שתף קטע נבחר

הפצוע מנעלין: מקווה לצדק; בצלם: קו ברור מבג"ץ

בעקבות החלטת בג"ץ כי האישום נגד החייל שירה והמג"ד שעמד לידו יבוטל, אמר אשרף אבו-רחמה ל-ynet כי למרות תקוותיו, אין לו אמון במערכת המשפט. קרוב משפחתו: ההחלטה התקבלה כי הסיפור היה בתקשורת. הפרשה נחשפה ב-ynet

רוצה צדק - לא מאמין במערכת: אשרף אבו-רחמה, הפלסטיני הכפות שנורה על-ידי חייל צה"ל בנעלין, אמר בצהריים (יום ד') ל-ynet, בעקבות החלטת בג"ץ כי האישום נגד החייל שירה והמג"ד שעמד לידו יבוטל בשל חוסר סבירות קיצוני: "אני רק מקווה שהם יעשו צדק". הפרשה נחשפה לראשונה ב-ynet.

 

 

בנעלין לא הבינו בדיוק למה התכוונו שופטי בג"ץ, אך לאשרף אבו-רחמה, למרות תקוותיו, אין אמון במערכת משפט בישראל. "אני לא כל-כך מאמין שהם יעשו צדק. הם בסוף שופטים את מה שהם רוצים ולא לפי מה שבאמת קרה והעונש שצריך לתת לחייל".

 

עבדאללה אבו-רחמה, קרוב משפחה של אשרף וחבר בוועדה העממית נגד הגדר בכפר, אמר כי ההחלטה היא קצה הקרחון של מה שבאמת קרה, הן בשטח והן במערכת המשפט הישראלית. "קודם כל זאת החלטה שבאה מאוחר מאוד, וזה קורה רק כי הסיפור היה בתקשורת. אבל מאות ואלפי סיפורים יותר קשים קורים ולא זוכים לטיפול בבתי המשפט ולהיפך, נדחים בבתי המשפט. התמזל המזל שבמקרה הזה היתה מצלמה בסביבה, אבל במקרים דומים, כשאין מצלמה, שום גורם לא מטפל בזה ואפילו לא מאמין לזה".

 

גם הוא הוסיף כי אין לו אמון במערכת המשפט: "יש החלטה של אותו בית המשפט העליון מלפני שנתיים לשנות את התוואי של הגדר. מי שיבוא לשטח יראה שהרשויות והצבא מגחכים ומצפצפים על בית המשפט ועל היושבים בו והתוואי לא שונה. לכן לא ברור לנו על מה ההתרגשות, אבל בכל זאת אני אומר שלא נכעס אם ינסו לעשות צדק, למרות האמון האפסי שלנו במשפט הישראלי".

 

"בג"ץ שם קו ברור"

בארגון "בצלם" בירכו על קבלת ההחלטה בבג"ץ. עו"ד יעל שטיין, מנהלת אגף המחקר בארגון, אמרה: "בג"ץ שם היום קו מאוד ברור לפרקליטות הצבאית והבהיר לה, שכאשר חיילים וקצינים פוגעים בפלסטינים הם צריכים לתת על זה את הדין. בג"ץ אמר גם שחובה על הפרקליטות להעביר את המסר הברור, שצריך לשמור על כבודם וגופם של הפלסטיניים ומי שלא יעשה כך יאלץ לשלם".

 

לדבריה, על החיילים המשרתים בשטחים ללמוד מהמקרה. "המצב היום של הפקרות וחסינות שניתנת לחיילים

 הוא בלתי נסבל ובית המשפט היום העביר את המסר הזה באופן ברור. מי שמשרת בשטחים צריך לדעת שיש גבול להתנהגות שלו והוא לא יכול לעשות ככל העולה על רוחו. המצב כיום הוא שיש חסינות כמעט מחולטת שניתנת לכוחות הביטחון.

 

"הפרקליטות הצבאית הפסיקה למעשה לחקור מקרי מוות. אין אכיפת חוק בשטחים וחייל שפועל שם יודע את זה. חיילים יודעים שגם אם הם יורים בניגוד להוראות, אף אחד לא יעשה להם דבר. בית המשפט שם לזה סוף והדגיש כי חובה על החיילים גם לשמור על שלומם וכבודם של תושבי השטחים".

 

ב"אנרכיסטים נגד הגדר" אמרו: "אפילו בג"ץ לא יכול היה להתעלם הפעם מהנבזות והאלימות בה מפעיל הצבא כוח כדי לדכא מחאה בשטחים. פרשת הירי באשרף אבו-רחמה הינה רק קצה הקרחון, ונוח לטפל בה כ'תפוח רקוב' רק בגלל הפרופיל התקשורתי שקיבלה. בנעלין לבדה נורו למוות חמישה מפגינים בשנה האחרונה, ואף אחד לא הועמד על כך לדין. במקרים אלו, ורבים אחרים, כמו במקרה סא"ל בורברג, אשר מתווה למעשה את 'רוח המפקד', הפצ"ר מעניק לחיילים חסינות למעשה באופן גורף".

 

באוגוסט עתר אשרף אבו-רחמה לבג"ץ נגד הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אביחי מנדלבליט, בדרישה שינמק מדוע לא יתקנו את כתב האישום שהוגש נגד סגן-אלוף עמרי בורברג וסמ"ר ל' - החייל שירה - כך שסעיפי האישום ישקפו את העבירות הפליליות שביצעו לטענתו השניים. המג"ד הואשם בסעיף של התנהגות בלתי הולמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-רחמה. מקווה לצדק
צילום: דודי ועקנין
סא"ל בורברג. הואשם בהתנהגות בלתי הולמת
צילום: דודי ועקנין
מומלצים