שתף קטע נבחר

היסטוריוני: זר לא הבין זאת

ואלקיר סילבה, כריסטיאן גווייטה, חרארדו "ספידי" גונסאלס ועוד רבים וטובים. היום לפני עשרים שנה התקיים המחזור הראשון בכדורגל הישראלי, בו שותפו שחקנים זרים. תזכורת

ברגומי, בארזי, אנצ'לוטי, דונאדוני, קאניג'ה, בורוצ'אגה, באסוואלדו, מראדונה. אם היינו רוצים להרכיב שיר דומה מרשימת הזרים שנחתו בכדורגל הישראלי בשני העשורים האחרונים, אפשר יהיה להמציא שיר לא רע בכלל, במיוחד כשאחד מהם, סיריל מקנאקי, כבר כיכב בשיר המקורי של אריק איינשטיין. היום (ה'), בדיוק היום, לפני עשרים שנה, סיכמו עיתוני הבוקר את השבת הראשונה של הזרים בישראל.

 

לא מעט שמות עברו פה, חלקם אפילו נחשבים לגדולים, אך אנחנו בחרנו היום להתרכז ברכבת הראשונה שנחתה בישראל, כזו שאפילו ריגשה כמה אוהדים. 29,500 אוהדים מילאו את מגרשי הכדורגל של הליגה הלאומית, מחכים ומצפים לראות את יוז'י קאפיס וחרארדו גונסאלס.


ווייטק לזארק ויוז'י קפיאס. לא יכלו להפועל פ"ת (מתוך: ידיעות אחרונות)

 

חיזוק מאורוגוואי - ואלקיר סילבה

נתחיל בקבוצה עם הציפיות הגדולות ביותר באותה העונה: מכבי תל אביב. המועדון הצהוב הנחית את אבי כהן הירושלמי, אורי מלמיליאן וליאור רוזנטל, וביחד עם מוטי איווניר, איציק זוהר הצעיר ויאיר סנדורי, מלך שערי הארצית שהחליף את בני טבק, מכבי היתה מועמדת בכירה לאליפות. אך אז הגיע הרכש המשמעותי ביותר, לפחות על הנייר: ואלקיר סילבה האורוגוואי. החלוץ, שלקח שלוש אליפויות ושלושה גביעים בדרום אמריקה, הגיע כדי ללמד את החלוצים הישראלים כיצד כובשים.

 

לאחר שהרשים במדי מכבי "הבנק הבינלאומי הראשון" ת"א במשחקי האימון, הגיע המשחק הראשון של העונה - מול שמשון תל אביב באיצטדיון ר"ג. לאחר ההצגה המוקדמת, שגם אליה נגיע, עלו סילבה והצהובים מול הירוקים, שהציגו רכש משלהם - כריסטיאן גווייטה הארגנטיני המהיר. לצידו של גווייטה שיחק ניר שיקווה בחוד, והוא גם היה איש משחק הפתיחה, כשכבש צמד, אחד מבישול של שלמה מזרחי, השני מצהל אדמוני, ושלח את אוהדי מכבי ת"א שוב מאוכזבים בתום מחזור ראשון.


מוטי איווניר. ראה את סילבה, אבל לא לאורך זמן (צילום: אלי אלגרט)

 

סילבה לא לבש צהוב עוד זמן רב. למען האמת הוא נחתך כבר אחרי המחזור השני, ובהמשך העונה הגיע אלחנדרו מרטין קניג, חלוץ מפחיד, שגם הוא לא נשאר יותר מדי. לעומתו, גווייטה היה לא רע בכלל, כשסיים את העונה עם 4 שערים ו-4 בישולים, ואף היה 3 פעמים ב-11 של המחזור. רכש נוסף של שמשון היה הברזילאי סילביו ז'ונגר, שתרומתו, במקרה הטוב, היתה אפסית. הוא נהג להתבדח כשאמר: "בשלושת המשחקים ששותפתי הקבוצה לא הפסידה".

 

ספידי גונסאלס חורר רשתות

נעבור לאלופה שבדרך. הכתומים משכונת התקווה שיחקו אותה בעונת הזרים הראשונה. לצד משה סיני הנחיתו אנשי בני יהודה את חרארדו גונסאלס. כשהם חמושים בחלוץ המצוין, שכונה כמובן "ספידי", הם ארחו את בית"ר ירושלים, נטולת הזרים, לפחות בינתיים. אדסון סילבה, הלוא הוא דידו (כיום מאמן בנגלדש), היה חלק בלתי-נפרד מהאליפות ב-1987, אך ב-89', עת נפתחה עונת הזרים הרשמית הראשונה, הוא כבר לא שיחק.


סיני וקשטן. האחד סיים בתיקו, השני ניצח את בית"ר ת"א (אלי אלגרט)

 

גונסאלס היה מאוד פעיל, ואף בישל בדקה ה-87 לניר מנחם את מה שנראה היה כמו שער הניצחון, אך שתי דקות מאוחר יותר איזן יוסי זאנה בשער עצמי. ספידי גונסאלס, שמאזיני "שירים ושערים" באותה תקופה נאלצו לסבול את הלהיט הנודע בגללו, סיים את העונה עם חמישה שערים וארבעה בישולים, ולקח חלק משמעותי באליפות ההיסטורית הכתומה.

 

בית"ר, אגב, תתחמש במהלך העונה בשני זרים, שלא השפיעו יותר מדי לטובה על המנורה - החלוץ הבולגרי אנטאס פאשב, שהגיע בדצמבר, בישל שער אחד וכבש רביעייה, והקשר הרוסי גורם אג'ויב, שהגיע בינואר והוסיף אחד פחות ממנו (שער ובישול).

 

מאלופת המונדיאל להפועל כפר סבא

ונעבור לשמות קצת יותר אקזוטיים. הפועל כפר סבא הביאה, אולי, את השם האטרקטיבי ביותר באותו הקיץ. מדובר במגן של נבחרת ארגנטינה במקסיקו 86', אוסקר גארה. לצידו שיחק זר נוסף, יוז'י קפיאס, שהחל את העונה כקשר, ובהמשך הוסט לעמדת המגן.


ואלדס, לאלוב וקניג. לא ממש הטביעו את חותמם (מתוך: ידיעות אחרונות)

 

מהצד השני עמדו שחקני הפועל פתח תקווה, כולם כחול-לבן, אך עם אלון חזן, יוסי שושני, מני בסון ואיתן בודיניוק. עם כל הכבוד לזרים ולפנדל שכבש גד פולבר בדקה ה-11, נועם קייסי (האח של) ושושני הפכו את התוצאה וניצחו 1:2.

 

גארה יעזוב בתום השנה האזרחית, כשבאמתחתו שישה משחקים בלבד. קפיאס, לעומת זאת, נתן עונה לא רעה בכלל, כששותף ב-28 משחקים. בהמשך העונה יגיע גם יוז'י ויאס, אך גם הוא לא ישפיע יותר מדי. להפועל פ"ת הגיע בהמשך סטאטיס בראנאוסקאס, אך לא הצליח להיכנס לדפי ההיסטוריה של המועדון.

 

הפנאמי שלצד נסים כהן

הקבוצה הבאה היא ההיא מההצגה הכפולה שהזכרנו מוקדם יותר - בית"ר ת"א. עוד לפני שאלי בן אמו פרץ לתודעה הישראלית, פחתו את העונה קבוצת הכהנים (נסים, ניסן וירון) עם ארמנדו דיילי ואלדס. הפנאמי ארח ביחד עם קבוצתו את הפועל רמת גן של נתן דטנר, אותה אימן דרור קשטן, שהציגה שני שחקני רכש.


אמיל ולב. כידרר בשביל דרור קשטן בהפועל רמת גן (צילום: רויטרס)

 

הראשון הוא הבולגרי אמיל ולב ששיחק בקישור ההתקפי, כשלצידו ולדימיר לאלוב. טירן אופנהיים כבש בדקה ה-43 שער עצמי, והעניק לר"ג את הנקודות, כשגם ואלדס, גם לאלוב וגם ולב לא ממש השפיעו על המשחק. ואלדס היה טוב לאורך רוב העונה, כששותף ב-29 משחקים וכבש שישה שערים.

 

לאלוב בעיקר ייצב את ההגנה הרמת גנית לאורך 32 משחקים, ולב רץ במכתש כל העונה, הבקיע 5 ובישל 4. בית"ר ת"א, אגב, תתוגבר בהמשך ברובן פלאינו, שתרם חמישה שערים ושני בישולים.

 

פיטר קרגיל: הצטיין ב-1989, נהרג ב-2005

מכבי נתניה הציגה בעונת 1989/90 את אחד הזרים היותר זכורים שהיו כאן - פיטר קרגיל. הקשר הדפנסיבי, שביחד עם בני לם ורונן גבאי שמר על מרכז השדה, עזר מאוד לאלי דריקס ויגאל מנחם לכבוש שערים. הנתנייתים ארחו במחזור הפתיחה את הפועל באר שבע, שעוד תייצר זרים כמו ג'ובאני רוסו וסיאד חלילוביץ'. הפעם היא הביאה שם קצת יותר חלש - קלאודיו דיקסטרה.


יוז'י קפיאס. נתן עונה לא רעה בכלל (מתוך: ידיעות אחרונות)

 

ביחד איתו בחוד ההתקפה מבירת הנגב הופיע ריקארדו קאצ'יונה. דיקסטרה החזיק מעמד 65 דקות בלבד בבכורת הישראלית שלו, כשהורחק בידי עובדיה בן יצחק. קרגיל שיחק מצוין, ונתניה ניצחה 2:3, בזכות נתי עזריה ומנחם. קצ'יונה כבש שער אחד, את הראשון במשחק, אך זה לא עזר לאורחים.

 

בתום העונה דיקסטרה יסיים עם 3 שערים ובישול ב-22 משחקים, כשקאצ'יונה יתרום שבעה שערים בכמות דומה של משחקים. קרגיל עלה שוב לכותרות בנסיבות מצערות מאוד - לפני ארבע שנים הוא נהרג בתאונת דרכים בג'מייקה, והוא בן 41 בלבד.

 

והיה גם מגרש נטול זרים

ונעבור לימק"א, שם התקיים המשחק היחידי במחזור בו לא הופיעו זרים. הפועל ירושלים עוד תציג את גוסטבו קראנקו (רק מדצמבר), ומולה עלתה מכבי חיפה, שתשלח לדשא את אריק חרוליקן (בינואר), אך לא במחזור הראשון. הירוקים טיילו עם 0:4 קליל בזכות שלושער של איתי מרדכי, ועוד שער של עופר מזרחי, שגם בישל אחד. קראנקו יתרום במהלך 89/90 שני שערים ושני בישולים ב-19 משחקים, כשזר נוסף שיכדרר בימק"א, חורחה מורה, לא יעשה הרבה בששת המשחקים שייקח חלק, כמו גם חרוליקן בחיפה (שער בודד).

 

וקוריוז אחרון. בנתניה היה זר נוסף, בחור בשם דרין קיילי, שוער מחליף שעלה ב-17 הדקות האחרונות בין הקורות במקומו של יעקב בלדב. שווה איזכור, לא?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
אמיל ולב
צילום: צפריר אביוב
מומלצים