שתף קטע נבחר

דו"ח: אוזקים עצירים כדי להכאיב - באופן שיטתי

אזיקונים פוצעי ידיים, קשירות שגורמות נזק לצמיתות, יומיים של כבילה למיטה בלי שירותים - הוועד נגד עינויים תיעד 574 מקרים בשנה האחרונה, שבהם צה"ל והשב"כ כבלו פלסטינים באופן מכאיב, משפיל ומוגזם שאינו נחוץ למנוע את בריחתם - בניגוד לחוק הבינלאומי. צה"ל: נפתחה חקירת מצ"ח בכמה מקרים

רשויות שונות בישראל - ובראשן השב"כ וצה"ל - נוהגות לכבול עצירים באופן מכאיב המהווה עינוי והתעללות, וזאת בניגוד לחוק, לכללי מוסר בסיסיים ולדין הבינלאומי - כך טוען הוועד נגד עינויים, המפרסם הבוקר (יום ד') דו"ח בנושא, תחת הכותרת "כבילה כהתעללות וכעינוי". עורכי הדו"ח מבססים אותו על 574 מקרי מעצר וחקירה מהשנה האחרונה, ומסתמכים גם על מקרים שתועדו בשנים קודמות ועל עדויות של חיילים שנאספו בידי ארגון "שוברים שתיקה". לדבריהם, זהו רק "קצה הקרחון" של התופעה, שהסובלים העיקריים ממנה הם עצורים פלסטיניים ביטחוניים - אך הנוהג "מחלחל" גם למערכת אכיפת החוק בשטח ישראל.

 

כותבת הדו"ח, עו"ד סמאח אל-ח'טיב-איוב, טוענת כי נהלי האיזוק של עצירים מהווים התעללות ועינוי של ממש, ועומדים בניגוד לחוקי מדינת ישראל, לפסיקות בית המשפט העליון, לסטנדרטים מקובלים של מוסר, לדין הבינלאומי ולאמנות בינלאומיות שישראל חתומה עליהן. כל אלה מאפשרים לכבול עצורים ואסירים באזיקים לצורך מניעת בריחתם ממעצר או מניעת סכנה לעצמם או לסביבתם, אך בישראל, נוהגים לאזוק עצורים באופן מכאיב - כדבר שבשגרה.


"כובלים בצורה מכאיבה ופוגענית באופן שיטתי" (צילום: AP)

 

"כבילה מכאיבה זו מתבצעת מתוך מניעים פסולים ושיקולים זרים מובהקים הכוללים גרימת כאב וסבל, ענישה, הפחדה, הפליה וחילוץ מידע והודאות שלא כדין", נכתב בדו"ח, המתפרסם לרגל היום הבינלאומי להזדהות עם קורבנות עינויים, שמצוין ברחבי העולם מדי שנה ב-26 ביוני. "הסובלים העיקריים מכך הינם עצורים פלסטיניים, המוגדרים 'ביטחוניים', אולם תרבות הזלזול בכבודם של עצורים ואסירים מחלחלת פנימה אל תוך ישראל ופוגעת לעתים גם בכלואים המשתייכים לקבוצות אחרות". 

 

העציר מתלונן - החייל מחזק את הקשירה

הדו"ח מביא שורה ארוכה של עדויות מפי עצורים פלסטינים, שנכבלו באורח מכאיב בידי חיילים, אנשי שב"כ ולעתים גם בידי סוהרים. עצורים רבים, כך עולה ממנו, סובלים מאיזוק מכאיב בשלבים שונים של מעצרם וחקירתם, החל במעצרם בידי חיילי צה"ל, עבור בחקירתם בידי חוקרי השב"כ, ולעתים הם גם נאזקים באורח משפיל בעת שהם מועברים לטיפול רפואי - ואף בזמן קבלת הטיפול עצמו.

 

בחלק הדו"ח העוסק בצה"ל, נטען כי חיילים נוהגים לכבול את ידיהם של עצורים בצורה מכאיבה ופוגענית באופן שיטתי, ללא כל שיקול דעת פרטני. אופן הכבילה הוא לרוב מאחורי גבו של העצור, תוך הידוק יתר של אזיקוני הפלסטיק הצרים באופן שגורם לכאב ולא פעם גם לפגיעות גופניות לטווח ארוך. במקרים רבים סיפרו העצורים כי כשהתלוננו על הכבילה המכאיבה, הידקו החיילים את האזיקונים עוד יותר.

 

"מניעים פסולים ושיקולים זרים מובהקים" (צילום: AP)

 

"צעקתי מכאב ידיי, ואז ניגש אליי אחד החיילים ושאל אותי מה איתי, למה אני צועק", סיפר יזן סואלחה, תושב שכם שנעצר על ידי צה"ל, ואחד מ-574 הפלסטינים שעדויותיהם מופיעות בדו"ח. "אמרתי שהאיזוק מכאיב לי מאוד, ואז ניגש לראות את ידיי. חשבתי שהוא הולך לשחרר אותי מהאיזוק, אך הוא סובב את הקשר עוד יותר".

 

בשב"כ נכבלים לכסא, במשטרה לא

חלק אחר בדו"ח עוסק במתקני החקירה של השב"כ. אף שמתקנים אלה מאובטחים ונעולים ואין סכנה לבריחת העצורים, אלה נאזקים - כדבר שבשגרה - בשתי ידיהם אל מאחורי מסעד הכסא, ולא פעם מוחזקים כך ברציפות במשך שעות ארוכות ואף ימים שלמים. לעתים קרובות נכבלים כך עצורים למשך שעות בחדר החקירות הסגור, גם כשאינם נתונים לחקירה כלל.

 

"כבילה מכאיבה זו, בתנוחה מעוותת של הגוף, מותירה לעתים את חותמה בצורת נזק בריאותי ארוך טווח, או אף לצמיתות", נטען בדו"ח. "היא אינה ניתנת להצדקה בטיעון הרשמי הנפוץ של הגנה על שלום החוקרים או מניעת בריחה ממשמורת. טיעון זה מתגלה כבלתי קביל גם לנוכח העובדה שאותם עצורים עצמם מובאים לאחר מכן לגביית הודאתם בפני חוקרי המשטרה, ושם אינם נאזקים כלל ועיקר. הדברים אינם מותירים מקום לספק, כי הכבילה המכאיבה לא נועדה אלא לשבור את רוחו של הנחקר ולחלץ ממנו הודאות ומידע שלא כדין".

 

"זאת ועוד", מוסיפים כותבי הדו"ח. "לעתים נוהגים חוקרי השב"כ לאזוק את נחקריהם באזיקים נוספים, המוצמדים לאמותיהם ולזרועותיהם, ולמתוח אותם באופן שברור לחלוטין כי נועד לגרום לכאב בלתי-נסבל". בדו"ח מפורט מקרה שבו נחקר נכבל בידיו וברגליו למיטה למשך יומיים ברציפות, מבלי שנחקר כלל ומבלי שאיפשרו לו ללכת לשירותים, והוא הוכרח להטיל את מימיו בבגדיו.

 

הדו"ח כולל שורה של המלצות מפורטות לרשויות השונות (צילום: AP)

 

"אחד החוקרים הביא אזיקים צרים מאוד ממתכת, הידק אותם מאוד על זרועות ידיי מעל התחבושת האלסטית, וסובב אותם חזק סביב הזרוע", תיאר הייתם סלהב, תושב מזרח ירושלים שנחקר בבית המעצר במגרש הרוסים. "הרגשתי שהוא מסובב את העצם ושכאילו מפריד בין הבשר לעצם הזרוע. הוא עשה זאת לכל יד לחוד, לסירוגין - פעם יד ימין ופעם יד שמאל... אני צעקתי בכל הכוח, כי כאב מאוד, וכל פעם שצעקתי - הוא צעק עוד יותר חזק בתוך אוזני, צעק באוזן ימין כאשר סובב את האזיקים בזרוע יד ימין, ולהיפך".

 

"לבחון פרטנית כל מקרה"

עוד עולה מהדו"ח, כי על אף שיפור בנהלי כבילתם של עצורים ואסירים המובאים לטיפול רפואי - בעקבות פעילות של הוועד ושל ארגון "רופאים לזכויות אדם" - לא נהנים מכך כלל כלואים ביטחוניים, הממשיכים לקבל טיפול רפואי בבתי חולים בעודם אזוקים, ללא כל שיקול דעת פרטני לגבי מידת הסכנה הנשקפת מהם וללא תלות בחומרת העבירות המיוחסות להם.

 

הדו"ח כולל שורה של המלצות מפורטות לרשויות השונות, ובכללן קריאה להימנע מאיזוק של עצורים ללא בחינה פרטנית. במקרים שבהם תימצא הצדקה לכבילה, מומלץ בדו"ח, יש לבצעה באופן שאינו מכאיב ובמידה שאינה עולה על הנדרש. כן קורא הוועד לאכוף את הוראות החוק ולמצות את הדין עם מפריו, לרבות החלת אחריות שילוחית על המפקדים, ולאפשר בקרה בלתי תלויה על המתרחש במתקני החקירה של השב"כ.

 

כותבי הדו"ח דורשים גם לערוך תיעוד חזותי וקולי של החקירות, כך שאפשר יהיה לפקח עליהן ולסייע בבירור תלונות בדבר כבילה מכאיבה וצורות נוספות של התעללות ועינויים במהלך החקירה. לדבריהם, "זהו דבר חשוב במיוחד, לנוכח העובדה שהרוב המכריע של התלונות נגנז בטענה שלא ניתן לאששן".

 

תגובות: אלו אנשים מסוכנים

דובר צה"ל מסר בתגובה כי "צה"ל פועל על-פי החוק הבינלאומי ועל-פי חוקי מדינת ישראל, ועומד בכל הכללים המחייבים אותו בכל הנוגע לסוגיית מעצר פעילי טרור ומבוקשים. מדיניותו של צה"ל היא להקפיד ולשמור על ביטחונם ושלומם של כל העצורים, מרגע תפיסתם והחזקתם בידיו. צה"ל רואה בחומרה כל פגיעה שלא לצורך בעצורים, בודק באופן ייסודי כל טענה בעניין פגיעה בעצורים, ופועל במלוא חומרת הדין במקרים הנדרשים. בהתאם לכך, תלונות שיועברו לצה"ל בעניין איזוק מכאיב נבדקו ונבחנו על-ידי הפרקליטות לעניינים מבצעיים, ובמספר מקרים ניתנה הוראה לפתוח בחקירת מצ"ח. בימים אלה, נערכת בפיקוד מרכז עבודת מטה בראשות קצין בדרגת אל"מ, אשר נועדה לבחון את כל הנהלים באופן הטיפול בעצורים פלסטינים".

 

בשב"כ אמרו בתגובה: "כידוע, מרביתם המכריע של הנחקרים על-ידי השב"כ חשודים בעבירות טרור חמורות. מטבע הדברים, מדובר באנשים מסוכנים ביותר אשר אחוז ניכר מהם מורשע בסופו של דבר בדין ונשלח לשנות מאסר ארוכות. ניסיון העבר המצער מלמד

 כי נחקרים בעבירות ביטחון לא היססו לתקוף את חוקרי השירות ולגרום להם חבלות של ממש. לפיכך, כבילתם באזיקים של נחקרים בעבירות ביטחון היא בבחינת הכרח בל יגונה. אין שחר לטענה לפיה כבילת נחקרים נועדה לשבור את רוחם של הנחקרים ולחלץ מהם הודאות שלא כדין".

 

עוד נמסר מהשב"כ כי "במהלך שנת 2008 , מתוך כוונה להקל על נחקרים, הוחלט בשב"כ להאריך את שרשרת האזיקים בהם נכבלים עצורים ביטחוניים וזאת מבלי שהדבר יביא לפגיעה של ממש בביטחון החוקרים או להגדלת הסיכוי לבריחת הנחקר ממשמורת. הדברים הועברו לוועד הציבורי נגד עינויים אך משום מה לא נכללו בנוסח הודעתו לתקשורת כפי שנמסר לנו. למותר להוסיף כי כל תלונת נחקר או מטעמו שעניינה כאב כתוצאה מכבילתו על-ידי השב"כ, מועברת לבדיקה. הודעה על ממצאי הבדיקה נמסרת למתלונן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עציר בהמתנה
צילום: רויטרס
עוד חיזוק של האזיקון
צילום: רויטרס
צילום: א.א
בחקירה במשטרה האזיקונים יורדים
צילום: א.א
צילום: איי פי
צמוד צמוד
צילום: איי פי
מומלצים