שתף קטע נבחר

בן סימון על כוונת "המורדים": דרוש פורש חמישי

בעקבות הפרסום ב-ynet על ההיערכות להקמת מפלגה חדשה, מבהירים ב"קבוצת הארבעה" כי "לו היה אפשר טכנית", כבר היו מתפלגים מהעבודה - אולם החוק דורש ח"כ נוסף. על יחימוביץ' ויתרו, ומאמציהם מתמקדים כעת בלחץ כבד על יו"ר הסיעה, שעל פי גורמים בכנסת, מתקשה מאוד לתפקד בקואליציה

סערה במפלגת העבודה: הפרסום אמש (יום ו') ב-ynet, שחשף את פגישתם ביום חמישי של ארבעת חברי הכנסת ה"מורדים" עם ותיקי המפלגה, לדיון בהקמת מפלגה חדשה, מכה גלים במפלגה. גורמים שונים שוחחו עם חברי "קבוצת הארבעה"- הח"כים אופיר פינס, עמיר פרץ, יולי תמיר ואיתן כבל - על מנת לבדוק אם נקבע כבר מועד מדויק להקמת המפלגה החדשה. "לפי שעה אין מועד", אמרו גורמים בקבוצה, אך הבהירו כי הסיבה היא "לא כי לא היינו רוצים להקים מפלגה חדשה, אלא כי יש בעיות עם הקמת הסיעה החדשה. אין פה בעיות אידאולוגיה, אלא רק בעיות טכניקה ופרקטיקה. לו היה אפשר מבחינה טכנית, המהלך היה כבר מבוצע".

 

הבעיה הטכנית שניצבת בפני הארבעה, שזכו לכינוי "המורדים", היא החוק הקובע כי על מנת להקים סיעה חדשה, יש צורך בפרישתם של שליש מחברי הסיעה לפחות. על פי חישוב זה, נדרשים לפחות חמישה ח"כים, אולם לפי שעה, חברי הכנסת שלי יחימוביץ' ודניאל בן סימון, ששמם הוזכר כמי שעשויים להצטרף למהלך - אינם ששים לפרוש מסיעת העבודה.

 

המגעים של נציגי המורדים עם יחימוביץ' הופסקו כמעט לגמרי, אך מנגד, לחץ רב מופעל על בן סימון. בעבודה ובמערכת הפוליטית אומרים כי מאז מונה ליו"ר סיעה, בן סימון "אינו נראה כתמול שלשום". גורמים בכנסת אומרים כי בן סימון "נקרע" בחלק מההצבעות על חוקים של הקואליציה, וכי "קשה לו לוותר על האידאולוגיה שהיתה נר לרגליו במשך 30 שנה. היום הוא נאלץ לתמוך בחוקים של הליכוד, וזה לא פשוט לו". אי לכך, גורמי שטח במפלגה, הפועלים יחד עם "קבוצת הארבעה", מפעילים לחץ כבד על בן סימון להצטרף אל ארבעת הח"כים האחרים, ולאפשר את הפילוג מסיעת העבודה ואת הקמתה של מפלגה חדשה.


בן סימון עם אהוד ברק, עם הצטרפותו למפלגת העבודה (צילום: שאול גולן)

 

אחד מחברי הכנסת החברים ב"קבוצת הארבעה" אמר ל-ynet שנשקלת גם אופציה אחרת - לפנות לוועדת הכנסת באמצעות עו"ד משה שחל, שר המשפטים לשעבר, שבחסותו התקיימה הפגישה ביום חמישי, בדרישה לקיים דיון בוועדה ולאפשר לארבעת חברי הכנסת לפרוש מסיעת העבודה, למרות שהם אינם מהווים שליש ממנה. בשבועות האחרונים הוכנו חוות דעת משפטיות שונות בנושא, אולם לא התקבלה החלטה סופית בעניין.

 

"החוקה - הלבנה שתשבור את גב הגמל"

בין חברי "קבוצת הארבעה" היו גם כאלה שניסו להנמיך את הטונים, ואמרו כי "עוד מוקדם להכריז שעזבנו את מפלגת העבודה, אבל הכיוון ברור. עם זאת, זה ייקח עוד זמן". גורם בכיר במערכת הפוליטית ששוחח עם ח"כים מהקבוצה אמר כי "הפרסום תפס אותם לא מוכנים ומופתעים, והם טוענים שהוא לוקח את המצב צעד אחד קדימה. בינתיים ממשיכים להיערך ולבדוק את אפשרויות הפעולה".

 

"אם החוקה החדשה שרוצה אהוד ברק לאשר תעבור בוועידת המפלגה, זו תהיה עילה לנתק סופי ומוחלט עם ברק ועם העבודה", אמר ל-ynet אחד מארבעת חברי הקבוצה. "העברת החוקה תהיה הלבנה האחרונה שתשבור את גב הגמל ועשויה להביא לפילוג". גורמים בסביבת הקבוצה הוסיפו כי "אם הוועידה שתוכננה ל-11 ביוני היתה מתקיימת ומאשרת את החוקה - היינו מקימים מפלגה חדשה תוך שבועיים".

 

ב-ynet פורסם מוקדם יותר כי חברי "קבוצת הארבעה" נפגשו ביום חמישי, בחסותו של השר לשעבר עו"ד משה שחל, עם כמה מוותיקי מפלגת העבודה, בהם

השרים לשעבר אורה נמיר ואהרון ידלין והח"כ לשעבר דני יתום, על מנת לבחון את האפשרות ואת הדרכים להקים מפלגה חדשה. גם השר לשעבר אברהם (בייגה) שוחט מעורב במהלכים, אך שלא נכח בפגישה.

 

"קבוצת הארבעה" נוהגת כבר היום כאילו פרשה ממפלגת העבודה, וחבריה לא משתתפים בישיבות סיעת העבודה בכנסת, או בישיבות מוסדות המפלגה. גורמים שהשתתפו בפגישה ביום חמישי אמרו ל-ynet כי "המציאות שיצר ברק בלתי אפשרית, והמפלגה איבדה את דרכה. לא ניתן להמשיך כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן סימון. "לא כתמול שלשום"
צילום: עמית מגל
שחל. אופציה אחרת
צילום: אתר הכנסת
עמיר פרץ.
צילום: ירון ברנר
מומלצים