שתף קטע נבחר

ברק משנה את בחירת היו"ר; כבל: כמו צ'אבס

יו"ר העבודה יוזם שינוי לחוקת המפלגה לפיו ייבחר המנהיג רק לפני בחירות, וח"כים סוררים לא ייבחרו שוב. ח"כ יחימוביץ' תוקפת: "החוקה הופכת את המפלגה למחנה צבאי"

העימות הפנימי במפלגת העבודה מתגבר: מתקפה חריפה על יו"ר מפלגת העבודה, בעקבות טיוטת החוקה החדשה של המפלגה, אותה ביקש השר אהוד ברק להכין. מזכ"ל העבודה לשעבר, ח"כ איתן כבל, אמר כי "אחרי עיון ראשוני בחוקה המוצעת על ידי ברק, נזכרתי שראיתי אותה בעבר. מדובר באותה חוקה שניסה הוגו צ'אבס להעביר בארצו - ונכשל".

 

 

בחוקה החדשה שינויים מבניים רבים, ולדברי ח"כ שלי יחימוביץ', שקיבלה לידיה את הטיוטה, "החוקה החדשה סותמת על המפלגה את הגולל כמפלגה דמוקרטית, אידיאולוגית, שורשית - והופכת אותה למחנה צבאי שרק שני ערכים מקודשים בו: משמעת בכפיה, ונאמנות מוחלטת וחסרת סייג ליו"ר".

 

לטענתה, "החוקה הופכת את המפלגה

 לנחלה פרטית ובלעדית של אדם אחד: יו"ר המפלגה אהוד ברק, מנציחה את כהונתו, חוסמת מועמדים להתמודדות על ראשות המפלגה, ומשליכה ככלי אין חפץ את 60 אלף מתפקדנו הנאמנים אשר דבקו בנו גם בזמנים קשים". 

 

החוקה החדשה, שצפויה לבוא לאישור הוועידה ב-11 ביוני, מגדירה ליו"ר המפלגה המכהן סמכויות רבות. כך למשל, נקבע, כי יו"ר המפלגה יעמוד בראש כל מוסדות המפלגה. ליו"ר ניתנת הזכות לקבוע מי יהיה הגזבר, היועץ המשפטי של המפלגה וכן דובר המפלגה. יצויין כי בעבר נהג מזכ"ל המפלגה למנות אישים לתפקידים האלה. עוד קובעת החוקה כי הבחירות ליו"ר המפלגה יערכו כחצי שנה לפני הבחירות הכלליות בלבד, ולא כפי שנהוג היה עד היום. החוקה הישנה של העבודה קובעת כי בחירות ליושב ראש העבודה יערכו 13 חודשים לאחר בחירות כלליות.

 

כהונה מוגבלת למזכ"ל

שינוי משמעותי נוסף נוגע למינוי של מזכ"ל מפלגה, שיכהן שלוש שנים בתפקיד. עד כה, היו אלה חברי הוועידה שבוחרים את המזכ"ל. כעת, על פי החוקה החדשה, המזכ"ל ייבחר על ידי חברי לשכת המפלגה, ועל פי המלצתו של היו"ר.

 

ומה תפקידו של המזכ"ל? על פי סעיף 37 לחוקה החדשה, "המזכ"ל מופקד על הניהול המשקי, הכספי והאירגוני של המפלגה, לרבות ניהול בית המפלגה, ועובדיה ונותני השירותים לה". החוקה החדשה אוסרת על המזכ"ל לכהן כחבר כנסת, כשר או כחבר בהנהלת ההסתדרות או הסוכנות היהודית. כמו כן, מזכ"ל יוכל להתמודד על תפקיד בכנסת רק 12 חודשים לאחר סיום תפקידו.

 

ברק ביקש לחסל את תפקיד המזכ"ל, לאחר העימות החריף אליו הגיע עם המזכ"ל הקודם, ח"כ איתן כבל. כעת, מבקש יו"ר העבודה למנות את מקורבו,

 ח"כ לשעבר ויצמן שירי לתפקיד מזכ"ל העבודה, כדי שישמש מנכ"ל בפועל, ולא מזכיר כללי פוליטי. 

 

סעיף מעניין נוסף קובע כי "חבר סיעה אשר פעל בניגוד להחלטות הוועידה או המרכז, מבלי שקיבל לכך אישור מראש מאת הגוף שקיבל את ההחלטה או מיושב ראש המפלגה, לא יהיה רשאי להתמודד בבחירות הבאות לאחר מכן בבחירות הפנימיות לבחירת נציגי המפלגה בכנסת, או להתמודד בבחירות ליו"ר המפלגה". המשמעות: ברק אוסר על חברי כנסת לפעול על פי צו מצפונם במהלך פעילותם הפרלמנטרית, ואם יעשו זאת לא יוכלו להיבחר שוב.

 

השר אבישי ברוורמן הודיע כי הוא לא מתכוון להצביע בעד ההצעה. "הדבר יגרום לפילוג וריסוק המפלגה", הוא הסביר. "בכל מקרה יש להגיע להסכמות שיהיו מקובלות על כל החברים". גם שר הרווחה, יצחק הרצוג, הודיע כי הוא מתנגד: "טיוטת חוקת המפלגה המוצעת היא מרחיקת לכת. חסרים בה איזונים ובלמים שנדרשים. אימוץ החוקה במתכונתה החוקית עלול לפגוע בערכים הדמוקרטים הבסיסיים של מפלגת העבודה. אני חרד לפגיעה בשיח הפנים מפלגתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחימוביץ'. "סוף לדמוקרטיה בעבודה"
צילום: גיל יוחנן
ברק. חוקה חדשה
צילום: AFP
כבל. "כמו נשיא ונצואלה"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים