שתף קטע נבחר

אישה בוגרת מינהל עסקים? עמיתך מרוויח יותר

נתוני הלמ"ס שנאספו מקרב אקדמאים בתקופה של 3 שנים מסיום התואר, מצביעים עדיין על פערים בלתי נסבלים של עשרות אחוזים בשכר בין נשים וגברים. נתון חמור לא פחות: גברים אקדמאים מהמגזר הערבי מרוויחים בממוצע 67% ממשכורתו של עמיתם היהודי; בתחום המחשבים צונח הנתון ל-39%

הפער בין המינים בהכנסות מעבודה, גם בקרב אקדמאים, מגיע עד ל-75%, בתקופה של עד 3 שנים מיום קבלת התואר. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שמתפרסמים היום (ב') ושנאספו מקרב בוגרי תואר ראשון בשנים 2000-2004.  

 

באופן מפתיע, הפער הגדול ביותר נמצא דווקא בקרב הבוגרים בעלי תואר ראשון במינהל עסקים - בו גברים הרוויחו 75% יותר מאשר נשים. בקרב בוגרי מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב עומד הפער על לא פחות מ-74%, אצל בוגרי מדעי הטבע מדובר בפער של 69% ובקרב בוגרי לימודי המשפטים הפער במשכורת עשוי להגיע עד ל-65%. באופן פחות מפתיע אולי, בוגרי מדעי הרוח הם ה"שיוויוניים" ביותר, עם פער של 54% לטובת הגברים.

 

בלמ"ס מסבירים את הפער בין המינים בכך בהתפלגות של תחומי הלימוד, בשעות עבודה קצרות יותר בקרב נשים וגם בהבדלי גיל, שכן נשים בישראל מסיימות את לימודיהן בגיל מוקדם יותר מאשר גברים, בשל השירות הצבאי.

 

פערים גדולים נמצאו גם כאשר נעשתה השוואה בין ערבים ליהודים. על-פי הנתונים, ערבים בוגרי תואר ראשון הרוויחו בממוצע רק 67% ממקביליהם היהודים. הפער הגדול ביותר הוא בקרב בוגרי מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב - תחום בו ערבים הרוויחו רק 39% ממקביליהם היהודים. מהנדסים ואדריכלים ערבים הרוויחו 49% ממה שמשתכרים יהודים בעלי אותו תואר. משפטנים ועורכי-דין מהמגזר הערבי השתכרו 65% מהשכר של עמיתיהם מהמגזר היהודי לכיתת הלימוד.

 

שיעור התעסוקה בקרב הבוגרים בשנת קבלת התואר היה 85% בממוצע והוא עלה ככל שחלף הזמן מסיום הלימודים. כך, שיעור התעסוקה של בוגרי שנת 2000 - ארבע שנים לאחר קבלת התואר - הגיע ל-90%.

 

מצבן של הנשים הערביות הלא-אקדמאיות חמור פי כמה 

בארגון הערבי-פמיניסטי כייאן אומרים, כי "הנתונים המוצגים ע"י הלמ"ס מצביעים, ללא ספק, על בעיה חמורה במצבן התעסוקתי של נשים ערביות. נתונים אלו מראים, שהנשים הערביות סובלות מאפליה כפולה, זאת בגלל השתייכותן לשתי קבוצות המופלות מבחינת שכר - קבוצת הנשים והקבוצה הערבית.

 

"חשוב לזכור", אומרים בכייאן, "כי נתונים אלו מתייחסים רק לנשים בעלות תואר ראשון ולפיכך אינם משקפים במלוא החומרה את המצב האמיתי בשטח, אלא מהווים חיזוק לנתונים קיימים. נשים ערביות רבות מועסקות בתנאים פוגעניים, במסגרתם רבות מהן מקבלות שכר הנמוך בפועל מזה המדווח, או שאינן מקבלות את הזכויות הנלוות לשכר, להן הן זכאיות על-פי חוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת נשים: הפער הגדול ביותר במינהל עסקים
מומלצים