שתף קטע נבחר

לילות טהרן: כשהשמש שוקעת, המחאה מתעוררת

לצד קריאות המחאה הקבועות מגגות הבתים, התמקדה אמש המחאה סביב ביתו של סוהרב אערבי, שבאיחור של חודש - התברר שנהרג במהומות. אמו זרקה פרחים לעבר המפגינים. ובינתיים בניו יורק: עושים סדר בתכני הווידאו מאיראן

למרות דיכוי הפגנות ההמונים בטהרן - נמשכת המחאה העממית בלילות, גם אם בהיקף מצומצם יותר. הלילה (יום ג'), מלבד קריאות מחאה מגגות הבתים, הדליקו חבריו של סוהרב אערבי, הצעיר שנקבר אתמול חודש אחרי שנהרג, נרות לזכרו. עשרות בני אדם התקבצו מחוץ לביתו החל מ-22:00 בלילה, ובמשך כשעה קראו קריאות "אללה הוא אכבר" ו"מוות לדיקטטור". לפי הדיווח באתר הרפורמיסטי "נורוז", אמו של הצעיר הודתה לאנשים שבאו, והשליכה לעברם פרחים לאות הוקרה.

 

 

כמעט חודש שלם לא ידעה משפחתו של אערבי, צעיר בן 19 שהשתתף בתהלוכת מחאה בטהרן שלושה ימים אחרי הבחירות לנשיאות, מה עלה בגורלו. אמו ניסתה ללא הרף להשיג מהרשויות פרטים על בנה לאחר שנעלם, אולם רק 26 ימים לאחר שנהרג זומנה המשפחה לבית המשפט - ושם נמסר לה על מות הבן.

 


מפגינים נגד השלטון בטהרן (צילום: AFP)

 

אתמול השתתפו מאות בני אדם בהלווייתו של אערבי בבית הקברות בטהרן, ולמרות אזהרת השלטונות שלא להפוך את המאורע לטקס "פוליטי", כהגדרתם, קראו המשתתפים קריאות "אללה הוא אכבר" והניפו שלטים עליהם נכתב בין היתר "אחי השהיד, נמשיך בדרכך", ו"אחי השהיד, אני אקח את קולך בחזרה". הם גם סימנו בידיהם את סמל הניצחון, שהפך לא מכבר לסמל המאבק של האופוזיציה.

 

 

"פרויקט הגגות" - בטהרן וגם ביוטיוב

בד בבד, נמשכו הלילה, כמדי לילה, קריאות המחאה "אללה הוא אכבר" מגגות הבתים בטהרן. ניתן לראות בכך סימן להמשך המחאה העממית כלפי המשטר, שהפכה למסורת בחודש האחרון. התושבים ממשיכים במחאה הזאת למרות שאנשי הבסיג', המיליציה העממית של משמרות המהפכה, מסיירים ברחובות ומאיימים לעצור כל מי שייתפס עושה זאת.

 

בתוך כך, ממשיכה המחאה האיראנית לעורר הזדהות ברחבי העולם, בעיקר בקרב גולשי האינטרנט. אחד הפרויקטים המעניינים ביותר נקרא "פרויקט הגגות", העוקב באופן יום יומי אחר סרטונים המתעדים את קריאות המחאה מגגות הבתים בטהרן ומציג אותם ברצף. "זה המעט שאני יכול לעשות, עם החיים הבטוחים שלי כאן בארה"ב, כדי לעזור לאנשים בזמן שבו הם זקוקים לתשומת הלב ולהתחשבות מן העולם", כתב ל-ynet הבלוגר האמריקני צ'אס דנר, האחראי לפרויקט. "אני מאמין שלכולנו, גם לישראלים, יש יותר מן המשותף עמם מאשר לא".


מתוך סרטון שצולם מאחד הגגות, כשברקע נשמעות הקריאות

 

דנר, סטודנט וכותב בן 30 מניו יורק, מספר בבלוג שלו כי הוא פתח שם משתמש ביוטיוב כמה ימים לאחר הבחירות לנשיאות באיראן,

לאחר שהתמכר לתמונות ולסרטונים שיצאו מאיראן. את רוב הסרטונים הוא מוצא במקומות אחרים ברשת ומעלה לערוץ מיוחד שהקים ביוטיוב. כעת, המאמץ העיקרי שלו הוא לחבר סרטונים מכל מיני מקומות לכדי סיפור אחד, "כדי להקל על האדם הממוצע לראות יותר ולהבין את הסיפור טוב יותר". כך עשה, למשל, בסרטון המתעד את סיפורו של סוהרב אערבי.

 

"אני נבוך לומר שלפני שלושה שבועות לא יכולתי לומר היכן נמצאת טהרן על המפה", כתב דנר. עכשיו, הוא מוסיף, "אני מומחה בחיפוש סרטונים ביוטיוב, כולל בפרסית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין בטהרן
צילום: AFP
המחאה נמשכת
צילום: AFP
מומלצים