שתף קטע נבחר

אלפא-בטא: גוגל והגל החדש

גל מור סוחט לאינטרנט את המיץ - ומדי שבוע יחטט במסגרת המדור "אלפא-בטא", בקרביו של שירות רשת חדיש ונסיוני. ולפתיחה: Google Wave - כלי מקוון לתקשורת ועבודה בזמן אמת. "מבלבל" זו המילה הראשונה שעולה לראש לגביו, והמילה השנייה היא "חדשני"

שירות Google Wave עורר סערה עם הכרזתו בכנס המפתחים של גוגל מוקדם יותר השנה. לפני שבדקתי את Wave חשדתי שהוא לא זכאי לכל הסופרלטיבים שהדביקו לו - האימייל החדש או תחליף לכל אמצעי תקשורת אחר – IM, פורומים ואחרים.

 

ההתנסות לא שינתה את דעתי. אם כבר, Wave הוא כלי נוסף בשורה של כלים מקוונים שמשמשים אותנו לצרכים שונים. גם ההסתייגות הזו בערבון מוגבל, כמובן, מאחר והמערכת עדיין לא הושקה רשמית. הבדיקה נערכה על גירסת המפתחים המקוונת ששוחררה לא מכבר למספר מוגבל של נסיינים (תודה לאריק פרימוביץ'). הגירסה הסופית תוכרז בהמשך השנה.

  

אז במה מדובר?

אפשר להבין קצת יותר על המהות של Google Wave, אם מבדילים בינו לבין כלי תקשורת אחרים. אימייל, למשל, היא תקשורת חד-כיוונית ומעוכבת. אדם שולח מסר, הוא מתקבל על ידי הצד השני שמגיב בתגובה משלו שנשלחת למוען. כלי IM כמו Live Messenger או ICQ הם כבר דו-כיווניים ומתנהלים בזמן אמת - הצדדים צריכים להיות נוכחים כדי לנהל שיחה (על אף שמרבית התוכנות תומכות במסרים מעוכבים, שיימסרו כאשר הנמען יפעיל את התוכנה ויתחבר לאינטרנט).

 

בהקשר זה, Wave דומה יותר למסנג'ר מאשר לאימייל. הוא מתנהל בזמן אמת ויש לו גם תיעוד לטובת משתמשים שאינם מחוברים עכשיו וירצו להתעדכן בפרטי השיחה. ובכל זאת מדובר ביצור חדש לחלוטין, חציו מסמך וחציו שיחה וקשה להבחין היכן כל דבר מתחיל ונגמר. אגב, בבדיקה זו התייחסנו בסלחנות לבאגים, מאחר ומדובר בגירסה ניסיונית מוקדמת.

 


 

 

איך זה נראה?

לאחר כניסה עם שם המשתמש והסיסמה בגוגל, משתמש Wave מובל לדף הראשי של השירות, בו הוא יכול ליצור "גל" חדש. Wave הוא למעשה "שיחה" בנושא מסוים המורכבת ממסרים קצרים (המכונים על ידי גוגל "בליפים"). זה יכול להיות הודעות טקסט קצרות, גלריות תמונות, וידאו או כל תוכן אחר, ממש כמו אימייל. יוצר הגל יכול לבחור את שותפיו לדרך ולהזמין אותם לחלל יצירה משותף.

 

בחלל זה כל אחד מחברי הצוות יכול לכתוב הודעות ושאר המשתתפים יוכלו לראותן בזמן אמת בשלב הקלדה (בניגוד לגוגל צ'ט בו יופיע חיווי כי הצד השני מקליד אך ההודעה שלו לא תיראה לצד השני עד שתישלח). זאת, אלא אם כן יסמן המקליד את האפשרות טיוטה (draft), שלא עבדה בזמן הבדיקה. אגב, אם רוצים לשלוח הודעה פרטית לאחד המשתתפים ניתן לעשות זאת בחלון נפרד.

 

לא רק שכל צד רואה את הפעילות של יתר החברים, אפשר גם לשכתב את הטקסטים של החברים ולהוסיף להם מידע בבסגנון wiki. אפשר גם למחוק הודעה של חבר או להעתיק אותה ל-wave אחר. אפשר גם להגיב להודעה ולצרף לה תמונה או מסמך. אפשר לשכתב את מראה הפסקאות והטקסט, להטמיע (embed) סרטונים מ-Youtube ותוצאות חיפוש מגוגל. אפשר לשלב גם מפה חיה של Google Maps לצורך הוראות נסיעה וצרכים אחרים.

 

יש גם אנשי קשר שהם "רובוטים" - תוכנות חכמות ששולפות עבורך מידע ממאגרי מידע חיצוניים. למשל, Rosy Etta, שאמור לשלוף תוצאות חיפוש מטוויטר ולא עבד בזמן הבדיקה או בודק איות. Stocky ישלוף ציטוטי מניות רלוונטיות בזמן אמת ו-Tweety ישלח בליפים רלוונטיים כעדכונים בטוויטר. הבוט Ratings יאפשר למשתתפים לדרג כל בליפ. ואילו Bidder יהפוך את ה-Wave לזירת מסחר אלקטרוני בנוסח eBay. 

 

Cartoony יהפוך כל טקסט לבועת קומיקס ו-Bloggy יפרסם אוטומטית תכנים של Wave בבלוג חיצוני. תוספות מורחבות יותר הם גאדג'טים - מודולים מורכבים שעשויים להפוך כל Wave ליישום מורכב בנוסח הזמנה לאירוע הכוללת מפה ומערכת הזמנות המאפשרת לחברים לעדכן אם הם יופיעו, אולי יופיעו או ייעדרו.

 


 

להריץ לאחור

אפשר להשתמש ב-Wave לצרכים רבים מגוונים. למשל, להטמיע בתוכו משחק שחמט ולהזמין חברים לשחק אתכם. גוגל הפיצה עבור השירות ממשק לתכנות יישומים (API) המאפשר למפתחים חיצוניים להציע אפליקציות נוספות המבוססות על הפלטפורמה. אגב, אפשר לכתוב עברית ללא כל בעיה ב-Wave, אם כי הטקסט לא מיושר לימין.

  

בכל שלב ניתן "להריץ" את ה-Wave ולצפות במהלך הפעילות מתחילתה ועד סופו כ-Playback - לטובת משתמשים שנכנסו ואיחור ורוצים לעקוב אחר מהלך השיחה המדויק. ניתן לארכב את הפעילות ב-Wave או להעביר אותה לתיקיה ייעודית, בדיוק כמו ב-Gmail.

 

גוגל תיארה את Wave כשילוב של שיחה עם מסמך. בפועל הוא עשוי להתפתח כרשת חברתית בזמן אמת - המקום אליו מכוונות גם טוויטר ופייסבוק. מה מציע Wave שאין בטוויטר? אפשרויות הטמעה (embed) של סוגי מדיה שונים ואפשרויות שיתוף מתקדמות.

 

אך Wave שונה במהותו מטוויטר או פייסבוק - בעוד שניהם מתאפיינים בזרם עדכונים מרכזי בו מתפרסם כל מה מה שחדש אצל החברים והעוקבים, הגלים של Wave מקרבים אותו יותר למהות של פורומים - כל גל מתנהל בנושא אחר בהשתתפות אנשים אחרים. האם כאשר נתעייף מלקרוא עדכונים בלתי פוסקים של חברים נעדיף לבחור לעצמנו בפינצטה את הדיונים בהם ניטול חלק? יכול להיות. Wave תורם תרומה חשוב לצמצום הרעש הלבן, בכך שהוא מציג את כל העדכונים תחת Wave מסוים ובכך מאפשר למשתמשים לפסוח על גלים שלא מעניינים אותם.

  

הפלטפורמות החדשות הן רב תכליתיות

Wave משלב תקשורת בזמן אמת יחד עם דו-כיווניות (כלומר, הודעה לא נשלחת מצד אחד לשני אלא כולנו מתנהלים בחלל משותף בזמן אמת כאשר יש לדברינו גם תיעוד). האם שכלול הוא שם נרדף ליעילות, חסכון בזמן והצלחה מובטחת? לא בהכרח.

 

העובדה שעלינו לנסח את דברינו ורק כשהם מוכנים נלחץ על ה-"שלח" מבורכת למדי. כאשר כולם מדברים עם כולם בזמן אמת נוצר המון רעש מיותר, והדברים מנוסחים באופן מבולבל ולא סדור די הצורך. כמו כן, העובדה ש-Wave מתנהל על טהרת זמן האמת די מבלבלת בתחילה.

 

בניגוד לאימייל או מסרים מידיים בו ברור לחלוטין מי השולח ומי הנמען, ב-Wave הכל מתערבב. המשתמש נחשף לאזור של תוכן ומדיה הנערכים ונכתבים על ידי חבריו ל-Wave כאשר חלק מהשינויים מתבצעים במקביל, כולל הודעות שאתם עצמכם כתבתם ואחרים עשויים לשכתב בעוד אתם מנסים לכתוב משפט חדש.

 

הדינמיקה הזו בלבלה אותי ולא משכה אותי להמשיך הלאה עם השירות. ייתכן שזו שאלה של זמן וניסיון ועם הזמן התפישה של Wave תשנה את הרגלי התקשורת שלנו כחלק ממגמת זמן האמת.

  

חשוב לזכור שהתפישה של עבודת צוות מקוונת אינה חדשה. ריי אוזי, ארכיטקט התוכנה הראשי של מיקרוסופט שביקר לא מכבר בישראל, פיתח בזמנו את Groove Networks, כלי ידידותי לעבודה משותפת דרך הרשת, שנרכש ושולב בתוך Sharepoint של מיקרוסופט. החידוש של גוגל הוא בכך שהיא מציעה את כל היכולות האלה בתוך הדפדפן וחינם - זמינות ונגישות מרבית לכל גולש.

 

למי מתאים הגל?

יש לא מעט אנשים שימצאו עניין בפלטפורמה של Wave - צוותי עבודה משותפים שעובדים במקומות שונים, מערך של שיעורים מרחוק ושיחות ועידה. בתוך כיתות לימוד או ככלי יצירתי - Wave מסתמן ככלי נפלא ל-Online storytelling קולקטיבי. אפשר להשתמש בו לצורך בניית תוכנית מסע, כתיבת תוכנית עסקית, פיתוח קוד ומגוון של שימושים עסקיים. אך לצורך החלפת מילים בלבד בזמן אמת אין ל-Wave יתרון על פני הגוגל צ'ט, וכתחליף Gmail – לא בהכרח ארצה שהצד השני יצפה במשפטים שלי בעוד הם נכתבים. גוגל, מן הסתם, מייעדת לו יעדים שאפתניים יותר.

  

שאלות המפתח הרלוונטיות לקראת ההשקה הרשמית של הפלטפורמה בהמשך השנה היא האם המשתמשים מוכנים ל-Wave, האם הם זקוקים לשירות כזו או שמדובר בפתרון לבעיה שאינה קיימת? אם יצליח Wave או יתגלה כשירות חצי אפוי - כמו שירותים אחרים שהשיקה גוגל עם הרבה רעש וצלצולים - הוא מעיד על מגמה. הפלטפורמות החדשות הן רב תכליתיות וגמישות, המשתמשים או הקהילה יעשו בהן כרצונם.

  

עקבו אחרי בטוויטר - galm@ . עוד גל מור בבלוג "חורים ברשת ". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים