שתף קטע נבחר

היום: קלינטון ממתין לתשובת ברק וערפאת

מחר ייפגש ברק עם מובארק. במצרים מנסים לארגן מפגש משולש שיכלול גם את יאסר ערפאת. לדברי הפלסטינים, האמריקנים כבר מתכננים טקס חתימה על הסכם ב-10 בינואר

היום (ד') אמורה ליפול ההכרעה, לאחר שהנשיא קלינטון קבע אותו כמועד האחרון למסירת תשובות הצדדים להצעת ההסדר שגיבש. נראה כי אהוד ברק ויאסר ערפאת כאחד ישיבו את אותה תשובה - 'כן' עקרוני, עם רשימת הסתייגויות. לאחר מכן יעברו ככל הנראה השיחות סבב נוסף של "שיפוצים ותיקונים".
ראש הממשלה אהוד ברק יוועד מחר בשארם א-שייח' עם נשיא מצרים חוסני מובארק, כדי לדון איתו בהצעת קלינטון. בישראל מקווים להשיג לחץ מצרי על הפלסטינים שיאפשר התקדמות להסדר.
מקור במשרד החוץ המצרי אומר ל-ynet כי מצרים תנסה לארגן פסגה משולשת ברק-ערפאת-מובארק, שתיערך בברכת האמריקנים, ושבה ייקבע ששני האישים ייסעו להשלים את העבודה בוושינגטון. לדברי מקורות פלסטיניים, מצרים משחקת ביומיים האחרונים תפקיד מרכזי במגעים המתקדמים בין הישראלים לפלסטינים.
נשיא מצרים, חוסני מובארק, ימשיך ביומיים הקרובים לנסות לגשר בין ישראל לפלסטינים, לקראת מתן תשובותיהם של שני הצדדים לאמריקנים. מובארק שוחח היום פעמיים בטלפון עם ראש הממשלה, אהוד ברק, ובין שתי השיחות אף דיבר עם יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.
לדברי מקורות מצריים, בשיחה הראשונה, בנוסף לעדכון מדיני, ביקש ברק ממובארק להתערב אצל ערפאת, כדי שזה יורה על הרגעת הרוחות בשכם, שם התנהלו מאתמול בלילה ועד שעות הבוקר חילופי אש בין פלסטינים לחיילי צה"ל.
ערפאת אמור היה לנסוע אתמול בשנית לפגישה עם מובארק, אך במקום זאת הסתפקו הצדדים בשיחה טלפונית ממושכת, שבה ביקש ערפאת לבחון עם הנשיא המצרי את האפשרות לכנס ביומיים הקרובים את ועדת המעקב של הפסגה הערבית, כדי להתייעץ עמה על המסמך האמריקני המוצע. כינוס כזה לא ייצא, ככל הנראה, אל הפועל.
מובארק גם שוחח פעם נוספת עם נשיא ארצות הברית, ביל קלינטון, וכן עידכן את נשיא סוריה, בשאר אסד, בהתפתחויות. לא נמסרה תגובתו הרשמית של אסד, אך הסורים דבקים בהתנגדותם למשא ומתן.
מקורות פלסטינים אמרו כי יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, נוטה שלא להשיב בחיוב או בשלילה להצעות האמריקניות, אלא לדרוש הבהרות בנוגע לסוגיית הפליטים ולסוגיית חילופי השטחים.
במסגרת ההסכם בין ישראל והפלסטינים, טוענים מקורות פלסטיניים ומקורות דיפלומטים באזור, שחלקם צוטטו בעיתון הערבי "אל אתיחאד", הנשיא קלינטון יבקר בארץ לאחר חתימת ההסכם, ויניח את אבן הפינה לשגרירות האמריקנית בירושלים. כן תתבצע העברה מאסיבית של כמאה שגרירויות זרות מת"א לירושלים. נשיא מצרים חוסני מובארק צפוי לבקר בעיר כאורחם של ראש הממשלה ושל יו"ר הרשות הפלסטינית. מובארק אף יתפלל במסגד אל אקצה.
ההסדר הצפוי יאפשר ליהודים להגיע ולהתפלל בחלק ממתחם הר הבית, שעל הסדר בתוכו ישמור כוח שיטור נורווגי. עוד צפוי להיפתר במסגרת ההסדר עניין הפיצויים לכ-800 אלף יהודים שעלו לישראל מארצות ערב.
הפלסטינים מציבים כתנאים לחתימה על ההסכם את הצבתו של כוח בינלאומי שיחליף את צה"ל על הגבול עם ירדן, קבלת ערבויות בינלאומיות של מועצת הבטחון ליישום ההסכם ומשאל עם פלסטיני לאישרורו. תנאי זה נועד כנראה לרצות את האופוזיציה הפלסטינית.
בהעמדת ההסכם למשאל מקווה ערפאת למשוך את השטיח מתחת לרגלי האופוזיציה, שסבורה שהאינתיפאדה לא נוצלה כראוי, כדי לגבות מחיר גבוה יותר מישראל.
כעת נראה כי בסעיף השיבה יוסכם על החזרתם לתוך ישראל של עשרות אלפי פלסטינים במסגרת של איחוד משפחות, מדובר בעיקר בפלסטינים שהפכו לפליטים עם קום המדינה.

טקס חתימה

מקורות פלסטיניים בכירים טוענים כי האמריקנים מתכננים לערוך את טקס חתימת ההסכם בין ישראל לרשות הפלסטינית ב-10.1 בבית הלבן, בשעה 02:00 לפנות בוקר, לפי שעון ישראל.
שר בכיר ברשות הפלסטינית, המקורב לערפאת, אישר בשיחה עם ynet כי למעשה סוכמו מרבית הפרטים, וכי ההסכם בין ישראלים לפלסטינים צפוי להיחתם בתקופה הקרובה מאוד. הוא סירב לאשר האם מועד חתימת ההסכם אכן נקבע ל-10.1.
המקורות הפלסטיניים הבכירים מוסיפים שבמסגרת ההסכם המתגבש בין ישראל לפלסטינים צפוי גם שחרורו של עזאם עזאם, האזרח הישראלי שנכלא במצרים באשמת ריגול. כמו-כן צפוי צפוי לחזור לת"א השגריר המצרי, מוחמד בסיוני. מדינות ערב, כמו מרוקו, קטאר ועומאן, אמורות לחדש את הקשרים עם ישראל, שאותם ניתקו אחרי פרוץ האינתיפאדה הנוכחית. המקורות הפלסטיניים אומרים כי הרשות תקבל 95% משטחי הגדה ובין 3% ל-5% נוספים משטח ישראל, במסגרת חילופי שטחים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
ברק. יוצא לשארם
צילום: גלי תיבון
אי פי
מובארק וערפאת. המצרים לוחצים
אי פי
מומלצים