שתף קטע נבחר

דמיון קטלני: על הקשר בין עמלץ לבן לרוצח סדרתי

חוקרים מארה"ב וקנדה טוענים כי ישנו מכנה משותף בין דפוסי הציד של רוצחים סדרתיים, כדוגמת "ג'ק המרטש" ואופי הפעולה של כרישי עמלץ לבנים, המשכללים את מיומנות המעקב אחר טרפם מבלי שיבחין בהם, עד לרגע התקיפה הקטלנית

צוות חוקרי כרישים מארה"ב וקנדה טוענים שגילו מכנה משותף מדמם בין אופי הפעולה של רוצחים סדרתיים לבין דפוסי הציד של כרישים ממין עמלץ לבן.

 

החוקרים התבססו על שיטות מתמטיות המסייעות לבנות פרופיל ולזהות דפוסי פעולה של פושעים סדרתיים. הם השתמשו בטכניקה שבדרך כלל עוזרת לחוקרים ללכוד פושעים, כדי לחקור את דפוסי הציד של הכרישים.

 

חוקר הכרישים, ניל המרשלג מאוניברסיטת מיאמי, עקב עם צוותו אחר מיקומן של 340 תקיפות כרישי עמלץ לבן שכוונו נגד כלבי-ים בדרום אפריקה. הם ניסו לזהות את דפוסי הפעולה של תקיפות הכרישים והאופי בו הם מחפשים את כלבי הים, ומהנתונים הצליחו לזהות את נקודת העוגן המרכזית של פעולת הכרישים. המרשלג צילם במהלך המחקר מספר כרישי עמלץ לבן, ושלח את התמונות במיוחד ל-ynet.

 


צילום: Neil Hammerschlag
עמלץ לבן בפעולה. משכלל את דפוסי הציד (צילום: Neil Hammerschlag)

 

"גילינו כי הכרישים זיהו את נקודת העוגן המרכזית בתנועת כלבי הים, שמוקמה במרחק של מאה מטר מהאי, והיוותה למעשה את נקודת היציאה והכניסה המרכזית של כלבי הים לאי, למרות שהמיקום אינו מייצג את הסיכויים הטובים ביותר 'ליירט' כלבי ים", הסביר המרשלג.

 

לדבריו, תקיפות הכרישים בדומה לפעולה של רוצחים סדרתיים אינה אקראית, אלא מתוכננת מראש במהלכה, הם שבים פעמים רבות למקום כדי לעקוב אחר הטרף מבלי שיזהה אותם, בדומה לאופי פעולתם של פושעים.

 

עוד על כרישים:

 


(צילום: Neil Hammerschlag)

 

החוקרים סבורים כי אותהה נקודה בים מהווה למעשה האיזון בין היכולת של הכריש לאתר טרף, שיעורי הצלחת לכידת הטרף ואלמנט תחרות בין הכרישים. המחקר הראה כי דווקא פרטים צעירים הציגו דפוסי פעולה לא ממוקדים במיוחד ולכן זכו להצלחות פחותות בציד הטרף, יתכן שהדבר נגרם עקב פעולתם של כרישים גדולים יותר שהרחיקו אותם מאזורי הציד הפוריים ביותר.
 

"הכרישים הם טורפי העל בקהילות ימיות רבות, אך עד כה מעט מאוד מחקרים הצליחו לכמת את הגורמים הללו, ומידת השפעתם על תפוצת הטורפים ועל התנהגות הציד שלהם", הסביר המרשלג.

 

דפוסי ציד הכרישים קשים למחקר

"יצירת פרופיל גיאוגרפי היא אחת מהטכניקות בהן השתמשו החוקרים כדי ללמוד את דפוסי שיחור המזון של החיות, ובמיוחד של טורפים", אומר ד"ר סטיבן לה-קומבר, מומחה בתחום מאוניברסיטת לונדון. "דפוסי הציד של הכרישים הם קשים ביותר למחקר ולממצאים הללו תהיה השלכה חשובה ביותר על הדרך בה אנו מבינים את דרכי הפעולה בהם נוקטים טורפים כדי לצוד את טרפם".  

 


צילום: Jêrome Mallefet / WWF
(צילום: WWF-Canon)

 

השיטה ליצירת פרופיל גיאוגרפי שפותחה בקנדה על ידי בלש, נעזרת למעשה במיקומים בהם אירעו פשעים מסוגים שונים שיש ביניהם קשר כלשהו, כדוגמת רצח, אונס או הצתה, כדי לנסות לנבא את מיקומה האפשרי של "נקודת העוגן" של הרוצחים. ברוב המקרים מדובר בבית מגורים או מקום עבודה בהם שוהים הפושעים.

 

הדבר מאפשר למשטרה לפענח מקרים בהם ישנם חשודים רבים מדי. בעוד שפושעים מבצעים את הרצח שלא לצורך קיום אלא למטרות ריגוש, בעולם החי הכרישים צדים כדי לשרוד. החוקרים מקווים כי בעקבות התגליות, ניתן יהיה ללמוד יותר כיצד טורפים גדולים צדים בטבע, כך שניתן יהיה להגן בעתיד גם על האדם.

 

לעמלץ הלבן ישנן שורות של שיניים חדות כתער ולסת עוצמתית שלא משאירה סיכוי רב לטרף הנקרה בדרכו. בקרן הטבע העולמית (WWF) מציינים כי אוכלוסיית העמלץ הלבן נמצאת בירידה מתמדת בשנים האחרונות, במיוחד נוכח הדרישה ההולכת וגוברת בשווקים ללסתות, שיניים וסנפירי כרישים - שנחשבים לפריט מזון ייחודי המשמש במטבח במדינות המזרח הרחוק. 


פורסם לראשונה 22/06/2009 20:22

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: WWF-Canon
אנתוני הופקינס בדמות חניבעל לקטר
צילום: Neil Hammerschlag
מומלצים