שתף קטע נבחר

בדרך לפשרה: בנק ישראל יוכל לערער על השכר

רגע לפני שיפוג האולטימטום שנתן ראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר האוצר ולנגיד בנק ישראל, הצדדים מגבשים פשרה. הבנק יוכל לערער על החלטות המפקח על השכר באוצר בנוגע לתוספות שכר. המחלוקת: מי יכריע בערעורים?

רגע לפני שיפקע האולטימטום שהציב ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל סטנלי פישר בעניין הפיקוח על השכר בבנק ישראל, הצדדים מגבשים הצעת פשרה חדשה.  

 

על פי ההצעה, שפרטיה הגיעו לידי "כלכליסט", הפיקוח על השכר יישאר במשרד האוצר, אולם לבנק ישראל תינתן גמישות ניהולית שתאפשר לנגיד ולבכיריו לשמר את עצמאותו של הבנק. על פי הצעה זו יוכל בנק ישראל לערער על החלטות המפקח על השכר בנוגע לתוספות שכר לעובדים נבחרים, בהתאם לצרכים הפנימיים ובהתאם לרצונו לשמר עובדים בתפקידים חיוניים. עם זאת, טרם הצליחו הצדדים להגיע להסכמה בדבר זהות הגוף שיכריע בערעורים אלה.

 

באוצר מדגישים כי הערעור ייעשה לפני מתן ההטבות בפועל, כדי למנוע התדיינות בבית הדין לעבודה. הפשרה המתגבשת נועדה למנוע כל שינוי בסעיף 29 (א') לחוק יסודות התקציב, הסעיף שבאמצעותו מפקח הממונה על השכר באוצר על המגזר הציבורי. זאת כדי שהגופים החזקים במגזר הציבורי, דוגמת חברת החשמל, האוניברסיטאות והנמלים, לא יבואו בדרישות לקבל הקלות דומות. 

 

ניגוד עניינים

ככל הידוע, החשיבות שיש לשמירה על עצמאות בנק ישראל היא שגרמה לנתניהו לגבש החלטה מורכבת, שבה כל אחד מהצדדים יוכל לטעון לניצחון. בניגוד לכל הגופים האחרים במגזר הציבורי, בנק ישראל הוא הגוף היחיד שפועל על אותה משבצת שבה פועל גם משרד האוצר. הגדרות התפקידים של שני הגופים יוצרות לא פעם ניגודי עניינים, והמקרה הבולט ביותר הוא מדיניות הריבית של בנק ישראל המתנגשת לעתים עם המדיניות התקציבית של האוצר. 

 

בבנק ישראל טוענים כבר זמן רב כי השליטה המוחלטת של האוצר בשכר עובדי הבנק עלולה להשפיע על ההחלטות של הדרג המקצועי ולפגוע בדרך זו בעצמאות הבנק. טיעונים אלה, כך נראה, שכנעו את ראש הממשלה, ובסוף השבוע הסביר בכיר המקורב למגעים כי "נתניהו הנחה ליצור מנגנון שיוודא כי הפיקוח על השכר לא ינוצל על ידי האוצר כדי להגביל את עצמאותו של בנק ישראל". 

 

החלטת נתניהו מעוררת כעס רב בקרב הדרג המקצועי באוצר. "אם הפיקוח על השכר בבנק ישראל לא יישאר כפי שהוא כיום", אמר בסוף השבוע בכיר במשרד, "כל החלטה שתתקבל בנושא אינה שווה דבר. כל פשרה בנושא חשוב זה תהיה לא פחות מקטסטרופה. או שיש פיקוח, או שאין פיקוח - אין שום דרך ביניים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים