שתף קטע נבחר

"אי אפשר ללמוד משחק בתשעה חודשים"

אחיו של דודו טופז חוזר לכותרות, הפעם בעקבות השקת בית ספר למשחק שמציע תוכנית לימודים מקוצרת בשיתוף "צוותא". בבתי הספר הקיימים לא מתרגשים ואומרים: "זה לא רציני"

הנהלת תיאטרון "צוותא" חברה למפיק מיקי גולדנברג ולבעל משרד הכרטיסים "פשבר", איתי פשינסקי, לשם השקת בית ספר חדש ללימודי משחק. "צוותא קמפוס" יאפשר לסטודנטים, לדברי גולדנברג, לקצר תהליכים ולהשתלב כבר אחרי חודשים ספורים בהפקות מסחריות.


גולדנברג. פתרון המהיר לשחקנים צעירים (צילום: עופר עמרם)

 

"אנחנו מקימים חברה נפרדת שביחד עם 'צוותא' תלמד משחק מעשי", הוא אומר בראיון ל-ynet, "זה פתרון לאלה שרוצים להיכנס לעולם הבמה בצורה מהירה יותר, ולדלג על שלבים כמו לימודי תולדות האמנות וההיסטוריה. המורים שלנו יודעים שהכיוון מנווט ל'הפקות הפקות הפקות'. זה יכול להיות פרינג', אבל אותי מעניין - סליחה על המילה - מסחריות.

 

"אם יבוא לנו להפיק מחזמר, יש לנו את המדריכה הקולית חדווה מלר, יש לנו שחקנים כמו ארנון צדוק ושמיל בן ארי. את המקום תנהל אורלי אופנהיים, בעלת תואר בחינוך, ויש לה את כל הקרדיטים שצריך. אחרי כמה חודשים ננסה להרים הפקות. לכל בתי הספר בארץ יש חלום להעלות הפקות ולהופיע ב'צוותא'. כישרון, ידע ועומק זה חשוב מאוד, אבל לא פחות חשובה הקירבה לצלחת. אנחנו הצלחת".

 

תמורת 10,800 שקלים בשנה מתחייב בית הספר לספק 200 שעות לימוד אקדמיות. "בברוטו זה יוצא כפול", מבטיח גולדנברג ואומר כי לצד השיעורים הסטנדרטיים מתוכננות הרצאות אורח, כיתות אמן וכניסות להצגות. לדבריו מדובר בפורמט שונה מהקיים בשוק. "כל בתי הספר היפים והמרהיבים, כבודם במקומו מונח", הוא אומר, "אבל אם מישהו בגיל 21 נרשם לאחד מהם, הוא עובר במשך שלוש שנים מסע ארוך ומייגע. זו השתעבדות חיובית אבל הוא יוצא בגיל 24, כשהפסיד חלק גדול מהתפקידים שיכול היה לעשות בזמן הזה".

 

המסלול המהיר אל הבמה

גולדנברג, שהגיש לאחרונה את מועמדותו לניהול "בית צבי", מדגיש כי בשאר המוסדות נאסר על תלמידים לשחק בהפקות מסחריות במהלך הלימודים. "הם נפרדים מסכום של 60-100 אלף שקל וגם משלוש שנים טובות", הוא אומר, "אם היה מותר להם לשחק, מילא. אצלנו כבר מהשנה הראשונה הם ישחקו. המטרה היא שאחרי חצי שנה, מי שיש לו את זה, מוכן".

 

לדבריו, לא קל היה לסגור את קצוות מול הנהלת "צוותא". "זה גוף ממסדי עם הרבה ועדות אבל גם עם מוניטין, ואנחנו רוצים לשמר את הניחוח האמנותי והאידיאולוגי. זה לא היה קל אבל זה יהלום". כשנשאל למה לו כאב הראש הנלווה לניהול בית ספר אמר: "כשנותנים לך אולם מכובד במיקום הכי נכון ולא עם ניחוח של מסחריות וג'יפה, יש על מה לדבר".

 

ההפקות על פי גולדנברג צריכות להיות מסחריות, "אבל אם תהיה לנו הצעה להעלות ערב של עגנון - לא נסרב. יש לי בקנה אופרת רוק קטנה של ארבעה-חמישה אנשים. אני שומר את זה בכספת ואבדוק אם התלמידים מתאימים להפקה. היה וכן, זה ייכנס לפס הייצור".

 

נגד דפי ההיסטוריה

ספק אם המשורר אברהם שלונסקי, מייסד "צוותא", היה חותם על העקרונות אותם מציג גולדנברג. משה טנא, מנהלו הוותיק של "צוותא", מבקש מצדו לשוות ליוזמה קצת מהאג'נדה התרבותית המזוהה עם המוסד. "שמנו לנו כמטרה לסייע לצעירים בתחום התיאטרון. אנחנו מדברים על שנת לימודים אוניברסיטאית לחוצה וטובה, וברמה שתאפשר גם לייצר הצגות משותפות עם 'צוותא'".


שלונסקי (מימין) עם הנשיא שזר. לא היה מרוצה (צילום: פריץ כהן, לע"מ)

 

כיצד יוכלו האולמות המלאים גם כך של "צוותא" להוסיף לרשימת האירועים גם את 200 שעות הלימוד השבועיות? לא ברור. לדברי טנא מדובר בסדרי עדיפויות. "אם יהיו הפקות ראויות, יכול להיות שייווצר שיתוף פעולה, אבל אין כוונה לעשות הפקות מיוחדות של בית הספר ב'צוותא'", הוא מדגיש, "יכול להיות שנשתף באירועים הקיימים אנשים מוכשרים משם".

 

טנא מדבר על אג'נדה חברתית ומודה: "מבחינה כלכלית זה לא להיט. ל'צוותא' אין עודף כסף להשקיע בבית הספר אבל אם הסטודנטים ישלמו על הלימודים, מתוך זה נוכל לשלם למורים ולאנשי ההפקה. אני לא צריך 500 שחקנים. מספיק לי ש-100 יירשמו ומתוכם נפתח כיתה של 30".

 

על פי התוכנית, הכיתות יתקיימו באולם "צוותא 2" ובשעת הצורך יפונו בבקרים גם הבמות הגדולות. "אנחנו לא מבטיחים לאיש להשתתף בהפקות", הוא אומר, למרות שבהודעה לעיתונות שפרסמו היזמים נכתב: "הבוגרים המצטיינים יוכלו להשתלב ישירות בהפקות מבלי צורך להתדפק על דלתות".

 

לא עומדים בתקן

בבתי הספר הקיימים לא לוקחים את היוזמה ברצינות יתרה, אך חוששים מהשפעות עתידיות. החשש נובע בעיקר בשל העובדה שבימים אלה ממש, מחכים לאישור הקריטריונים לחלוקת תקציבי המדינה לבתי הספר למשחק מהגופים הרשמיים.

 

אורי לוי, יו"ר מדור תיאטרון במועצה לתרבות אומר כי כל אחד רשאי כיום לפתוח בית ספר ולהגיש בקשה לתמיכה על פי קביעת בג"ץ, "אבל כדי לקבל תקציב הוא חייב לעמוד בקריטריונים. גיבשנו תקנות והן ממתינות לאישור. לדעתי, יש כיום יותר מדי בתי ספר ולרובם אין אפילו תעודה אקדמית".

 

הקריטריונים החדשים, אם יאושרו, ידרשו בין היתר היקף של 1,250 שעות לימוד בשנה, כך שבית הספר החדש ב"צוותא" לא עומד בתקן. "לא יהיה קל להיכנס לרשימת בתי הספר הנתמכים" אומר לוי. "נדרשת לכך רצינות גדולה".

 

מנהל "בית צבי": "זה לא רציני"

מנהל בית הספר "בית צבי", מיכה לבינסון לא מתרגש. "אי אפשר ללמוד משחק בתשעה חודשים. זה כמו שאחליט לפתוח בית ספר לרפואה בקיץ. זה לא רציני. אם היו מציגים את זה כקורס, ניחא. אבל להציג את זה כבית ספר, זה עניין אחר. זה אולי מעורר תיאבון אבל לא משביע".


לבינסון. "זה אולי מעורר תיאבון, אבל לא משביע" (צילום: גדי דגון)

  

יורם לוינשטיין אמר: "לא כל מי שמכריז על הקמת בית ספר יכול לעשות את זה. אם הם באמת טובים והם יעמדו בקריטריונים, אדרבא. שוק פתוח מאפשר התמודדות, ובוא נראה אותם עומדים בזה.

אני מברך את משרד התרבות על יוזמת הקריטריונים ומקווה שהרף יהיה גבוה מאוד כדי שיהיו פה בתי ספר משובחים שיוציאו תלמידים שיעבדו".

 

יו"ר הוועד המנהל של "בית צבי", מולי דור, אמר: "במאים רציניים לא ייקחו תלמידים שלא עברו הכשרה. הם יוצרים רושם מוטעה שתוך כמה חודשים תוכל הפוך לשחקן. מיקי גולדנברג היה בין המתמודדים על תפקיד הניהול של 'בית צבי' ואני חייב לומר שאני מתפלא על ההרפתקה הזו. מבחינה תקציבית זה עומס אדיר. על בסיס תשלום תלמידים - זה לא ישרוד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר צוותא
"צוותא". 200 שעות שבועיות בין אולמות עמוסים
צילום: מתוך אתר צוותא
לאתר ההטבות
מומלצים