שתף קטע נבחר

תמיר: ירידה בזכאים לבגרות? בגלל הדמוגרפיה

שרת החינוך הקודמת אמרה ל-ynet כי העלייה במספר החרדים ותושבי מזרח ירושלים - שאינם נבחנים - הובילה לירידת הממוצע. לדבריה, "המצב רק ילך ויחמיר". לבנת: גאה בהישגים מתקופתי

בשנה שעברה ירד שיעור הזכאים לתעודת בגרות ב-2%, וכך גם שיעור הניגשים לבחינות. שרת החינוך לשעבר, יולי תמיר, שבתקופת כהונתה חלה הירידה, אמרה הערב (יום ה') ל-ynet כי היא לא מתרגשת מהנתונים.

 

ח"כ תמיר הסבירה את הנתונים השליליים: "הנתונים האלה מפגישים אותנו עם הדמוגרפיה של מדינת ישראל, בה אחוז לא קטן של התלמידים בסופו של דבר לא ניגשים לבחינת הבגרות. בשנים האחרונות יש עלייה דמוגרפית חדה של ערביי מזרח ירושלים והאוכלוסייה החרדית.

 האחוז של התלמידים במגזר הרגיל ירד ב-10 אחוזים וזה יילך ויגדל. זו בעיה שאי אפשר לפתור ולמי שייטען אחרת יהיה קשה מאוד להסביר איך פותרים אותה. המצב רק ילך ויחמיר ולא ילך וישתפר - זה העתיד של מדינת ישראל".

 

לדברי תמיר, למרות הפער הגדול במספר הזכאים במגזר הערבי לעומת היהודי - הרי שבתקופת כהונתה כשר החינוך הושקעו יותר משאבים במגזר הערבי. כך למשל, במסגרת "אופק חדש" נבנו יותר כיתות לימוד במגזר הערבי. "הבאנו תוספת שעות למגזר הערבי ב'אופק חדש' וכמו כן הפנינו יותר משאבים לפיצול כיתות א'-ב' בקרב תלמידי המגזר הערבי". 


 

תמיר, שרת החינוך עד לפני כמה חודשים, אמרה שפתרון הבעיה הדמוגרפית של האוכלוסיות, שאינן ניגשות לבחינת הבגרות, הוא מסובך. "לגבי החרדים, אם תהיה אמנה חברתית של המגזר החרדי והמגזר הרגיל, יכול להיות שניתן יהיה להגיע לאיזושהי הסכמה לגבי מבחן משותף. אם מזרח ירושלים תחזור לפלסטינים וייפתרו את בעיית השטחים - אז גם בעיית הערבים במזרח ירושלים, שלא ניגשים למבחן - תיפתר. אבל זה ברור לכל - שאלו דברים שלא בסמכות משרד החינוך, מעבר לרמת המשרד, אלא שאלות לאומיות".

 

היא גם ממליצה למשרד החינוך שלא להיכנס לפאניקה. "אני מקווה שהנתונים שמראים על ירידה באחוזים לא ילחיצו את המערכת לעשות דבר לא נכון, כמו להוריד את רמת הבחינות כדי שכולם יעברו. זה פיתוי שאסור ליפול אליו".  

 

"משימה מורכבת הדורשת התמדה"

מנגד, שרת החינוך לשעבר, לימור לבנת, ומי ששימשה כמנכ"לית משרדה, ח"כ רונית תירוש, מרוצות מהעלייה באחוז הזכאים לבגרות כשעמדו בראש המשרד. 

 

לבנת, שהיתה שרת החינוך בין פברואר 2003 לינואר 2006, אמרה ל-ynet: "העלאת שיעור הזכאים לתעודת בגרות איכותית, היתה אחד היעדים שהצבתי בראש סדר העדיפויות בתקופתי כשרת חינוך ואני גאה במימושה. השילוב העקבי בין אחוז גבוה לזכאות לבגרות למספר גבוה של ניגשים לבגרות - הוא משימה מורכבת הדורשת התמדה, מאבק על כל תלמיד ובקרה על בתי הספר. על אף הירידה שחלה בשנים האחרונות, אני בטוחה ביכולתו של שר החינוך החדש להעלות שוב את שיעור הזכאים לבגרות".


 

ח"כ תירוש, שכיהנה כמנכ"לית משרד החינוך בין 2001 ל-2005, אמרה: "ירידה של שני אחוזים - זה המון ביחס למה שהצלחנו להשיג כעלייה במדדים". לדבריה, "בתנאים הקיימים אנחנו די ממצים את היכולת שלנו לשפר. ירידה של שני אחוזים זה המון, כי העליות שהיו בעבר היו קטנות של אחוז, חצי אחוז בקושי. אילצנו בתי ספר להשאיר תלמידים ולא להנשיר. אם גם רמת הניגשים ירדה לבגרות, זה חמור שבעתיים. כי בעבר היינו משאירים את מי שהיו אמורים להיות מונשרים ולמרות זאת, העלנו את אחוז הזכאים".

 

לדבריה, השימוש בטיעון הדמוגרפי לפיו, הריבוי הטבעי באוכלוסיית החרדים וערביי מזרח ירושלים, שאינם נבחנים בבגרות, הוא לא רלוונטי.

 "ריבוי טבעי היה כל הזמן ומזרח ירושלים קיימת כל הזמן. גם לנו וגם להם יש ריבוי טבעי. אנחנו ניקינו מהנתונים את מי שלא ניגש". עוד אמרה לגבי החרדים "הייתי מתעקשת על לימודי בסיס של מכנה משותף של מספר מקצועות מינימלי שהכי נכון לילד בישראל, עם כיפה או לא".

 

לגבי הירידה באחוז הזכאים בשנים האחרונות, בזמן שיולי תמיר היתה שרת החינוך, אמרה תירוש: "אני לא יודעת למה ההישגים ירדו בתקופתה. אולי באמת היא מתמקדת בתהליכים, אבל אם הם לא מביאים לתוצאות, אז לא עשינו שום דבר. לימור לבנת ואני שמנו דגש על נושא ההישגים הלימודיים. בתקופה של יולי היא נורא ניסתה למוסס עניין הישגים ודיברה המון על תהליכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיר. עניין של דמוגרפיה
צילום: דודי ועקנין
לבנת. עניין של השקעה
צילום: גיל יוחנן
תירוש. למנוע נשירה
צילום: ירון ברנר
מומלצים