו שוב יוצא נגד רשות המים - הכפופה לו. זה התחיל עם הוראתו לבחון מחדש את האיסור על השקיית דשאים; היום (ג'), כשהעיד בפני ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים, הוא מתח ביקורת נוקבת על ריבוי הסמכות שבידי הרשות.

 

בוועדת החקירה אמר לנדאו כי לדעתו יש לרשות המים סמכויות נרחבות מדי בכל הקשור למדיניות ניהול משק המים, והוא מבקש לצמצם אותן ולהרחיב תחתן את סמכויות הממשלה בנושא.

 

"נפגשים, מביאים לי קפה, וזהו..."

"קביעת המדיניות בנושא משק המים חייבת להיעשות על ידי הממשלה. במבנה השלטון הנוכחי ישנו משרד תשתיות וישנה רשות המים. סמכויות הרשות בקביעת המדיניות והוצאתה לפועל רחבות מאלו של השר והממשלה", אמר. "בכוחה (של הרשות) לקבוע צעדים בתחום משק המים, שלהם השלכות מרחיקות לכת על מדיניות בתחומים אחרים. (אך) מעמדה הסטטוטורי מאפשר לה להתעלם מהנחיותיו של השר בנושאי מדיניות", הוסיף לנדאו.


לנדאו בעדותו בוודעה (צילום: "כתום צלמים") 

 

לשאלת יושב ראש הוועדה השופט בדימוס פרופ' דן ביין, מה מונע ממנו להיות יותר מעורב במשק המים, השיב לנדאו: "אין לי סמכות אמיתית. נפגשים לפגישה מביאים לי כוס קפה, הכול יפה, וזהו".

 

לנדאו טען גם כי לרשות המים השפעה רבה יותר מזו של המשרד באגף התקציבים באוצר. "לרוע המזל, החלטות של אגף התקציבים מתקבלות לעיתים מתוך קוצר רואי, המוכתב מאילוצי תקציב שנתיים", אמר בעדותו.

 

לנדאו הסביר כי בכוונתו לשנות את המצב הקיים באמצעות חקיקה, "באופן שיותיר את קביעת המדיניות בידי הממשלה.... העובדה שמערכת יחסי העבודה והאמון בין השר ובין מנכ"ל הרשות טובים, אסור שתביא להתעלמות מהעובדה שהמצב החוקי הוא מקור לבעיות. הוא יכול בפועל לא לקבל את ההצעה שלי שלא לייבש גינות", דברי לנדאו.

 

היטל הבצורת - כלי נחוץ לחיסכון במים

בעדותו התייחס לנדאו לסוגיית השקיית הגינות הפרטיות והציבוריות כהיבט של ביזבוז מים. סוגיה זו עמדה בלב המחלוקת הקודמת בינו ובין הרשות.

 

הרשות רצתה להורות על איסור גורף של השקיית דשאים בגינות פרטיות החל ב-1 במאי, אך השר מנע את המהלך והעדיף לקדם תחתיו את מנגנון היטל הבצורת כאמצעי לעידוד החיסכון במים.

 

לשאלת חבר ועדת החקירה פרופ' יואב כסלו מדוע עד היום לא פורסמו בציבור כללים ברורים בנושא חיסכון והשקיית גינות? השיב השר:" אינני יודע מדוע לא קיבלו כללים. יש סיכומים בנושא הגינון עם ראשי מועצות מקומיות לקיצוץ בהשקיה ציבורית. מעבר לכך איני יודע".

 

לנדאו התייחס גם להיטל הבצורת, ואמר שהוא תומך בשיטה של תימחור כאמצעי לחיסכון במים. "אופן השימוש של הצרכן צריך שישפיע על המחיר שהוא משלם. החסכן ישלם מעט, הצרכן הכבד ישלם הרבה. קיומו של המנגנון הזה נחוץ לניהול נכון של הביקושים במשק המים בעיתות משבר. יחד עם זאת חיוני שהכסף הנאסף מן ההיטל יחזור לטיפול ולהשקעה במערכת המים" - ולא ייכנס לקופת האוצר.

 

לנדאו הוא שר התשתיות השני שמופיע בפני הוועדה לאחר שגם קודמו בתפקיד, השר בנימין בן-אליעזר, הופיע בפניה. מהוועדה נמסר כי זימונו של השר שזה עתה נכנס לתפקידו היה רצונם של חברי הוועדה, יושב הראש השופט בדימוס פרופ' דן ביין פרופ' יואב כסלו ופרופ' יורם אבנימלך, שביקשו להבין מה הרקע להחלטות שקיבל עם כניסתו לתפקיד, וכיצד הוא רואה את המשך טיפולו במשבר המים.

 

בפני ועדת החקירה הופיעו כבר כמאה עדים - ראשי משק המים, מומחים מהאקדמיה, נציגי חקלאים וחברות התפלה, פקידים ואנשי גופים ירוקים. הוועדה. בימים אלה נמצאת הוועדה בשלבי סיום שמיעת העדויות ואיסוף החומרים, ובהמשך תגבש את מסקנותיה הסופיות.


פורסם לראשונה 26/05/2009 16:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רשות המים מתעלמת מהשר הממונה. לנדאו. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים