שתף קטע נבחר

קלינטון: אין הבנות על בנייה בגושי התנחלויות

מזכירת המדינה ממשיכה את הקו התקיף של אובמה, ומבהירה כי "אין כל תיעוד" להסכמים בלתי פורמליים בנושא זה מתקופת ממשל בוש, ובכל מקרה זו אינה עמדת הממשל האמריקני: "המחויבויות של ישראל ממפת הדרכים ברורות מאוד". ובינתיים, גם האיחוד האירופי שוקל דרכים ללחוץ על ישראל

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, דחתה אמש (יום ו') את הטענות שנשמעו לאחרונה בישראל, כי ירושלים הגיעה בשעתו להבנות עם ממשל בוש, לפיהן הבנייה בהתנחלויות בגדה המערבית תוכל להימשך.

 

קלינטון נתנה בכך חיזוק נוסף לקו הנוקשה שהתווה נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אשר קרא רק שלשום בנאומו ההיסטורי בקהיר לפיתרון של שתי מדינות תוך הפסקה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות.

 

בעקבות נאום קהיר - כותרות אחרונות:

 

במכתב המפורסם שלו לראש הממשלה אריאל שרון משנת 2004, קבע הנשיא ג'ורג' בוש כי בהסדר הקבע יהיה צורך להתחשב ב"מציאות הדמוגרפית החדשה שנוצרה מאז יוני 1967". גורמים אמריקנים וישראלים שהיו מעורבים במו"מ טוענים כי המכתב לא היה סוף פסוק, וכי נלווה אליו הסכם לא כתוב בין ישראל לארה"ב, שאיפשר את הבנייה בהתנחלויות.

 

כמה דוברים ישראלים חזרו באחרונה על טענות אלה. אולם בשיחה עם כתבים בוושינגטון, דחתה קלינטון את הטענות, ואמרה כי לא ידוע על כל הסכם שכזה בפרוטוקול הרשמי של המשא-ומתן בין ישראל לממשל בוש.

 

"אין כל תיעוד להסכמים בלתי פורמליים או להסכמים שבעל פה. אם אכן גובשו הסכמים שכאלה, הם לא היו לחלק מהעמדה הרשמית של הממשל האמריקני", אמרה במסיבת עיתונאים עם שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטוגלו.

 

זאת ועוד - קלינטון טענה כי יש מסמכים הסותרים הסכמים שכאלה, הקובעים כי אין לראות כל הסכם שהושג בעל פה באופן שעלול לסתור את המחויבויות שקיבלה על עצמה ישראל במסגרת מפת הדרכים - "והמחויבויות האלה ברורות מאוד".

 

דיפלומטים: גם האיחוד האירופי ילחץ על ישראל

בתוך כך אמרו גורמים דיפלומטים כי האיחוד האירופי שוקל להצטרף ללחץ האמריקני על ישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות, ובוחן את האפשרות לרתום לשם כך את קשרי המסחר הענפים עמה. לדברי הדיפלומטים, האיחוד בוחן בין השאר אפשרות להטיל הגבלות על המחקר המשותף עם ישראל בתחומי המדע והכלכלה, ועשוי להטיל הגבלות גם על ייבוא תוצרת חקלאית שמקורה בהתנחלויות.

 

דיפלומט אירופי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ישראל אמנם קשובה ללחץ המופעל עליה בנושא ההתנחלויות, "אולם אין כל סימן לכך שהישראלים מתכוונים לעצור". יש לציין כי האיחוד האירופי הוא השותף המסחרי הגדול ביותר של ישראל.

 

לדברי הדיפלומטים, גורמים רשמיים באיחוד האירופי ובארה"ב דנים בדרכים שבאמצעותן ניתן יהיה ללחוץ על ירושלים, ושליחים משני הצדדים עשויים להיפגש ביום רביעי הקרוב כדי לתאם את המהלכים הבאים.

 

האיחוד האירופי הוא לא רק השוק שאליו מייצאת ישראל את רוב סחורותיה - כמות הסחורות שהיא מייבאת ממנו שנייה רק לזו המגיעה אליה מארה"ב. עם זאת, הדיפלומטים אמרו כי אירופה תמתין לראות כיצד תתנהל וושינגטון, ותפעל בהתאם. על כל פנים, הסבירו, צעדים דרמטיים יתקשה האיחוד לבצע בשל המחלוקות הקיימות בין החברות בו, כך שסביר להניח שינקוט מהלכים הדרגתיים יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. "אין כל תיעוד"
צילום: AFP
צילום: איי פי
שרון ובוש. היו ימים
צילום: איי פי
מומלצים