שתף קטע נבחר

ארה"ב מתרחקת? ליברמן יוביל התקרבות לרוסיה

אובמה הדגיש בנאומו את הפסקת מפעל ההתנחלויות, אמירה כואבת עבור לפחות ארבע מסיעות הממשלה. במקביל, עם או בלי קשר, שר החוץ מוביל מהלך להתקרבות לרוסיה. לטענת משרד החוץ - זה לא בא על חשבון הקשר עם ארה"ב

בימים בהם גוברת המתיחות בין ישראל לארצות הברית, מקדם שר החוץ, אביגדור ליברמן, את הידוק היחסים עם רוסיה. בכירים בירושלים טענו היום (ו') שההתקרבות למוסקבה נעשית בתיאום עם ארה"ב, ולא על חשבון היחסים עמה. 

 

נאום אובמה אמש בקהיר קיבע את התביעה של הנשיא האמריקני מישראל להקפאת ההתנחלויות ולהכרה בשתי מדינות לשני עמים.

תביעות אלה מנוגדת לתפיסתן של לפחות ארבע מסיעות הקואליציה הממשלתית בראשות נתניהו, הליכוד, ישראל ביתנו, ש"ס והבית היהודי. התובענות האמריקנית אינה נוחה לממשלת ישראל, ושרים ובכירים בסביבת ראש הממשלה התבטאו בשבועות האחרונים פעמים אחדות על המתיחות הגוברת בין שתי הבירות.

 

במקביל, עם או בלי קשר, מוביל ליברמן אג'נדה לפיה יש להעמיק ולהרחיב את היחסים האסטרטגיים עם רוסיה, שנתפשת בירושלים כמעצמה מתחדשת, החברה בקוורטט, במועצת הביטחון ובגופים בינלאומיים אחרים החשובים לישראל.

 

לרוסיה גם מערכת השפעה מהותית על מדינות באסיה ובמזרח התיכון, כמו איראן וסוריה למשל. כמו כן היא שולטת בכוח צבאי ניכר, ובידיה יכולות כלכליות לא מבוטלות, המשמרות את מעמדה כאחת המדינות החשובות בעולם, גם לאחר שהפסיקה להיחשב כמעצמה לאחר התפרקות ברית המועצות. 

 

האינטרס הישראלי להתקרבות לרוסיה, שהחלה עוד בימים של אריאל שרון, התגברה בימי אהוד אולמרט כראש ממשלה, ותגיע כנראה לשיאה בימי נתניהו וליברמן בשלטון. התעכרות היחסים עם ארה"ב ומדינות אירופה הנגררות אחריה לתובענות קשה מישראל, רק מקדמת את תהליך ההתקרבות.

 

הרוסים עצמם, בראשות הנשיא מדבדב וראש הממשלה פוטין, מעוניינים בהידוק היחסים. נדמה שגם העיתוי הנוכחי, ומערכת הכוחות הבינלאומית המסתדרת עתה מחדש, מובילה את שתי המדינות זו לזרועות זו, עובדה שבאה לידי ביטוי בביקור מוצלח מאוד של שר החוץ הישראלי במוסקבה המסתיים היום אחר הצהרים.

 

בשלב זה מעדיף שר החוץ לא לפרט אודות הישגי ביקור זה וההתקרבות בין שתי המדינות. לדברי המקורבים אליו, גם אם יש מגמת התקרבות בין ירושלים למוסקבה, "הרי שאין שום ספק שאין שום אלטרנטיבה לברית שלנו עם ארה"ב, שהייתה ותהיה הפרטנר המרכזי שלנו". עם זאת אומרים בלשכת שר החוץ: "הקשרים הנוספים באים בנוסף ולא במקום. ליברמן אכן סבור שיש לחזק את מדיניות החוץ הישראלית באמצעות פיתוח כיוונים נוספים".

 

דיאלוג אסטרטגי עם הקרמלין

לדברי גורם בכיר בלשכת ליברמן "הכיוונים הנוספים הם ברוסיה, בדרום אמריקה, במרכז אסיה ובהודו, אך הקשר עם ארה"ב הוא לפני כל אלה". מקור רם דרג אחר בירושלים מאשר שההתקרבות לרוסיה היא מדיניות מוצהרת של ירושלים. "אולם", לדבריו, "המהלך נעשה תוך תאום מראש מול האמריקנים. הממשל האמריקני מודע למהלך וברך על היוזמה של ההתקרבות בין שתי המדינות".

 

תוך כדי כך, צפוי ליברמן להתמנות בישיבת הממשלה ביום ראשון לממונה על הדיאלוג האסטרטגי מול הקרמלין.

ליברמן יהיה השר הממונה על צוות הדיאלוג האסטרטגי, בו חברים בכירי המערכת המדינית-ביטחונית של ישראל, ראש המועצה לביטחון לאומי ויויעצו המדיני של ראש הממשלה עוזי ארד, ראש המוסד מאיר דגן, מנכ"ל משרד הביטחון פנחס בוכריס, ומנכ"ל משרד החוץ יוסי גל.

 

ההסבר להצעת ההחלטה מאשר את כוונות ההתקרבות של ישראל לרוסיה: "הממשלה רואה חשיבות רבה בהידוק היחסים האסטרטגיים עם רוסיה, ומחליטה לקבוע מסגרת להתדיינות קבועה בדרג הבכיר ביותר. זאת כדי לדון בנושאים אסטרטגיים שבין המדינות. במסגרת זאת יפגשו הצדדים מספר פעמים בשנה בירושלים ובמוסקבה", נאמר שם.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין וליברמן. התקרבות
צילום: AP
מומלצים