שתף קטע נבחר

כך הביסו הפקידים בביטוח הלאומי את הקשישים

ביטוח לאומי יזם לפני 4 שנים חוק מוגבל בזמן שיקל על קשישים לקבל קצבת סיעוד. הבעיה: הוא הגיש את התקנות רק עכשיו, ארבעה חודשים לפני שהוראת השעה יוצאת מתוקף

הביטוח הלאומי "דואג" לקשישים: לפני קרוב לארבע שנים יזם המוסד חוק המתיר לקשישים להגיש ערעור במקרה שבקשתם לקבל גמלת סיעוד נדחתה. התיקון נקבע כהוראת שעה ל-4 שנים, ותוקפו יפוג בעוד ארבעה חודשים. הבעיה: אותו ביטוח לאומי, יוזם החוק, הגיש רק לאחרונה את התקנות החדשות לאישור הכנסת, מה שאומר שלאלפי קשישים יהיו רק ארבעה חודשים לערער על תביעתם. המוסד לביטוח לאומי טוען שהעיכוב נעשה בשל מחסור בכוח אדם.

 

מדי שנה מקבלים כ-130 אלף קשישים מוגבלים בישראל גמלת סיעוד, המאפשרת להם, בין היתר, להעסיק מטפל סיעודי שיסייע להם במטלות היום-יום. אלא שלפי נתוני המוסד, כל קשיש שני מתוך כ-70 אלף קשישים שהגישו בשנה האחרונה בקשה לגמלת סיעוד, נדחה. לקשישים לא הייתה כל אפשרות לערער על החלטת הביטוח הלאומי והם יכלו להגיש בקשה חדשה רק אם השתנה מצבם הבריאותי. כאמור, בביטוח לאומי הציעו את החוק החדש, אך עד הימים האחרונים לא התקינו תקנות שיאפשרו הקמת ועדת ערר - אליה הקשישים יוכלו לערער, והקשישים לא יכלו להשתמש בחוק החדש.

 

עמותת המשפט בשירות הזקנה מאוניברסיטת חיפה, בראשותו של ד"ר ישראל דורון והעמותה לפיתוח קהילתי בעכו, עתרו באחרונה לבג"ץ בשמה של קשישה שבקשתה נדחתה ולא יכלה לערער על החלטת הביטוח הלאומי. בעתירה דורשות העמותות שבג"ץ יורה לביטוח הלאומי ולמשרד הרווחה להסביר מדוע לא הוקמו ועדות הערר אליהן יכלו הקשישים לפנות.

"זה פשוט שיא האבסורד, דבר שלא ייאמן", אמר ל"ממון" יו"ר עמותת המשפט בשירות הזקנה, העומדת מאחורי העתירה, ד"ר ישראל דורון. "הכנסת חוקקה חוק ובא גוף מינהלי כמו הביטוח הלאומי שרוקן מתוכן את החוק, תוך שהוא פוגע בקשישים, שדווקא בהם הוא אמור לטפל. מדוע חיכו עד שהחוק יפקע כדי לתקן תקנות שממילא יהפכו למיותרות?"

 

בעקבות הגשת הבג"ץ, מיהרו בביטוח לאומי להגיש את התקנות לוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. בדיון שנערך בנושא, הטיחה הוועדה ביקורת קשה על התנהלות הביטוח הלאומי בפרשה. ועדת העבודה והרווחה אישרה את התקנות תוך שהיא דורשת מהביטוח הלאומי למצוא פתרון לבעיית כוח האדם. התקנות ייכנסו לתוקף בימים הקרובים.

 

האבסורד הוא שדווקא במוסד לביטוח לאומי, שאמור להיות המוסד החברתי המוביל ומגן לחלשים, לנזקקים ולקשישים, לא התפנו לחשוב לרגע איך בכל זאת ניתן לסייע לקשישים הסובלים למצות את זכויותיהם בערוב ימיהם.

 

הכתבה המלאה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קשישים סיעודיים (צילום אילוסטרציה)
צילום: דודי ועקנין
מומלצים