שתף קטע נבחר

יהודי צרפת מפרשים את סרקוזי: "פונה למוסלמים"

מנהיגים בולטים בקהילה היהודית סבורים כי הבקשה החריגה מנתניהו, ש"ייפטר" משר החוץ ליברמן, היא מהלך מתוכנן שנועד לרצות את הציבור המוסלמי שכוחו גובר. דווקא ראש הקהילה מבקש להרגיע: "עושים מזה ביג דיל - סרקוזי ידיד שלנו"

בקהילה היהודית בצרפת לא ממש בטוחים כיצד עליהם לבלוע את הצפרדע האחרון - אותה אמירה, ספק פליטת-פה ספק מהלך מתוכנן, של הנשיא ניקולא סרקוזי, שדלפה אתמול לתקשורת. לפי הדיווחים, בפגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע שעבר, ביקש ממנו סרקוזי "להיפטר" משר החוץ אביגדור ליברמן, ואף ערך הקבלה בין ליברמן למנהיג הימין הלאומני בצרפת, ז'אן מארי לה פה. בעוד שרבים בקהילה מביעים היום (ג') דאגה לגבי מעמד היהודים בצרפת ויחסי מדינתם עם ישראל - יש גם הטוענים שהסערה שקמה בעקבות האמירה והעיסוק התקשורתי בה יצאו מכלל פרופורציה.

 

סרז' בן חיים, מראשי הקהילה היהודית בפריז, אינו אופטימי. לדעתו, אמירתו של סרקוזי היא איתות ברור ומכוון לקהילה המוסלמית בצרפת. "לצערי אנחנו לא מהווים משקל פוליטי בצרפת, כי מספרנו מועט יחסית למוסלמים, שעוד 20 שנה יהוו, לפי הסטטיסטיקות, מחצית מהאוכלוסייה בצרפת", הוא אומר ל-ynet. "יש לייחס לדברים משמעות פוליטית - הוא מנסה לקנות את השקט שלו עם הערבים. זה עצוב שמתערבים בעניינים הפנימיים של ישראל, ולעומת זאת כאן, בצרפת, אנו חשים ביומיום ביחסי הפנים זלזול בבעיות שלנו, תוך דאגה מתמדת לרווחת הערבים".

 

הרב אליהו דהאן, רב הקהילה היהודית בצפון צרפת, מסכים: "מדיניות החוץ של צרפת, עוד מימי שארל דה גול ומלחמת ששת הימים, היא פרו-ערבית ונגד ישראל. העמדה כל השנים לא השתנתה, לא משנה מי המועמד אליו מצביעים חברי הקהילה היהודית כאן בצרפת. כל הנעשה והנאמר, כולל אמירתו של סרקוזי, נעשה מחישובי תועלת - מה משתלם יותר עבור הממשל. העובדה היא שמילוני המוסלמים הם שמכתיבים את מהלך העניינים ולא היהודים".


נתניהו וסרקוזי על מדרגות ארמון האליזה, בשבוע שעבר (צילום: AFP)

 

"העמדה הזו נפוצה גם בתקשורת", הוא מוסיף. "מדברים כאן כל הזמן על כמה ליברמן הוא פשיסט כמו לה פן. לא היינו מופתעים לשמע האמירה של סרקוזי - זה רק עוד אירוע בשרשרת של אירועים שפוקדים אותנו יום יום, ואנו גם מבינים כי ככל שיעבור הזמן, תימשך המגמה. המוסלמים כאן מתבססים היטב, והם שמכתיבים את התנאים".

 

דהאן בטוח כי בעוד שסרקוזי מרגיש נוח להתערב בענייניה הפנימיים של ישראל, כלפי המדינות המוסלמיות הוא לא היה מתבטא באופן הזה. "מה לגבי המדיניות במדינות המוסלמיות, דברים שקורים יום יום, גזענות ואפליה, שעליהם סרקוזי לא מגיב? הצרפתים הם אנשים שאין להם אומץ, הם מפחדים מהרבה דברים, כולל מהמיעוטים. מהיהודים הם לא מפחדים כי הם יודעים שהיהודים, גם כשמכאיבים להם, הם לא מרימים צעקה - הם לא ישרפו מכוניות או יתחמשו אל מול שוטרים.

 יש מלחמה ברחובות צרפת, ואת זה צריך לזכור כשמנתחים את משמעות האמירה של סרקוזי".

 

לעומתם, ראש הקהילה היהודית בצרפת (הקריף), מאיר חביב, מבקש לשמור על פרופורציות. "עדיף שלא הייתה נאמרת האמירה, אם אכן נאמרה. אבל גם אם היא אכן נאמרה - אני לא חושב שצריך לייחס לה חשיבות יתרה. עושים מזה יותר מדי ביג דיל. סרקוזי הוא ידיד ישראל, וקשרי הידידות עומדים בעינם. הביקור היה מוצלח מאוד וחשוב לנו לקדם את היחסים בין ישראל לצרפת תוך מאבק באנטישמיות. כל העיסוק המיותר באמירה המיותרת הזו משבש את המטרה הזו. צריך להתרכז בדברים החשובים ולעבור הלאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי. "מה שמשתלם עבור הממשל"
צילום: AP
סרז' בן חיים. "זלזול בבעיות שלנו"
ליברמן. "נגד שר במדינה ערבית לא היו מתבטאים כך"
צילום: גיל יוחנן
לה פן. משווים את ליברמן אליו
צילום: רויטרס
מומלצים